Ungdommen og de ti bud

Det er ikke alltid like enkelt å overholde De ti bud..

Karakter: 5+

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.02.01

Ungdom i dag gjør det de vil, foreldrene prøver så godt de kan, men syndene er der. Uansett hvor mye foreldrene prøver, så mislykkes de. Er du kanskje en av dem som prøver og prøver? Eller er du en som venter barn og tror du kan holde dem borte fra det? la meg få si en ting da; ”umulig”! Det kom kanskje som et sjokk, men det er sant. En eller annen dag vil nok ungen din komme forbi en gjeng, mon tro hva som skjer da? Vi er kanskje enige om at ungdommene burde holde de ti bud og kanskje de burde holde Norges lover også?

 

Hvis vi ser på det første bud; ”Du skal ikke ha andre guder enn meg” den skulle gjort susen, men tenk om de misforstår! Og tror det er Allah eller Buddah som har laget De Ti Bud! Da ville de gått rett imot det budet, men det ordner seg nok, så lenge du forteller dem om Gud og De Ti Bud.

 

Det fører oss til det fjerde bud: ”Du skal ære din far og din mor”. Når barn blir ungdom, da går de inn i en fase, den gjør at de sjeldent hører på ”våset” moren og faren forteller. De begynner å stole på seg selv og gjør hva de vil. Som regel vil de fleste ungdommer være med de ”kule” folka, derfor begynner de å gå med underbuksa på hodet, vanter og andre vinterklær om sommeren, det var guttene. Jentene derimot, de går med lite klær året rundt. Ikke nok med at de går kledd slik, de spytter hvert tjuende sekund og så banner de i vær setning.

 

Det fører oss til det andre bud: ”Du skal ikke misbruke Guds navn”. Har du noen gang lurt på hvor banne ordene kommer fra? Vel, her er min løsning: Det begynte med stein- folket, de sa alltid ”Bogga” og ”Ugga”, så utviklet mennesket seg til jern alderen. De likte godt å si ”Grogg” og ”Damek” selv om de visste det var galt av dem.

 

Etter en masse ”grogg” og ”damek” utviklet de seg, og her er vi. Ungdommen i dag liker godt å si ”herregud” og ”satan”, de vet at gud sier at de ikke skal mase på ham, og hvorfor rope på satan? Ungdommen burde vite at han jobber! Han jobber med å få folk til å bryte ekteskapene sine.

 

Det er imot det sjette bud; ”Du skal ikke bryte ekteskapet”, men det trenger ikke ungdommen å bry seg om enda. Ungdommen burde heller bry seg med noe annet satan jobber med, det er å bryte det syvende bud.

 

”du skal ikke stjele”, det satan gjør er at han snakker gjennom de ”kule” folka, han sier til de ikke fullt så ”kule” folka at de skal stjele noe, det er kompliserte saker, men det får ham til å arbeide. Så, ungdommen stjeler nå, hva synes du om det? Til deg som bor i et stort hus uten alarm, får jeg foreslå en alarm? Og var jeg deg , ville jeg skrudd fast TV-er, stereoanlegget og datamaskiner inntil da.

 

Hvis du hører noen i stua om natten når du sover, da burde du være forsiktig. Det kan nemlig ende opp med at noen av dere bryter det femte bud: ”du skal ikke slå i hjel” det gjelder også med pistol og base-ball kølle! Hvis en ungdom bryter dette budet, kan det ende opp med saksøking og barnehjem eller fengsel(hvis han eller hun er gammel nok).

 

Det ville vært skandaløst om han eller hun hadde gjort det på en hvildag! For da ville de brutt enda et bud, nemlig det tredje bud: ”du skal holde hviledagen hellig”. Jeg har aldri forstått meg på det budet, lurer på om Moses hadde lagt til side en hviledag i uken der han bare hvilte, eller kanskje Gud fant på en dag da han lagte jorden. Jeg tror jeg skal få meg en hviledag der JEG kan hvile hele dagen, men tenk om en av vennene mine ble misunnelige på meg fordi jeg hadde tid til å hvile, så begynte de å snakke usant om meg! Da bryter de det åttende bud: ”du skal ikke tale usant om din neste”, jeg tror ikke jeg skal ha en hviledag allikevel. Snakk om det åttende bud, det kan ødelegge vennskap mellom to ungdommer, hvis den ene vil bli ”kul”. Det kan hende at for å bli ”kul” må de snakke stygt om vennene deres uten å mene noe av det, men hvis vennen skulle få vite om det, da ville ikke han eller hun blitt særlig glad.

 

De ”kule” folka gjør slike ting fordi de ikke liker at andre har en så god venn og ikke dem. Da bryter de det tiende bud: ”du skal ikke begjære din nestes ektefelle eller arbeidsfolk eller andre som hører til din neste”. Personlig synes jeg det er vanskelig å unngå å bryte den, men jeg prøver alltid å snu begjæret slik at jeg er glad for han eller henne.

 

Det niende bud er ganske strengt: ”du skal ikke begjære din nestes eiendom”, det vil si at du har ikke engang lov til å ønske at du hadde det en annen har. Det må være vanskelig å være ungdom i dag med alle disse budene, kanskje de vil skifte til en annen Gud på grunn av De ti Bud, det fører oss til det første bud…

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst