For naive for sannhet

Et essay om vedtatte sannheter.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2013.05.22

Før var jorda flat. Før ble du steinet, torturert eller brent hvis du sa at jorda var rund. Nå er det omvendt. Eller i alle fall litt omvendt. Sier du at jorda er flat, blir du ikke akkurat den smarteste i venneflokken. Kanskje de vil se på deg som rar. Kanskje du ikke har noen venner lenger.

 

Men hva hvis du sier at jorda er firkantet. Eller oval. Har de noen gang tenkt på at de ikke kan være helt sikre på forskere? At en ikke kan sette sin fulle og hele lit til en haug hvitkledde, gråhårede forskere som stoler mer på stjerner enn de stoler på seg selv.

 

Joda, selvfølgelig er jorda rund. Vi har alle sett det på bilder. Det er en vakker, blå og kuleformet planet som ingen av oss hadde klart oss uten. Ingen av oss har egentlig sett vårt store fødested, men vi har fått med oss bildene. Og bilder ljuger aldri.

 

I det siste har jeg tenkt litt på dette utsagnet: “Bilder Lyver Aldri”. Jeg har begynt å lure på hvordan damene på reklameplakatene utenfor kjøpesentrene får så fin hud. Okay, så de bruker denne vidunder-kremen, men på de fotoredigeringsprogrammene jeg er på, kan jeg få akkurat like fin hud. Hva hvis det ikke er krem, men retusjering som fjerner ringer under øynene og føflekkene? Hvis slike bilder bare lurer oss, hva kan vi så stole på? I hvert fall ikke bilder! Da kan alle bildene vi ser, ha blitt redigert. Til og med fotoene av jordkloden! Da kan jorda likeså godt være sylinderformet eller firkanta. Satellittene vet at kunnskap er makt, og siden de egentlig har planer om å overta jorda, så vil de ikke at vi mennesker skal få gleden av å se hvordan jorda egentlig ser ut. Derfor redigerer de bildene de tar og sender dem uskyldig videre når de er ferdige. Eller hva tror du?

 

Så nå kan vel hva som helst skje? Mora di kan, for alt jeg vet, være tanten din. Og faren din, han er velfødt fordi foreldrene var biltyver. Folk holder noe inne i seg. Man veit egentlig hva som er sant og hva som er usant, men tradisjoner tilsier noe annet. Eller kanskje man ikke vet noe i det hele tatt, siden vi ikke er store nok til å nå opp til himmelen. Skyenes syn på verden er helt annerledes enn vårt eget syn på den.

 

Vi er mennesker. Vi er klodens overhode. Vi har rett til å drepe dyr, og dreper dyr oss, har vi enda mer rett til å drepe dem. Barbarisk, ikke sant? Men for oss er det virkeligheten. Man tenker ikke over det, men hvor ofte støtter vi ikke en slik tankegang? Hvor ofte går vi ikke inn i butikken og kjøper to pakker kjøttdeig og én grilla kylling.

 

Skyene teller flere dyr enn oss. Skyene ser hvordan vi behandler våre med-skapninger her på jorda. Hvis vi hadde vært så høye som himmelen, ville vi ha oppført oss annerledes da? Nei, så vi ville ikke ha nådd ned til dyra, men hva annet ville vi se?

 

Perspektiv. Det er ordet. Eller synsvinkel. Hvor du ser ting fra. Hver eneste lille feiltakelse her på jorda kan forklares med ordet perspektiv. Begår du en forbrytelse, er det en eneste grunn til det: Du har en ulik synsvinkel på livet. Eller samfunnet.

 

Ta Al Qaida. Alle veit at de er terrorister. Det er en sannhet. Al Qaida er en gjeng med muslimske terrorister fra midt-østen som hater den vestlige kulturen. Dette påvirker oss. Selvfølgelig påvirker det oss. Etter terrorangrepet på Tvillingtårnene, New York 2001, må vi ha vært litt redde for muslimer. Så vi en mann med helskjegg og palestinaskjerf på gata, følte vi oss ikke helt trygge. Kanskje man ikke burde ha funnet en skyldebukk. Sannheten ødelegger forholdet mellom folkeslag, så kanskje det hadde vært bedre for alle om 9/11`s dødsoffer aldri hadde fått noen morder?

 

Hvordan kan vi egentlig vite at Al Qaida er terrorister? De kjemper sin egen sak. For dem gjør de det helt riktige.

 

Hvem sier at Al Qaida er terrorister og ikke vi? Ingen i Norge har noen gang sett på de amerikanske militærstyrkenes inntog i Irak og Afghanistan som terror. Men hvordan tror du Irak følte det da USA gikk inn i landet deres, i kampen mot Al Qaida? Hvordan tror du barna og kvinnene så på de vestlige militære som bare kom inn i landet deres, ødela og drepte? Så ikke Irakerne på Amerikanerne som terrorister?

Hvem er terrorister og hvem er ikke terrorister? Hva er sant, og hva er usant?

 

Vi føler oss ofte overlegne når vi vet sannheten. Eller når vi tror at vi vet sannheten. For hva er egentlig sant? Kan vi finne det i oss selv, eller er det bare vår egen oppfatning? Kan vi finne det i magasiner og aviser, eller er det bare deres oppfatning?

 

Kanskje verden er for liten til å se sannheten. Kanskje vi er for små? Sannheten motbevises hele tida. Snart er det vår tur til å bli motbevist.

 

 

Kilder:

Elektroniske kilder:

https://pgsf.udir.no

(Bilder Lyver Aldri)

(Jorda, flat eller rund?)

 

TRYKTE kilder: Blicbfeldt Kathinka, Heggem Gunnar Tor, Larsen Ellen

“Konteskt Basisbok” side 196-197

1.utgave 4. opplag. Gyldendal Norsk Forlag

Tangen 2009

 

Bråthen Ståle, Nomedal Harald John “Kosmos 10” side 188-189

1.utgave 4 opplag, Fagbokforeningen Vigmostad og Bjørke AS

Bergen 2009

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst