Noe som irriterer meg

Et essay om genteknologi.

Karakter: 6 (10. klasse)

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.05.07

Det som irriterer meg er at vi blir mer og mer opptatt av hvordan vi skal se ut. Vi kan ikke ha noen feil. Hvis ikke utseende er helt perfekt, er vi ikke mye verdt. Det synes jeg er helt feil. Alle har likt menneskeverd, uansett hvordan vi er og hvordan vi ser ut.

 

Mange ser ned på de som er annerledes og funksjonshemmet. Har ikke de like mye rett til å leve som alle oss andre? Tenk på de som tar abort bare for fosteret har for eksempel Downs syndrom. Er det rett? Det er jo avhengig av situasjonen. Hvis paret har lite hus og lite penger, og ikke kan klare et funksjonshemmet barn, syns jeg at det kan være greit å ta abort. Men hvis paret har fine muligheter og velger å ta abort fordi de ikke vil ha et mongoloid barn, synes jeg det blir feil.

 

Jeg vet ikke helt hva jeg ville ha gjort hvis jeg fikk vite at barnet mitt hadde Downs syndrom.  Som sagt er det helt avhengig av situasjonen. Hvis jeg hadde blitt gravid nå når jeg er 15 år, hadde jeg nok tatt abort uansett om barnet feilfritt eller ei. Jeg har heller lyst til å vente til jeg er ferdig med skolen, til jeg har kjøpt hus og slått meg ned.

 

Er målet å skape et samfunn der alle er perfekte ved hjelp av genteknologi? Blir ikke det rart og galt hvis vi skal bestemme utseende, egenskaper og kjønn? I USA er det en sædbank som bare tar imot sæd fra flinke, pene og perfekte mennesker. Denne sædbanken har mange tusen kunder hver måned. Blir ikke det galt at vi skal få lov til å bestemme hvordan barnene våre skal se ut? Hvis du vil ha en høy idrettsstjerne som skal tåle hard trening, kan du bruke genteknologi til å lage dette. Eller hva hvis du har lyst på et lite musikalsk geni?

 

I Kina og India bruker de genteknologien for å sortere ut jenter. Det blir galt. Jenter er jo like mye verdt som gutter. I Norge er det heldigvis slik at vi ikke får vite kjønnet før etter 12. svangerskapsuke, og da er det for sent med selvbestemt abort. Abortloven som kom i 1978 ga nemlig alle kvinner rett til selvbestemt abort frem til 12. svangerskapsuke. Etter det er det en abortnemnd som skal bestemme, og da får du ikke ta abort uten en helt spesiell grunn.

 

I fremtiden kan det å ta en genetisk test for å kartlegge arvestoffet bli noe som de fleste mennesker gjør. Dermed blir det mulig for folk med arveanlegg å legge om livsstilen sin. På en annen side kan det være at alle som ikke har perfekt og bra nok arvestoff, ikke er verdige nok til å leve. Det kan være at det blir tilbudt god forsikring til de som har gode gener å vise frem, og dårlig eller ingen forsikring til de som har genfeil. Blir det slik at alle må bestå ”genprøven” i fremtiden?

 

Jeg syns vi trenger et samfunn der alle er forskjellige og unike. Et spennende samfunn med mange flotte individer. Det er heller ikke noe bra å klone mennesker. Mennesket er mer enn sitt arvestoff. Hvordan vi blir, har mye å si med omgivelsene og hvordan vi vokser opp. De valgene vi gjør har også mye å si.

 

Min konklusjon er at det er viktig å være seg selv. Selv om du kanskje ikke ser ut som en modell eller om du har en feil. Du har like mye rett til å leve et bra liv som en supermodell. Lev livet, og ha det bra! Ha det gøy den lille tiden du er tilstede på jorden.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst