Analyse - Halvbroren Serien

Full analyse og beskrivelse av Halvbroren (serie, NRK), basert på Lars Saabye Christensens bok med samme navn. Karakterbeskrivelser, handling mm.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.12.16
Tema

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen er en vel kjent norsk forfatter født i Oslo 1953. Han har skrevet i de fleste sjangre, blant annet kriminalromaner, ungdomsbøker, skuespill og filmmanus. Det er først og fremst som romanforfatter han har vunnet en plass blant sin generasjons fremste forfattere. I denne teksten skal jeg snakke om hans forfatterskap, suksess og noen av hans verker.

Lars Saabye Christensen bodde mange år i Sortland i Nord-Norge som ung. Hans oppvekst i Nord-Norge er tett knyttet opp mot hans forfatterskap og går igjen i mange av hans verker. Saabye studerte litteraturvitenskap, norsk, kunsthistorie og idehistorie. Han debuterte i 1976 med diktsamlingen Historien om Gly, men han slo ikke igjennom før i 1984 med boken Beatles, som han fikk Cappelenprisen for. Rundt denne tiden ble han også kjent utenfor Norge. I 2001 ga han ut boken Halvbroren. Denne boken fikk han blant annet Brageprisen og Nordisk råds litteraturpris for. Halvbroren solgte over 200 000 eksemplarer og til 22 land. Halvbroren ble senere filmatisert og denne serien ble utrolig populær, og ble i tillegg solgt til over 13 land.

Saabye er en forfatter som liker å fortelle litt av sin egen historie gjennom bøkene han skriver. For eksempel i samlingen Mitt danske album (2010). Denne samlingen består av sakprosatekster, bilder og dikt. Han forteller om slekten sin og faren hans i denne samlingen.

Lars Saabye Christensen er en norsk forfatter med en god forståelse av virkeligheten. Han skriver ord som man kan se er godt gjennomtenkt. Han gir aldri ut noe som er halvveis bra, kun det han er hundre prosent fornøyd med. Halvbroren, for eksempel, tok han over 20 år å skrive. Dette viser lidenskap og dedikasjon til det man driver med. Han skriver også om alt fra dikt om sitt eget liv, til ungdomsbøker om skoledrama. Han startet å skrive i 1976, og er fortsatt aktiv i dag. Jeg har lest boken hans, Beatles og Halvbroren har jeg sett filmatiseringen til. De begge er utrolig gode fortellinger som er verdt å lese. Dagens litteratur hadde ikke vært den samme uten Lars Saabye Christensen.

 

Resyme

Serien Halvbroren starter på frigjøringsdagen 8 mai 1945. Kvinnene fra tre generasjoner, Vera, Boletta og Ellen, bor sammen i en leilighet i Kirkeveien i Oslo. Mens alle andre er ute og feirer, går Vera opp på tørkeloftet for å henge opp klær. Der blir hun overfalt og voldtatt av en 9-fingret, ukjent mann. Fra det punktet er Vera helt stiv og stille i 9 måneder, helt til hennes første sønn blir født i en drosje. Etter Fred er født blir Vera bedre og finner seg en mann som heter Arnold Nilsen. Han smisker med de tre kvinnene med nylonstrømper og etter hvert forelsker Vera seg i han også, og han blir en del av familien. Barnum blir født noen år etter Fred. Han blir døpt på farens hjemsted, Røst. Barnum og Fred vokser opp sammen i huset med de tre kvinnene og Arnold. Etter hvert som Barnum vokser opp merker han at han er lavere enn de andre på hans alder. Han blir mobbet en del på skolen, og da prøver Fred å gjøre han tøffere. Mobbingen mot Barnum tar slutt da han starter på en danseskole og utvikler et nært vennskap til klassekameratene Peder og Vivian. De tre bestevennene har det mye gøy sammen og de forblir venner helt til de er voksne. I løpet av Barnums oppvekst forsvinner Fred flere ganger. Barnum og resten av familien blir like lei seg hver gang. En dag er Fred og Ellen ute og går en tur. Ved et uhell dytter Fred Ellen foran en bil, og hun dør av skadene. Etter oldemorens død åpner ikke Fred munnen på lang tid. Dette viser hans anger og psykiske tilstand. Når Fred begynner å snakke igjen, blir ting i familien bedre, men kun en liten stund. Det tar brått slutt da Arnold, Barnum og Fred drar til Bislett stadion for å kaste diskos. Fred treffer Arnold i hodet, og han dør han også. Etter dette skjer, forsvinner Fred i mange år. De holder en begravelse for han selv om de ikke vet om han egentlig er død. Vivian og Barnum får problemer i ekteskapet etter at Barnum finner ut at han ikke kan få barn og Vivian blir gravid uansett. Da skjønner Barnum at Vivian har vært utro og han begynner å drikke. Petter prøver å hjelpe Barnum med manuskriptforfatterkarrieren hans for å få han på rett kjøl. Etter litt krangling blir Barnum med på å prøve å skrive en kontakt angående manuskriptet hans. Petter og Barnum drar derfor til Berlin, men det ender med at Barnum får en viktig beskjed, nemlig at Fred har kommet tilbake. Han drar derfor tilbake med en gang, og får svar på alle spørsmålene han har lurt helt siden da Fred dro for over 20 år siden.

 

Barnum Nilsen er hovedrollen og jeg-stemmen i fortellingen. I serien er det Barnum som skriver alt vi ser, siden han jobber som filmmanuskriftforfatter. Det er også hans perspektiv vi inntar i mange av scenene i filmen. Han skriver fortellingen for å fortelle om sin forsvunnede bror, Fred. Barnum er Veras andre barn, med faren Arnold Nilsen. Han er oppkalt etter svindlerkongen Phineas Taylor Barnum etter farens ønske. Barnum er usikker på seg selv på grunn av høyden sin, som han arvet fra faren. Han vokste opp med moren, broren, faren, bestemoren og oldemoren sin. I voksen alder bor han med kjæresten sin, Vivian. Hun ønsker seg barn, men siden hun aldri ble gravid, sjekket de begge seg. Barnum fant ut at han ikke kan få barn, men holder det hemmelig for Vivian. Dette er nok fordi han ikke vil såre henne, siden han er en veldig omtenksom person. Barnum og Vivian møttes på danseskolen som unge, via deres felles venn, Peder Miil. De tre er fortsatt gode venner og er ofte sammen. 

Fred Nilsen er halvbroren til Barnum, og Veras første barn, med en ukjent far. Han vokste opp med halvbroren sin, og resten av familien. Han er en hardbarka mann som driver med boksing. Fred og Barnum deler soverom som unge. Ofte har de fortrolige samtaler sammen. Fred prøver å påvirke Barnum til å bli tøffere og gå sine egne veier. Han hater Arnold, stefaren, og spør flere ganger Barnum om han skal drepe han. Det ender med at Fred dreper Arnold, men det var et uhell. Fred dyttet oldemoren sin ut i veien ved et uhell, og etter det sa han ikke et ord i et helt år. Det virker som om han fortsatt preges av det som skjedde, på grunn av den opprørske oppførselen hans. Fred sliter på skolen, og må flyttes til en spesialskole. På et tidspunkt forsvinner Fred sporløst.

Vera Nilsen er en veldig viktig rolle i serien, ettersom hun er moren til de to halvbrødrene. Hun ble født Vera Jebsen, men heter nå Nilsen etter hun giftet seg med Arnold Nilsen. Vera ble voldtatt på tørkeloftet på frigjøringsdagen 8. mai 1945 på Fagerborg i Oslo. Ingen har sett gjerningsmannen. Hun endte opp med å føde babyen, Fred, i en drosje. En dag da hun gikk til butikken møtte hun på Arnold som smigret henne og familien med nylonsstrømper fra USA. Senere giftet de seg og fikk sitt første barn sammen, Barnum. 

Arnold Nilsen er faren til Barnum og gift med Vera. Arnold betaler mye til familien og hjelper til i huset. Han er som en slags far mot Fred, men de to kommer ikke veldig godt overens. Vi vet enda ikke hvordan Arnold har tjent så mye penger. Han vokste opp på Røst, og han dro dit med Vera og Barnum for å døpe Barnum. I et av tilbakeblikkene får vi se da Arnold var i Danmark på sirkus. Der ble han kjent med en veldig høy mann og en sirkuskvinne. 

Ellen Jebsen er moren til Boletta, bestemoren til Vera og oldermoren til Barnum og Fred. Hun er en viktig rolle, siden hun er overhodet til alle i familien. Hun var oppvokst i Danmark og har en fortid som skuespiller. Ble påkjørt og døde. Mannen hennes, Wilhelm, blir lite nevn i serien, siden han er død. De har et brev i leiligheten som de ofte leser. Brevet betyr mye for dem, og de sier at Wilhelm «forsvant i isen». 

Boletta Jebsen er moren til Vera og Ellen Jebsens eneste barn. Hun er en god mor til Vera, før hun i senere tid utvikler alkoholproblemer, som går utover familien. 

Vivian Wie er kjæresten og samboeren til Barnum. Uviktig rolle. Hun ønsker seg barn, men Barnum kan ikke få det. Vivian og Barnum ble kjent som unge på danseskolen de gikk på. 

Rammefortelling og tilbakeblikk

En rammefortelling er en teknikk hvor forfatteren lager en historie i begynnelsen som ikke vil være hovedfokus for resten av fortellingen. I stedet vil denne første historien brukes til å «ramme» den andre historien, som vanligvis har en stor betydning.

Et tilbakeblikk er et virkemiddel forfatteren bruker for å gi oss flere opplysninger om personene i fortellingen, for å forstå bedre hvorfor de er slik de er nå, ved å gi oss et tilbakeblikk.

I serien Halvbroren er det to handlinger som bygger opp hverandre, og derfor er dette en rammefortelling. Den ene fortellingen (fortid) skjer mens halvbrødrene er unge, imens den andre (nåtid) er etter at de har vokst opp. Serien flytter ofte frem og tilbake i disse to handlingene, for å forstå hvorfor ting er slik de er. Ofte skjer det noe i nåtid-fortellingen som ikke er så lett å forstå. Da byttes handlingen til den andre fortellingen for å forklare. Dette er en veldig spennende oppbygning av en serie. Denne oppbygningen kan også få oss til å tenke selv på hvorfor Fred forsvant, og vurdere selv underveis hvorfor nåtid-fortellingen er slik den er. En serie kan også bli kjedelig underveis når den alltid skjer i samme tidsrom, derfor er dette en god serie med mye variasjon.

Man kan lett blande tilbakelikk med rammefortelling i denne serien. Det er hovedsakelig to rammefortellinger, med noen tilbakeblikk også. Et tilbakeblikk jeg vil trekke frem er tilbakeblikket med Arnold Nilsen som ung. I tilbakeblikket får man se han som ung (rundt unge Barnum sin alder) der han er i Danmark alene, på et sirkus. Der blir han tatt godt imot av sirkusartistene. Jeg tror dette tilbakeblikket skal gi oss et bilde av hva som har formet han til å bli slik han er. Det virker som at han var et spesielt barn, og i sirkuset følte han seg hjemme, siden han kunne late som han var noen andre. Da snakker jeg om da han kledde seg ut som en jente på sirkuset. Han er en mann som forestiller seg en del ting som han ikke får til selv.

I fortid-fortellingen om Barnum får vi se da han møtte kjæresten sin og sin beste venn. Jeg ser på dette som et tilbakeblikk, siden de sikter tilbake på en spesiel hendelse for å kjenne Barnum bedre. Dette tilbakeblikket sier oss mye om hvor godt han kjenner sine nærmeste venner, siden de møttes så unge.

Voiceover og anslag

Anslag er da starten av en serie er fengende og fanger interessen vår så vi vil fortsette å se på. Et eksempel på dette er i serien Halvbroren. I pilotepisoden fikk vi se en skjeggete, gammel Barnum i en gammel hytte ved havet. Dette fanget min interesse fordi jeg ville vite hvordan og hvorfor han endte opp der. Jeg ville vite hva som hadde skjedd med han, og det fikk vi også etter hvert i denne spennende serien. Også i starten av hver episode får vi et slags hint om episodens innhold som skaper spenning og interesse for seeren. 

En voiceover eller fortellerstemme er stemmen som forteller eller kommenterer i en film, uten at den som forteller er synlig i bildet. I serien Halvbroren er det Barnum som er fortellerstemmen. Han forteller i jeg-perspektiv og kommenterer ofte i løpet av episodene. Det at hovedrollen er fortellerstemmen gir en fin effekt på serien og gjør at det føles mer personlig.

Min mening

Serien Halvbroren består av åtte episoder i en sesong. I serien får vi bli kjent med en rekke roller. Det jeg liker spesielt godt med serien er måten jeg føler at jeg kjenner rollene personlig. Man får vite så å si alt om personene og deres bakgrunn, som gjør at det er mer behagelig å se på serien. Dette gjør også at man «føler med personene» og at man virkelig bryr seg om hva som skjer med de i serien. Dette er et veldig lurt triks for de som vil beholde seere. Etter min mening er dette en utrolig spennede og virkelig fantastisk serie. Jeg liker måten det ikke blir lagt skjul på noe i denne serien. Ikke alle familier er perfekte, selv om det ser sånn ut, tror jeg er noe av budskapet. En annen ting jeg synes er bra med serien er alle gåtene man må finne ut av på egenhånd. Fra starten skjønner man ikke så mye om hvorfor ting er som de er, men etter hvert skjønner man mer og mer.

Jeg hadde aldri trodd at en serie vi skulle se i norsktimene på skolen ville være så spennende og gøyal å se på. Jeg hadde noen fordommer mot serien og tenkte at den kun var for voksne osv, men ble heldigvis positivt overrasket. Alt i alt er dette en vel gjennomført serie med gode roller, god kvalitet og mange spenningsmomenter.

 

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Lars_Saabye_Christensen

https://snl.no/Lars_Saabye_Christensen

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst