Levedyktig samfunn

Covid-19, Koronaviruset, dagens samfunn. 6er-oppgave.
Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.06.08
Tema

Hva kjennetegner et godt samfunn? Hva er viktig å gjøre når store endringer skjer? Hvilke forandringer må til for at vi skal klare å holde sammen når vi støter på utfordringer? Store spørsmål med mange ulike svar, men jeg tror stikkordet er tillit.

Det er mye som kjennetegner et samfunn som er godt å leve i. Hvis vi skal se på tallene er det noen som skiller seg ut. De “gode” samfunnene er rike, og de har høy tillit. Ser vi på hva som forårsaker disse tallene, ser vi at det er en god velferdsstat og et godt næringsliv. Det er egentlig feil å si at disse punktene forårsaker høy tillit også videre, siden alle punktene går i en sirkel og bygger hverandre opp. Denne sirkelen danner grunnlaget for et godt samfunn. Tillit fører til et effektivt næringsliv som fører til rikdom som fører til en god velferdsstat som fører til god tillit. Det finnes mange små punkter innimellom, men dette er min måte å se det på. 

Evne og vilje til forandring er viktig. Det er viktig uansett hva slags samfunn man bor i, fordi man gjennom livet alltid vil oppleve nye situasjoner som krever tilpasning. Eksempler på slike situasjoner kan være at man skifter skole, flytter, får ny jobb osv. Det kan også være forhold i samfunnet som krever tilpasning. Økonomiske nedgangstider og endringer i arbeidsmarkedet vil få stor negativ påvirkning om man ikke klarer tilpasningen. Av og til kan det komme store uventede kriser som krever brå og voldsomme forandringer. Naturkatastrofer, krig og pandemi er eksempler på situasjoner som krever mye av oss. Dersom man har vilje og ressurser til å omstille seg kan små og store endringer gi nye muligheter. 

Hverdagen har de siste ukene forandret seg mye. Mange jobber hjemmefra eller er permittert. Skoler og barnehager er stengt, og undervisning foregår over nettet. Pandemien som nå herjer har stor smittefare, og vi må holde avstand til hverandre for å forhindre smitten. Klarer vi ikke høre på enkle rådene myndighetene gir oss, ødelegger vi stort for oss selv, og enda større for våre medmennesker. Situasjonen vi nå er i krever at alle bidrar, ikke bare noen få. Vi må derfor omstille oss fra våre vaner med hytte i påska, kafebesøk, turer til Sverige og russefester. 

Hvis vi i denne situasjonen ikke følger myndighetenes beskjeder og anbefalinger og endrer oss slik situasjonen krever, kan krisen bli uhåndterbar. I land som spania og Italia, er antallet smittede så stort at helsevesenet nærmest kollapser. Dette er land som i utgangspunktet er dårligere rustet enn oss, med tanke på økonomi, infrastruktur og lignende. Men selv om vi har bedre forutsetninger, kan også vårt helsevesen bli overbelastet.

Det nye coronaviruset har skapt store utfordringer for befolkningen, men også bedrifter. Sysselsettingstallene har endret seg stort fordi arbeidere permitteres ettersom bedrifter ikke har råd til å holde dem i arbeid. Særlig gjelder dette tjenester av luksusvarer som hotell, fly og spisesteder. Andre jobber har fått det travlere enn noen gang. Det skal produseres smittevernsutstyr og stelles med smittede. De som har fått til omsetningen har ikke nødvendigvis fått like ille konsekvenser som de som ikke har fått det til. Eksempler på dette er hjemlevering av varer og endringer i produksjon. Alt i alt tror jeg ingen har tjent på pandemien, kanskje med unntak av produsenter som 3M.

I denne situasjonen har tilliten vært ekstremt viktig. Hadde vi ikke hatt tillit til staten, hadde vi nok ikke hatt like stor tro på rådene de gir oss om forhindring av smitte. Skal jeg være ærlig tror jeg ikke at tilliten har gått ned i disse tider. Myndighetene i Norge baserer seg på forskning og har rett i så stor grad at det vil lønne seg å høre på det de sier. I USA for eksempel, har presidenten kommet med egne meninger, som har ført til at de ikke har tatt situasjonen på alvor. Dette har ført til at de har tatt igjen Kina når det gjelder antall smittede, og ligger dermed på verdenstoppen. Dette kan umulig har vært spesielt bra for tilliten til staten.

Evnen til forandring påvirker hvordan man håndterer nye situasjoner i livet. Norge og verden er nå i en situasjon som er annerledes noe vi har sett tidligere. Dette krever mye av oss. Mange kan bli urolige og redde. Det at vi har tillit til staten og hverandre kan bidra til trygghet i en vanskelig tid.

 

Kilder:

NRK - sånn er Norge

Statistikk: https://www.youtube.com/watch?v=qgylp3Td1Bw

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst