Napoleon

Hvem napoleon er og hvorfor han var så mektig.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.11.09
Tema

Napoleon Bonaparte. Vi har alle hørt navnet men hvem var han egentlig? Hvordan kom han til makta, hvordan styrte han og hva skjedde egentlig med han? Dette er spørsmål mange har stilt seg og fortsatt lurer på.

Napoleon bonaparte

Napoleon Bonaparte ble født 15. august 1769 på korsika i Frankerike. Hans opprinnelige navn var Napoleon di buonaparte. han døde 5 mai 1821 på St. Helena i sør-Atlanteren og han døde som 51 åring han døde av magekreft.

Hans foreldre var Carlo buonaparte og Letiza Ramolino, han var 1 av 13 barn og han var andrefødt sønn og 8 av 13 barn overlevde.

Napoleon Bonaparte var en fransk militær og politisk leder og en keiser ved slutten av den franske revolusjonen og han ble frankrikes mektigste politiker.. han var keiser i 10 år av Frankrike. Han var keiser av Frankerike fra 1804 til 1814.

Han kalte seg selv til keiser av Frankerike av navnet Napoleon I den 18 mars 1804, og han ble tvunget til å gå av 6. april 1814. Hovedårsaken til hans fall var det mislykkete felttoget i Russland som svekktet han posisjon.

Code civil des François på fransk men også kjent som Code Napoleon på fransk var en på en måte en lov bok der Napoleon innførte nye lover.

Han er best husket som lederskap av frankerrike under napoleonskrigene, og napoleonskrigene og napoleonstiden var etter kalt etter han.

Oppvekst

Napoleon ble født i ajaccio på korsika, sønn av Carlo bonaparte og Letzia Bonaparte, født som ramolio. han var en av sju barn. Han var veldig ung når han fikk friplass på kadettskolen Brienne i 1799, i 1784 begynte han på krigsskolen i paris.

I mars 1796 giftet han seg med josephine de beauharnaias.

Frankrikes diktator

Etter at napoleon fikk makten fikk frankerike å tvinge mektige europeiske land som russland, østrrike og storbritannia til å bli fred på landet deres, frankerike hadde vært krig med disse lande siden 1792.

De første årene når han fikk makten innførte napoleon nye reformer. Han innførte for eksempel et samlet lovverk for frankerike, den ble kalt code napoleon eller napoleons lovbok som det også blir kalt. Han gjorde sånn at alle skulle være lik loven selv om de var rik eller fattig men det skulle være noen forskjell mellom menn og kvinner, men skulle være sjef på familien.

Napoleon gjorde også sånn at der alle gutter skulle få sjansen til å få en utdanning vis de var flinke og arbeidsomme nok til det. Jenter kunne også få en utdanning men bare fag som hørte til hus og hjem.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst