Reklame

Fordeler og ulemper med reklame.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2002.01.28
Tema
Reklame

Reklame har vart så lenge handelen har vært. Men aldri har folket vært så utsatt for reklame som nå. Det store hoppet ble gjort da reklamen ble tillatt i radio, fjernsyn og Internett. Reklamens mening er å lede folks oppmerksomhet i en eller annen retning. Det er som regel en enkelt forbruksvare som blir brukt i reklamen. Reklame er en viktig del i en moderne markedsføringen.

Mange mener reklamen bare er dum. Spesielt før kunne reklamen fører deg på villspor med usaklige setninger, bilder osv. Reklamene kunne ofte lage et galt inntrykk av produktet. Men tidene forandres - lover og regler oppstår. Dette sammen med at opplysningsnivået er mye høyere nå enn før, fører til at reklamene blir mye mer saklige og riktige. I gamle ukeblader og aviser, finner man mange gamle reklamer som man i dag ville reagert sterkt på. Og mange av reklamene kunne i dag blitt dømt som villedene.

Reklame kan ofte skape store påvirkninger. Motepress blir for eksempel ofte skapt gjennom reklame. Det finnes hele tiden noe nytt som en bør ha, for da er alt annet ut… Undertøys modeller på forskjellige steder er som oftest utplukket etter dens kropp og utseende. Slanke pene velformet kvinner blir ofte ”idoler” for jenter som iherdig prøver å se like dann ut. Gutter tror jeg også kan påvirkes ettersom menn med flotte mager blir brukt som modeller. Det kan føre til overtrening i lav alder.

I et produkt regner man at en viss prosent av prisen er penger betalt til reklame. Reklamepengene som blir lagt inn i prisen på produktet kan variere fra noen få, til 60-70%!!! De med høyest prosent er ofte ”oppskrytte” varer som har greid å kjøpe seg ett rykte som ”kult” og godt. Dette er jo ikke gunstig for kjøperen ettersom varen stiger med mange prosent i pris, men det kan trekkes inn på den positive siden. Når mange forskjellige leverandører reklamerer for samme slags produkter, kan dette føre til at prisen holdes nede.

Den største pluss siden synes jeg er opplysningen reklamen gir oss. Vi er til en hver tid underrettet om hvilke produkter som er å få kjøpt, hvilke positive forandringer de nye tingene har osv.
Men dette har også en negativ side, en kan bli fristet til å kjøpe noe en absolutt ikke hadde kjøpt ellers, men som ser så utrolig flott ut på reklamen…

En annen ting er pengene reklamen strør rundt seg. Reklamen er ryggraden til tusenvis av arbeidsplasser. Mange aviser, tv-kanaler, nærradiostasjoner er i dag helt avhengig av reklameinntekten og kunne ikke overlevd uten. Aftenposten får for eksempel hele 70% av sine inntekter gjennom reklame! Sporten blir også styrt av reklame. Enorme beløp blir spyttet inn i alle slags idretter. Veldig høye lønnet sponsoravtaler blir gjort med de beste utøverne. Og nå tar de til og med pauser i hopprenn for at tv-selskapene skal kunne kjøre reklamen sin... Dette synes jeg er synd… At idretten er så avhengige av penger fra reklame at reklamen styrer idretten.

Folk omgåes av reklame overalt i hverdagen. Men i Norge prøver man så godt en kan å skjerme skoleelever for reklame på skolen. Dette mener jeg er idiotisk ettersom reklamen kan brukes til noe nyttig. Ta for eksempel skolebøker, elever må i dag ut med store summer for å dekke kostnaden til skolebøkene. Forlag står i kø for å trykke reklamefinansierte skolebøker, men staten sier nei…

En av reklamene som jeg liker godt, er en av forskjellige kjeks sorter. Den viser til en side av reklamen som er veldig fin. En kan nå for eksempel lage seg mat eller gå på do, uten å gå glipp av et viktig poeng i en serie eller film…

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst