Straff i Norge er luksus, ikke en straffereaksjon!

Essay om straff i Norge.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.03.15

Det er sagt at det er bedre å være i fengsel enn å være på gamlehjem i Norge. Men skal det være sånn? Hva synes du? Er det virkelig slik at mennesker som har tatt tre liv, skal ha det bedre enn mennesker som har bygget opp landet fra grunnen av. Eldre mennesker på gamlehjem får dusje to ganger i måneden, mens mennesker i fengsel får permisjon opptil flere ganger i uken, og alt gratis.

 

Til Norge kommer det flere tusen mennesker i året og begår lovbrudd. Og noen av dem kommer hit av en grunn- nemmelig fengslene. Fengslene i Norge er blitt luksus hotell. Du har eget bad, du får tv og spillkonsoller, pc og alt du måtte trenge eller vill ha. Du får mat og klær, og husly. Kanskje er det ikke så rart at mennesker kommer hit til landet og begår lovbrudd får og få komme i fengsel? Fengsel er en negativ reaksjonsform på en uønsket handling eller oppførsel. Det er ikke laget for å ta vare på mennesker. Eller hva?

 

For og gjøre det mindre attraktivt å være i fengsel, er det bare en ting som må gjøres. Standeren i fengslene må ned! Det er flere ansatte per fange i kriminalomsorgen enn det er på sykehjem. Sånn skal det da aldeles ikke være.  I fengsel er det en ansatt per fange. På sykehjem og bosenter, er det minimum 5 pasienter/ beboere per ansatt. Det er for dårlig. For å rette på det, er det jo mange alternativer. Det beste, hadde jo kanskje vært å overføre midler fra kriminalomsorgen til de gamle og pleietrengende.

 

En annen ting med straff i Norge, er at strafferammene er alt for lave. Eller for høye… Hva har størst verdi av en Bjørn eller et menneske? Tenk deg godt om. Hvis det ikke er noe galt med deg, tror jeg du ville ha sagt menneske. Men slik tenker ikke byråkratene i Norge. Skyter du en bjørn risikerer du to års fengsel. Voldtar du ei jente, slipper du unna med ubetinget fengsel straff i ett år som du ikke trenger og sone engang. Her er det noe som ikke stemmer… Skyter du et menneske med vilje, men snakker deg bort, kan du også slippe unne med ubetinget fengsel. Her må noe skje snart. De virkelige skurkene må få større straffer, mens uskyldige mennesker som gjør dumme ting, må få mildere straffer.

 

Norge er nesten perfekt. Ikke helt, men nesten perfekt. Vi har ting som må forandres. Dette gjelder blant annet fengslene, gamlehjem og strafferammer. Men mye er bra. Tenkt på sykehusene vi har i forhold til de i Somalia. Og veiene i forhold til veiene i Kongo. Vi har det godt vi som lever i Norge. Vi må bare unnlate å bli gamle og skyte rovdyr. Og blir du kastet ut på gata, eller ikke har nok penger til livets opphold, er det bare å gjøre en ugjerning, så havner du på et av de 45 luksushotellene, eller ”fengsler” som de blir kalt på folkemunne…

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst