Buddhismen

Innlevering om buddhisme. Nederst står det en begrunnelse for valg av oppgave.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.10.29

Historie

Buddhismen ble grunnlagt av Prins Siddhartha Gautama i en by som het lumbini i sør-Nepal. Siddharta levde et veldig trygdt og godt liv i slottet og han ble beskyttet mot fattigdommen i landet. Da han var 16 år gammel giftet han seg og fikk en sønn. Da Siddharta ble 29 ønsket han og se mer av landet. Han snek seg ut av slottet fire ganger. De fire gangene møtte han

 

- En skjelvende gammling

- En syk, invalid mann

- Et lik, og hans sørgende familie

- En asket

 

På den siste utflukten traff han asketen. En asket er en person som lever uten noen materielle goder. Siddharta så at han var lykkelig selv om han levde i fattigdom. Selv hadde han ikke følt den lykken som asketen følte. Han begynte og fundere på om han kunne være lykkelig selv om han levde i fattigdom. En natt stod han opp av sengen sin og forlot slottet for å finne meningen med livet.

 

Etter at Siddharta forlot slottet møtte han mange vise menn som prøvde og gi ham svaret på ”hva er meningen med livet?”, men ingen ga ham det svaret som han syntes var riktig.

 

Han prøvde yoga, meditasjon og å faste, men ingen av delene ga ham det han var ute etter. Nye spørsmål dukket også opp etterhvert sånn som ”hvorfor finnes det lidelse” og ”hvordan blir man kvitt lidelsen?”

 

Til slutt satte han seg under et fikentre ved elven Bodh Gaya i Bihar og mediterte. Der kom det endelige gjennombruddet, ”oppvåkningen”. Nå hadde han blitt en Buddha- den oppvåkte. I den tilstanden (Nirvana) som Siddhartha var i da han våknet opp forstod han at lidelsen i livet stammer fra mennesket sitt begjær. Nå vandret han rundt om i India og forkynte sitt budskap og han fikk stor oppsluttning blant folk. Budskapet til Siddhartha er de fire edle sannheter.

 

<bilde>

Lumbini er byen hvor Prins Siddhartha Gautama ble født.


De fire edle sannheter:

- Lidelsen eksisterer

- Årsaken til lidelse er begjær

- Lidelse kan opphøre

- Den kan opphøre ved og følge den åttedelte veien

 

Nirvana er en sinnsstilling som buddhister når når de har gjort mange nok gode gjerninger, karma. Det er ikke bare Siddhartha Gautama som har nådd nirvana, det er flere buddhister som også har nådd nirvana, men Shiddhartha var den første buddhisten som oppnådde dette.

 

De fem levereglene er:)

- Å la være å drepe!

- Å la være å stjele!

- Å avstå fra seksuelt utroskap!

- Å la være å lyve!

- Å avstå fra å beruse seg!

 

Ritualer:)

Buddhismen har ingen spessielle ritualer det er de vanlige. Det er: fødsel, bryllup og død. Det er vanligvis ikke konfirmasjon.

 

Død:

Buddhistene tror på gjenfødelsen, slik at det å dø er ikke noen stor katastrofe. Sjelen går over til en ny kropp, dyr eller en annen organisme. Mange som ligger på dødsleiet foretrekker å tilbringe den siste tiden sammen med en munk eller en nonne i et kloster eller hjemme slik at de kan be for dem.

 

Buddhismen i Norge:

I Norge i dag er det omtrent 20 000 buddhister, ca 8000 av dem er medlem av det norske Buddhistforbundet. Buddhismen er en meget tilpassningsdyktig religion, så den har ingen problemer med og bli praktisert. Det er enkelt fordi det ikke er noen regler for hva slags klær du skal ha, og hva slags mat du skal spise. Da blir det ikke så vanskelig og leve som en buddhist i Norge.

 

Buddhismen i verden:

Det er ca. 700 millioner buddhister rundt omkring i verden. Buddhismen er størst i Asia, men den har tilhengere rundt omkring i hele verden.

 

Tingtang:

Som dere kanskje ser så er Buddhismen en ganske simpel religion så det er ingen regler om hvordan mat dem ikke får spise/ klær dem ikke få gå med. Det som også er at buddhister har ingen gud, dem ser på Buddha som en perfekt person, de tror på sine egene gjerninger. Og at dem har noe med hav som skjer i sitt neste liv å gjøre.

 

Karma hva er det egentlig?

Jo, Karma er et uttrykk som brukes om de handlingene vi utfører i livet. En god Buddhist har bedre karma enn en ikke fult så god Buddhist. Det er karmaen som bestemmer hva du skal bli i ditt neste liv. Karma betyr faktisk at du har ansvar for dine handlinger i livet.

 

Reborn: Nirvana:

Alle Buddhister tror på gjenfødelse. Da er dette livet fulgt av et nytt liv, og det er karmaen som bestemmer hva du ender opp som. Selve målet for enhver Buddhist er og bryte ut av denne rekken med liv, og oppnå nirvana som er total frelse. Dette oppnår man hvis man har høy nok karma.

 

Den største forskjellen mellom buddhisme og Kristendom:

"- Den største forskjellen er at i kristendommen tror vi på en gud, det gjør ikke buddhistene. I Buddhismen ser man på Buddha som et forbilde og en perfekt person. De tror at alle mennesker kan bli en Buddha, men da må de oppnå nirvana."

 

Den største forskjellen er at kristne blir frelst ved nåde og ikke av gjerninger. Dette utgjør et skarpt skille på disse religionene. "Kristne tror du havner i helvete hvis du ikke tar imot jesu frelse for disse dårlige gjerningene. Altså en buddhist er avhengig av sin egen gjerning for å oppnå Nirvana. En kristen er avhengig av Jesu gjerning for å komme til himmelen.

 

Begrunnelse:

Jeg valgte Buddhismen fordi jeg tror på gjenfødelse, å at det jeg gjør i dette livet kan kanskje påvirke meg i mitt neste (spørs hvor ille) jeg er også enige i at jeg mener at det er mine gjerninger som har noe å si for hva jeg blir neste liv å ikke om at jeg må tro på noen spessiell person som skal ha gjort så mye bra å blablabla... Det er ikke ting folk har gjort i fortiden som man skal tro på å følge og hvis man ikke tror på det så skal man liksom komme til helvette?? nope dont think so.

 

Kilder:

http://www.studenttorget.no/index.php?artikkelid=169&back=

http://www.buddhistforbundet.no/pancasila.shtml

http://no.wikipedia.org/wiki/Buddhismen

http://www.daria.no/skole/?tekst=2167

http://www.daria.no/skole/?tekst=6068

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst