Gunnlaug Ormstunge

Gunnlaug historien enkelt og greit. Spørsmål og svar.
Sjanger
Sammendrag av pensum
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.05.27
Tema

1.     Skriv et resyme av sagaen.

-        Sagaen begynner med en introduksjon av Torstein og hans familie. Torstein møter en nordmann som skal tyde en drøm han hatt, som handler om en svane på taket på huset sitt med to ørner som kjemper om å få svanen, etterhvert kommer en falk og får svanen. Nordmannen tyder denne drømmen som at konen får en datter som kommer til å få tre friere. Torstein likte ikke dette og befalte at dersom barnet blir en jente så må konen sette ungen ut i skogen for å dø. Konen hører ikke på Torstein og sender barnet til noen slektninger og lyver til Torstein om hvor barnet er. Etter seks år besøker Torstein og konen, Jofrid slektningene og finner ut av at den jenten var hans. De blir senere en lykkelig familie. 

-        Et annet sted på Isand bor en annen familie, Gunnlaugs familie. Når Gunnlaug blir litt større bestemmer han seg for å reise vekk til tross for at faren ønsket at han ble igjen på Island. Han ender opp i borg der Torstein sin familie bor. Gunnlaug og Helga (Torstein og Jofrids datter) blir godt kjent med hverandre. Gunnlaug blir en stund før han bestemmer seg for å reise videre, men før han reiser spør han Torstein om å få gifte seg med Helga, og får et ja, men han må komme tilbake før tre år er omme. Gunnlaug reiser til Norge, England, Dublin, Orknøyene og ender til slutt opp i Sverige. Der møter han Ravn som også kommer fra Island. Ravn er den andre ørnen i drømmen til Torstein. Gunnlaug og Ravn ender opp med å krangle og skal holde et kvad til kongen i Sverige. Ravn taper denne kveden og vil ta hevn på Gunnlaug. Ravn reiser til Island og får Helga ettersom Gunnlaug måtte bli i England etter de tre årene var omme. En tid etter Ravn og Helgas bryllup, møtes Helga og Gunnlaug i et nytt bryllup. Gunnlaug gir Helga en gave som Ravn blir sjalu på, og ender opp med å utfordre Gunnlaug til Holmgang. Holmgangen finner sted i Norge, der begge ender opp med å dø etter en lang kamp. Helga gifter seg senere med Torkjell som hun får barn med, men er ikke lykkelig i dette ekteskapet. Helga elsket sin nye mann lite, for hun kunne aldri glemme Gunnlaug enda han var død. Et par år senere blir Helga rammet av pest som hun dør av, med Gunnlaug i tankene.

2.     Hvordan blir mannspersonene fremstilt?

-        Torstein blir beskrevet som en rik og stor høvding, klok, fredelig og godt likt av folket.

-        Gunnlaug blir beskrevet som en stor og sterk gutt som var tidlig voksen med stygg nese. 

-        Ravn blir beskrevet som en fin og følsom mann og rettskaffen.

-        Torkjell blir beskrevet som en snill og grei mann, men lite elsket av Helga.

3.     Hvordan er kvinnene?

-        Jofrid blir beskrevet som en kvinne som tok tøffe og selvstendige valg i en tid der kvinnens posisjon i samfunnet var annerledes enn i dag.

-        Helga ble beskrevet som en vakker og fager ung kvinne som i motsetning til moren fulgt Torsteins ordre, og giftet seg med den som faren utpekte til henne

4.     Er det forskjell på dagens kjærlighetsideal og det du møter i Soga om Gunnlaug Ormstunge?

-        Ja, det vil jeg påstå. I sagaen betyr det ikke noe om hvem du selv ønsker å være med, med mindre faren godkjente det. Man kan og se at i denne sagaen så ville Helga aller helst gifte seg med Gunnlaug, noe som hun ikke fikk, og måtte følge farens ordre og gifte seg med to andre som han pekte ut til henne. Dagens kjærlighetsideal kommer an på personene, som det også kunne gjort i sagaen. Man velger fritt fram hvem man ønsker å være med basert på sine egne preferanser.

5.     Hvilket bilde gir sagaen av samfunnet i tidlig kristen tid?

-        Sagaen Beskriver et samfunn der det fortsatt var blodhevn og kristne verdier med å snu det andre skinnet til var ikke etablert som gjeldende etikk og moral i lovverket. Men mye tyder på at dette var en brytningstid for etablering av kristent livssyn i samfunnet. Vi får informasjon om at de måtte reise til Norge for å gå holmgang ettersom dette ikke var lovlig på Island, som kan bety at de var kommet lengre med lovverket på Island enn i Norge.

6.     Synes du sagaen virker historisk troverdig?

-        Ja, men historien er dramatisert i forhold til hvordan det var på den tiden

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst