Pan, Victoria, Mysterier og Sult av Knut Hamsun

Tolkning av 1890-talls romanene til Knut Hamsun. Jeg har trukket likhetene mellom Pan, Victoria og Mysterier opp mot Sult.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.07.21
Pan
Jegeren Glahn. Bor i hytte på fjellet, Nordland i Sirilund. Glahn er naturelsker, levde i ett med naturen samtidig levde av den. Boken er en enorm naturskildring! Hamsun skildrer livet i naturen som ekte og livlig. når Glahn er alene ute i naturen at de frydefulle skildringene kommer.
<bilde>
Skrevet midt i nyromantikken som er en storhetsperiode i litteraturen, Pan er nyromantisk bok. Et kjærlighetsforhold som går rett i vest på grunnlag av mye tull. Livet ikke behøver å være så vanskelig, og om man lever bake en fasade vil det mest sannsynlig dukke opp konflikter som er vanskelige å løse. Det er en psykologisk kamp som fører til at forholdet mellom Glahn og Edvarda ødelegges. Bylivet i Sirilund er skildret som overfladisk og uekte. Folk helt annerledes enn det de føler for, og de lever sammen med en fasade. når de er ute i naturen føler seg frie og gjør hva de føler for, det er her det virkelige livet foregår. Handlingen sprer seg over tre av årets tider, og sammen med naturen symboliserer de forholdet mellom Glahn og Edvarda.

 

Motiv: å opplyse folk om konflikten mellom natur og kultursamfunn. Noen trives best alene i naturen, mens andre trives best blant folk. Når kontrastene møtes oppstår det ofte konflikter. Edvarda typisk by menneske, Glahn var det fødte naturmenneske. Fra deres forhold trekkes mange paralleller til konflikten mellom natur og kultur. Om våren og sommeren, blomstrer forholdet deres. Når været blir bedre og temperaturen stiger, blir også menneskene glade, de aller fleste mennesker trekker ut i nature. På høsten, da den psykologiske krigen på topp, er mennesker flest misfornøyde over at natur gudene viser den dårlige siden sin, det fører ofte til depresjon og mye sturing. De gjør ofte ting de ikke ville ellers ha gjort. Kjærlighet kan være så lett å finne, men den kan samtidig være så altfor lett å ødelegge også. Historien om jegeren Glahn og jomfru Edvarda er en nydelig romantisk kjærlighetshistorie, om to mennesker som kunne fått hverandre om de ikke hadde vært så stae og om de hadde følt følelsene sine, isteden for å spille på stoltheten sin.

 

Victoria

Johannes møllerens sønn. Som er forelsket i Victoria. Prosadikt om ung forelskelse og kjærlighet, en høysang til kjærligheten. Naturskildring fra Nordland, Hamsuns barndomsrike. Klart budskapet: Fattiggutten og prinsessen. Om to som ikke kan få hverandre. Om arrangert ekteskap. Dette er kanskje motivet fra Hamsuns egen verden da han selv var fattig og ung og drømte om jenter han visste var uoppnåelige.

 

Mysterier

Skrevet på gammel norsk, direkte tale.mest representert er monologene, ganske lange, opptil flere sider,tunge å lese, pga av det gamle språket. Tre forhold han beskriver mest. Nagel og Dagny, Nagel og Minutten, Nagel og Martha. Hovedmomentet Nagels kjærlighets forhold til Dagny, fanger han i garnet med sin skjønnhet. han ikke kan få henne, gjør han følelsesmessig ustabil, slik at han ser syner, og taper alt fotfeste.

 

Doktor Stenersen Minutten og Nagel sammenkomster, drikker og diskuterer alt fra politikk til kunst. ulik miljø, overklassen, de vanlige borgerne og arbeiderklassen. satt opp imot hverandre, først og fremst forholdet mellom Nagel og Minutten. Forholdet mellom Nagel og Martha Gude. Martha fattig ikke særlig vakker, men Nagel blir svært tiltrukket til henne. Hun har helt lyst hår og hun selger egg for og brødfø seg.nederst på rangstigen bor alene. Han prøvde å drukne sine sorger i Martha, fordi han ikke kunne få Dagny. Martha og Nagel fikk etterhvert bra forhold og senere fridde til henne. Hun sa først ja, men pågrunn av Dagny sa hun nei, Dagny hadde nemlig snakket henne ut av det fordi hun mente at Nagel var en løgner og gal. Johan forelsket i Dagny. De har forhold.

 

Midt i historien om Nagel og hans forhold til den lille byen kommer en ukjent dame som heter Kamma og later til å kjenne Nagel. Hun kaller han Simonsen, og de har en fortid sammen. Det får vi ikke høre om, de sitter bare og snakker sammen. Grunnen til at hun har kommet er penger, etter noen timer har hun dratt igjen. Hvem var denne kvinnen? Hva ville hun? Hvordan kjente hun Nagel? Hvem var Simonsen?

 

Nagel oppnår imidlertid ingen av de målene han har satt seg, tilslutt sliter med å skille mellom virkelighet og fantasi. Har en rekke med ukontrollerte innfall og mister derfor kontakten og kontrollen med virkeligheten, fremmedfølelsen blir derfor total, både til innbyggerne i byen og til seg selv.

 

Mange spørsmål sitter igjen. Boken består ikke bare av en bestemt handling. består av flere små og store nyanser. romanen er en kjærlighetshistorie samtidig som den skilder mennneskesinnet og dens psyke. Boka er ganske virkelighetsnær, og det er sagt at den er langt forut sin tid.

 

I 1890-talls romanene forsøkte Hamsun å bryte ut fra den realistiske tradisjonen som stod sterkt i Norge på 1880-tallet. Det irrasjonelle interesserte Hamsun, han gir uttrykk for i det artikkelen det ubevisste sjeleliv og i romanene sine. Særlig nevnte Sult, og Pan.

 

Sult:

Jeg-perspektiv. Nervemenneske som vandrer rundt i byen, utsultet men for stolt til å tigge. Pengenød.

 

Romanene: Nervemennesker, hvordan de opplever verden rundt dem og hvordan små bagateller kan misforstås og ødelegge forhold mellom mennesker. De lever i en slags bevissthet drøm. Skildrer menneskesinnet og dets psyke.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst