Analyse - Alle utlendinger har lukka gardiner og Mine brødre

Teksten min er en analyse analyse av Alle utlendinger har lukka gardiner (Maria Navarro Skaranger) og Mine brødre (Adel Khan Farooq).
Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.05.31
Tema

Innledning 

Jeg valgte to tekster som handler om kulturmøter. De to bøkene heter Alle utlendinger har lukka gardiner (2015) og Mine brødre (2016). Problemstillingen til disse bøkene er «Hvordan blir møtet mellom ulike kulturer framstilt i bøkene?»

Hoveddel 

Alle utlendinger har lukka gardiner er skrevet i nyere litteratur. Sjangeren i boka er en roman. Kjennetegn på romaner er lange tekster og har mange personer. Boka har også ikke en åpen slutt som er motsatt av novelle.  

Hovedpersonen i Alle utlendinger har lukka gardiner heter Mariana. Hun er ei ung jente som er en norsk mor og en chilensk far. Lillebroren sitter bak gardinen og storebroren sitter i fengsel, som i filmen er han en soldat. En dag forelsker hun en niendeklassing som heter Mu2. 

Teksten har en jeg-forteller, en ting som gjør at den som leser boka får rett på tanken og følelsene til hovedpersonen. Den er også en dagbok for hun skriver om sine tanker og hverdag. I boka finner man mye slang (kebabnorsk) som også er multietnolekter. 

 

Romanen «Mine brødre» er skrevet i nyere litteratur. I forhold til romanen «Alle utlendinger har lukka gardiner», har den samme tema som i Alle utlendinger har lukka gardiner og en jeg-person. 

Hovedpersonen i Mine brødre heter «Messi». Han er en norsk-pakistansk gutt som er østkanten av Oslo og føler seg utestengt utenfor alt. Ikke minst han lever et dobbeltliv, det vil si at han er annerledes når han er med venner. En dag havner han inni et dilemma mellom Faiza og Abdullah etter at han forlater sine gode venner og vanskelige dager. Faiza blir beskrevet som en god side av «Messi» som lærer han til å bli en bedre person. Mens Abdullah blir beskrevet som en vond side av «Messi» for han ble en god venn av ham som er med på å rekruttere sine venner for å være med i IS. 

Tekstene hører til like sjangre. Alle utlendinger har lukka gardiner og Mine brødre er to romaner. Til felles har de like kjennetegn i fortellemåten. I Mine brødre er det en jeg-forteller, som også er to forskjellig dagbøker der de forteller som sine tanker og følelser. 

Begge tekstene handler om kulturmøter eller «kulturkræsj» som mange barn eller ungdommer med minoritetsbakgrunner har gått igjennom. Og mange lurer på om hvem man egentlig er og hva som er vanlig kulturen de lever i.  

Avslutning 

Det som konkluderer problemstillingen, er at hovedpersonene i de to tekstene Alle utlendinger har lukka gardiner og Mine brødre lever i flerkulturelt miljø. Som Mariana lever i to forskjellige kulturer, mens «Messi» er en gutt med pakistansk bakgrunn.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst