Smil Og Rosenmarmelade

Kort essay om reising og Bulgaria.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2000.10.04

”Mitt” Bulgaria består av helt vanlige landsby mennesker, en rik bondekunst, kultur, roser og vin.

 

Mennesker i storbyer er de samme over hele verden. Stresset, sjelden et smil, annerledes en mennesker på landsbygda. Men i Gabrova smiler menneskene, prater og ler. Og de har god grunn til det. Gabrova er nemlig humprens og satirenes sted og den enste byen med et humormuseum. Vi nordboere ville hat godt av en tur dit for å få oss en god latter.

 

I mange byer står mennesker frem og snakker om alle verdens ting. Det er vanskelig å lese det Bulgarske språket, de kyriliske bokstave blir man ikke klok på og ingen av dem skjønner noe hvis du spør: ”Snakker du norsk?”. Men når man åpner en flaske pliska, eller en loka flaske med mild brandy, så forstår alle hverandre.

 

Når skumringen senker seg høres plutselig, fra et eller annet sted, en sekkepipes uavbrutte, melankolske melodi. Musikanter tar vare på landsbyens folklore, blåser sine melodier for gjesten, men også for naturen rundt seg, de tette skogene og de høye fjellene. For Bulgarias praktfulle landskap kunne man synge og spille dag og natt.

 

En av mine favoritt steder er landet minste by, Melnik. De hvitkalkede husene med sine vinkjellere er typisk for området. Rundt Melnik reiser byens pyramider seg, skarpe, hvite sandsteinsøyler som likner kjempe sopper, eller siluetten av et eventyr slott. Og hvilke viner! Nær Melnik ligger landets vakreste kloster, Rozen, og på toppen av kalkstein høydene på grensen til Hellas. Der har jeg drukket mit livs beste vin sammen med klosterets igumen, og gjennom tolken gjorde vi verden tilet paradis.

 

Rosendalen, som blomstrer mellom fjellene i Balkan, er 15km bred. Plukkingen av rosene innledes i solppgang og avsluttes sent på kvelden. En fordringsløs lyserød rose, Rosa gallica damascena, er råvaren for den omfattende roseindustrien. For turisten innebærer rosefesten glade fest dager. Som suvenirer har jeg kjøpt meg parfyme, marmelade og tannkrem – alt fremstilt av roser!

 

Bulgaria har bevart sin kultur gjennom århundrer, til tross for mange stormer. De upretensiøse og vennelige bulgarerne inviterer med glede og stolthet oss andre å være med.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst