Trønder i sjela...?

Handler om hvordan trøndere preger vår hverdag.

Karakter: 5

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.11.24

Du har lagt lagt merke til de som oss alle andre, der de er klistret oppi sjela vår som en nattsvermer i sollys. Vi kan rett og slett ikke bli kvitt dem. Alle har en liten trønder i sjela si som dør etter å komme ut og spise oss levende. Har du noen gang hørt om en trønder uten bart? Nei, ikke jeg heller.

 

Trøndere. Det finnes så mange store, positive og negative ordtak om disse ihuga rockerne fra Trondheim, Norge, Europa, verden, universet.

 

Ja praktisk talt finner du de over hele kloden. Over alt du går finnes det trøndere. Hvordan skal vi bli kvitt dem? Skal vi røyke, blåse eller rett og slett drepe oss selv for å få de ut av kroppen vår? Men det hjelper nok ikke. Du skjønner hvert menneske her i verden har fått en liten trønder i sjela si som dør etter å komme ut. Disse trønderne klorer seg fast under fødselen vår og etter den dagen blir du aldri kvitt dem. Vi har alle store tanker om trøndere, ”Å skulle ønske jeg var en slik rocka fyr, akkurat som Tore Strømøy & co”, hører du ofte hvis du sprader litt rundt i Oslos mørkeste bakgater.

 

Trøndere kommer fra vårt store nord i miniputt staten Norge. De fleste bosetter seg i midt i trønderbataljonen, Trondheim. Der kryr det av store barter, doble patronbelter, nesegrev og du skal ikke se bort fra at det finnes en gjeng med puddelrockere der oppe som går under det maskuline navnet ”Stage Dolls”. Nei langt ifra. Det finnes så mange forskjellige trøndere at man begynner å lure på om det bare finnes trøndere her i verden. Er de en Eggen, Flakne eller en helt vanlig DDE fan, er det mange som spør seg om. Men hva slags identitet har de? Hvor kommer de fra? Hva gjør de her i verden? Det må være en grunn til at de er her. De kan ikke bare være en kloningsfeil av Vidkun Qusling. Neppe. Er trøndere en gave fra Gud? Er det på tide å begynne å like disse bartene? Har vi tatt så feil av dem? Er de virkelig hyggelige personer?

 

Vi kjenner mange store trøndere. Du skulle ikke akkurat tro at dette var medlemmer av sjølveste trønderbataljonen, men det stemmer dessverre. Det er nemlig ikke lenge siden alle tenåringene her i verden prøvde å kopiere trønderstilen. Det eneste du så var folk med doble patronbelter, nesegrev og med en gigantisk utgave av Dan Børge Akerøs puddelsveis. Helt utrolig, eller hva?

 

Vi skal være stolte av trøndere, de har oppfostret mye stort i den litt småperverse bataljonen deres. Hva ville norsk fotball vært uten trøndere? Hva ville norsk musikk vært uten trøndere? Bare navna forteller alt: Rosenborg, Stage Dolls, Nils Arne Eggen, TNT, The Kids, DDE og Dag Ingebrigtsens familie. Jeg mener nordmenn skal være stolte av trøndere. Trønderne har alltid rett svar til rett tid. De vet hvordan de skal feste. De vet hvordan de skal spille spille bra fotball og musikk. De kan til og med hoppe langt på ski. Utrolig.

 

Hvis du noen gang kommer deg opp til bataljonen deres, Trondheim vil du muligens oppleve en litt sjuk patriotisme med mye sjølironi og stolthet. Men det er bare helt vanlig der oppe i nord. Trøndere er alt bortsett fra hyggelige. De verdsetter bare folk fra sin egen rase.

 

Hva gjør trønderne i landet vårt? Kunne de ikke heller bosatt seg i Sverige? Er vi virkelig så dumme? Har vi blirt lurt av sjølveste trønderbataljonen? Er dette bare en gigantisk spøk fra deres side, eller et opptog mot en borgerkrig? Hadde jeg vært dere ville jeg kommet meg ut av landet så fort som mulig. Hvis du ikke vil oppleve Nils Arne Eggen som Konge og Dag Ingebrigtsen som en slags rocka kulturminister, så flykt. Jeg tør ikke engang å tenke på hva som kommer til å bli spilt på radioene. (”Oh Tor With The Hammer, Oh Tor With The Hammer, Oh The great Tor With The Hammer”)

 

Vi skal ikke se bort fra en stor verdens revolusjon i nærmeste framtid, men ville det gjort noe skade på verden? Neppe. Jeg tror heller verden ville blitt bedre. Jeg tror vi alle ville opplevd en storhets tid i verdenshistorien. Alle er egentlig en trønder. Vi er dem i sjela, men ikke utvendig.

 

Det er nok en grunn til at Gud har plassert en liten trønder i sjela vår. Eller hva tror du? Vi Alle er Trøndere, vi har alle en rocka Trønder inni oss som ikke har kommet ut ennå, men en ”vakker” dag!

Pass deg Trønderne kjem.

 

 

<bilde>

Torstein Flakne

<bilde>

 

 

TNT

<bilde>

 

 

<bilde>

Stage Dolls

<bilde>

 

 

<bilde>

Dag Ingebrigtsen

 

<bilde>

The Kids

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst