Dødsstraff

Tekst om dødsstraff i andre religioner og kulturer. Er dødstraff bra eller dårlig?
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.03.18
Tema

Dødsstraff har eksistert så lenge vi kan huske, og det har blitt brukt i alle samfunn. Dødsstraff vil si at man tar livet av mennesker som har utført en forbrytelse. Ikke bare mord har blitt straffet med døden, men også voldtekt og grov vold. I denne fagteksten skal jeg skrive om dødsstraff i forskjellige land og kulturer.

I Norge hadde vi dødsstraff lenge, og den første personen ble henrettet i 1842, og den siste i 1876. Ikke før i 1979 ble dødsstraff helt avskaffet. I Norge fra 1842 til 1876 var det 20 personer som ble henrettet og totalt 188 som ble dømt til døden.  I Norge har vi et litt mer rolig straffesystem. Her ønsker de å restaurere forbryterne, det vil si å «reparere» eller bringe tilbake til normal tilstand. Etter de har restaurert de vil de få fangene tilbake til samfunnet. I Norge tenker vi at å drepe vil ikke gi noe som helst form av restaurering.

I USA er dødsstraff nesten en vanlig straffemetode. Det er 32 av 50 delstater som tillater dødsstraff i USA. USA har et repressivt straffesystem og det vil si at «målet» demmes er å «presse» ut forbryterne fra samfunnet. Her tenker de at dødsstraff er løsningen. Det repressive straffesystemet ville ikke vært effektiv uten dødsstraff.

Argumenter for/mot dødsstraff

For:

·       De kriminelle blir fjernet fra samfunnet

·       Offerets familier får «hevn»

·       Det koster mindre for samfunnet

Mot:

·       Å dømme noen til døden nekter dem retten til liv- som da er nedfelt i menneskerettighetserklæringen.

·       Det finnes ingen bevis for at dødsstraff «virker» på samfunnet. Land med diktatur og store sosiale skiller er de som bruker dødsstraff og i disse landene er det mye vold.

·       I noen land som for eksempel Iran og Sudan bruker myndighetene dødsstraff til å straffe politiske motstandere.

·       Noen av landene som henretter, har svært urettferdige rettssystemer. Det er også mer sannsynlig for at du blir dømt til døden hvis du er fattig eller er religiøs.

Religionene og dødsstraff

I Islam godkjenner de dødsstraff for noen type forbrytelser. Ifølge Koranen har ethvert menneske rett til å leve, men dette kan omgås hvis en rettsinstans anbefaler det. Derfor er dødsstraff godkjent innenfor islam. Selv om dødsstraff er akseptert, mener de fortsatt at alt liv er hellig og at tilgivelse og barmhjertighet er et bedre alternativ. Dødsstraff ses som den strengeste straffemåten og kan kun brukes ved bestemte forbrytelser. Profeten sa: «muslimer skal ikke straffe noen, om det kan unngås. En som er anklagd bør helst gå fri. For det er bedre å gjøre feil å tilgi, enn å gi noen urettmessig straff.»

I hinduismen har de ingen offisiell «fasit» på spørsmålet rundt dødsstraff. Ser man i hinduistiske hinduistisk tekster, finner man heller ingen klart svar. I de hinduistiske lovbøker, beskrives ulike forbrytelser som kan føre til dødsstraff. Dette kan da være mord eller blanding av hinduistiske kaster. Hinduene tror også på gjenfødsel. Det vil si at hvis kroppen dør, lever sjelen videre. Derfor vil det ikke vært noe fordeler med å henrette folk.

Etikk og moral

Å ta livet av et annet menneske er forbudt, men når det først har skjedd, hvorfor skal man da ta livet av morderen? Å ta livet av morderen vil ikke hjelpe noen på noen som helst måte. Det å ta ifra eller ødelegge et menneskets liv er nok det verste overgrepet en stat kan gjøre. Ingen stat har rettigheter til å frata menneske livet, da ingen mennesker har rett til å drepe. Men, hvem er egentlig for å ha dødsstraff? I all hovedsak snakker vi om myndigheter og regjeringer som ønsker å kontrollere menneskene i sine land. Problemet her er at gjennom historien har dødsstraff blitt brukt for å skremme politiske motstandere og utrydde dem og ikke for å bekjempe kriminaliteten. 

Jeg valgte dette temaet fordi jeg synes det er interessant og spennende. Personlig er imot dødsstraff og tror jeg aldri kommer til å endre mitt syn på det. Jeg synes det er en gammeldags straffemetode, som ikke hører til i denne tiden. Jeg synes også at det å sitte i fengsel resten av livet, er en mye verre straff enn å «slippe unna» med døden.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst