"Victoria" av Knut Hamsun

Bokanalyse av Knut Hamsuns "Victoria".
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2012.09.12

Boken «Victoria» er skrevet av Knut Hamsun, og er en roman bok som var utgitt i 1898. Romanen er om en forbudt kjærlighet mellom møllerens sønn Johannes, og slottsherrens datter Victoria.

 

Romanen starter med at Johannes for et oppdrag av faren til å ro noen fra et selskap fra slottet over til slotts Øyen. Mens de var der prøver Johannes å prøve og tiltrekker Victorias oppmerksomhet, men det viser seg å være vanskelig, siden Victoria er fra en annen klasse. Slik starter boka.

 

I løpt av romanen reiser Johannes til byen for å studere. Der utvikler han seg til å bli en oppfinnsom forfatter, og utvikler seg til å bli moden, og mer omtenksom, selv om det ikke var noe han manglet fra barn domen. Da Johannes kom hjem var han i samme båt som slottsherrens sønn. Der møter Johannes Victoria. Johannes prøvde å hilse på henne, men Victoria later som hun ikke kjenner han, og ikke husker hvem han var. Johannes blir forvirret, og blir fortalt at Victoria gjorde det hun gjorde, fordi hun var forlovet med Otto.

 

Grunnen til at Victoria forlovet seg med Otto, var fordi at faren hadde penge problemer, men hvis Victoria gifter seg med Otto, kommer sannsynligvis faren til å klare seg ut av penge problemene sine, for Otto var ingen fattig mann. Likevel må Victoria godta at hun var forlovet til Otto og må gifte seg senere. Victoria hadde ingen følelser for Otto, men hadde stor kjærlighets følelse for Johannes, selv om hun må skjule følelsene sine til Johannes for det meste av tida.

 

Viktoria og Johannes elsker hverandre, men ingen av dem har ikke lyst til å avsløre kjærligheten sin for hverandre. En dag i et selskap på slottsgården gjør Viktoria Johannes litt narr. Nå hadde Johannes fått nok av all de forvirringene av den forbudte kjærligheten mellom de to, og forlover seg med Camilla som er mye yngre enn seg selv. Camilla er en jente som Johannes reddet da hun falt av en båt, og holdte på å drukne for mange år siden.

 

Etter som romanen forseter, midt i handlingen, blir Victoria fortalt at hennes forlovede var blitt skutt i en jaktulykke. Viktoria blir lei seg, ikke fordi hun elsket Otto, men fordi hun tenkte på hvordan faren skulle klare seg igjen nå som Otto var død. Hun prøvde å trøste seg med å gå til Johannes, men hun fikk ingen trøst, i stedet for hun vite at Johannes er forlovet med Camilla. Dette må Victoria bare godta, og hun går til slottet sitt. Når Victoria nærmet seg slottet, for hun enda mer smerte å lide for. Faren var forvirret over hvordan han skulle komme seg ut av penge problemene sine, siden Otto var død, og tente på huset, og seg selv.

 

Victoria er helt knust og sorger over sin fars død, og gutten hun aldri kommer til å få tilbake. Johannes er heler ikke glad. Camilla som er forlovet til Johannes var veldig mye ute, og en dag kommer hun hjem til Johannes og forteller at hun hadde truffet en engelsk mann som heter Richmond.

 

Johannes var på vei til Victoria for å hilse på henne, men blir stanset av en mann, og blir fortalt at Victoria er død. Han fikk et brev av mannen og gikk tilbake til huset sitt. I brevet som Victoria hadde skrevet til Johannes like før hun døde sto det om hvor mye hun elsket Johannes, og hvorfor hun ikke kunne gifte seg med ham, og om hvor lei seg hun var for alt hun gjorde mot ham. Slik endte romanen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst