Skolen og hvordan det påvirker deg

Om livet ditt! Oppsummering av hvordan det er å være gutt på skolen:)
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.05.22
Tema
Skole

Første klasse, du er en liten naiv drittunge som vet at det går store gutter på skolen. Men det driter du i, fordi du gleder deg, gleder deg over det faktum at du er stor. Stor i den forstand at du går i første klasse. Jenter har jente lus, og du spiller fotball på lilleputt laget sammen med bestekompisen som har vært bestekompisen din så lenge du kan huske. Du begynner på høsten, mamma har pakket deg inn i lue, votter, en stor jakke og helt nye grønne skjærosker. Sånne som tåler vann, fordi du liker å hoppe i vann dammer. Mamma og pappa har tatt seg fri de to første timene fordi de skal se på lille gutten sin første dag på skolen. Pappa har video kamera og mamma har et vanlig kamera og tar bilder som en sprø japansk turist. Du entrer skolen, den er stor, det står noen store gutter å velger lag ute i plana fordi de skal spille fotball skolen er råd grønn, sikkert fordi den er ganske gammel. Den er veldig høy med mange vinduer som alle reflektere solen som har kommet frem fra skyene i denne nokså triste høst dagen. Du går inn i bygget, der står det en hyggelig dame som hilser på mamma og pappa før hun tar av deg luen og sier : "Sett deg ned, hold kjeft, i dag har vi prøve" Du begynner å gråte.

"Der fikk du deg en anmerkning" sier damen strengt før hun drar deg inn i klasserommet der tretti andre elever sitter å gråter.

 

Hadde det ikke vært bedre vis vi starta på det verste med engang? Så vi ble vant til det? Nei da, i første klasse er det tegning, kun tegning, så begynner vi med alfabetet. A så B så kommer? : Du gjetta riktig, C. osv. Det er veldig lett i starten, når mamma kjøper alt du trenger, også er ikke det noe mer. Du spør aldri om penger, fordi hva skal du med dem? Penger er aldri et problem på den tiden. Hver lørdag får du snop, det er godt. Du spiser middag, Kl 18.00 får du snopet ditt med "Barne-tv" og du koser deg.

 

4. klasse.

Du begynner å bli litt eldre nå, føler det på deg, du er ikke størst men du er hvertfall ikke minst. Du spiller enda mer fotball, fotball hele tiden. Massevis, baller overalt. Pappa ser på fotball på Tv-en mens mamma lager middag. Du får fortsatt snop på lørdag, mens du ser "Barne-tv" og du står opp i helgene KL 07.00 bare for å se på tegneserier du egentlig ikke skjønner noe av, bortsett fra at "Spiderman" tar alle skurkene. Du liker "Spiderman" og du liker andre tegneserier, samme hva det handler om, så lenge det er tegneserier. Du kan se "Aladin" om og om og om igjen samme filmen, har ikke noe å si, fordi det er tegneserier. Du har fortsatt ikke penger, fordi du fortsatt ikke trenger det. Penger, betyr ingenting, du vet hva det er, men du bryr deg ikke. Jenter har fortsatt jentelus, og du spiller fortsatt fotball.

 

7. klasse

Jenter er alt, uten tvil. Elsker jenter. Elsker alle jenter, alle jenter som er søte, det er noen jenter som er morsomme, men de spiller fotball, så de er ikke søte. Du vil få deg kjæreste, har sett det på film, noen følelser begynner å dukke opp, som du ikke har snøring over hva som skjer, du kiler litt i magen, litte grann, når du ser denne jenta og manner deg opp, manner deg kraftig opp, til å spørre kompisen din om han kan spørre bestevenninnen hennes, om hun vil være sammen med deg. Du får et ja, alltid et ja. Det er stort, du har ei jente, ei som er din. Du er ferdig med første gangen fasen i den delen av livet ditt. Penger blir plutselig et tema, du ser ikke på "Barne-tv" lenger, det er ute av livet ditt, men du står fortsatt opp tidelig om morningen fordi du skal se på tegneserier, og "Spiderman" tar forsatt alle skurkene. Men du gidder ikke se den hvis du har sett episoden før, eller jo innimellom, vis du har snop. Du sitter mer oppe på kveldene, oppe lenge, sammen med pappa og mamma, mens dere ser "Beat for Beat" og du titter på "Tande P" og "Dan Børge Akerø". Du sitter oppe så lenge det er mulig, du er stille for at mamma ikke skal merke at du er der. Sånn at du kan sitte oppe enda lenger enn det du egentlig får lov til. Det er koselig og sitte oppe, med mamma og pappa. I fritiden din bruker du mye tid med spill, ikke brettspill, det er kjedelig. Men dataspill, som det går ann å skyte monster og andre mennesker. Tegneserie spill er også en stor hit, men skyte spill, det er livet. Store bror har skyte spill, på dataen sin, inne på rommet sitt. Får prøve innimellom, men når han sier nei, er det nei. Du spiller litt fotball enda, er litt aktiv. Begynner å smake på ny mat, og livet begynner plutselig å se litt klarere ut. Men du tenker fortsatt ikke over det. Begynner og se litt mer film, utvide horisonten din litt mer, høre på det nyeste av musikk, det går som regel i harmløs listepop, men det syns du er helt greit. Penger har plutselig kommet på banen, det bekymrer mamma litt. Du tar alltid med deg lommeboka di, den du fikk i en bursdag for lenge siden til ha den hundrelappen som du fikk av bestefar og bestemor i. Den lommeboken er full av små penger, mynter, kjenner den er litt tung når du putter den nedi den litt trange buksen som du fikk arve av søskenbarnet ditt for en stund siden. Du løper ned til kompisen din som står å venter, så går dere ned på butikken og kjøper snop. Ikke så mye, bare litt. Å være sparsom har du lært er en ting som er bra. En god ting. Det har mamma og pappa lært meg.

 

( "Den som kjøper alt den ser, den gråter når andre ler" Det sa alltid pappa til meg, når jeg var liten, pengene brant alltid i lomma. Farmor ga meg alltid penger, så ga farfar meg mer. "Ikke et ord i avisa" sa han alltid, han sier det enda. )

 

8. klasse

Ungdomsskolen, du er redd, sjenert og ganske nervøs. Du skal på visning på skolen og du står tett i tett in til de du kjenner fra før. Det kommer flere klasser, i busser fra andre skoler. Det første du så etter var jentene, venner hadde du jo fra føra, så hva skal du med flere. Det var et par, noen fine. Du ser deg rundt på skolen når en av lærerne viser deg rundt. Ser deg rundt i klasserommene, og hvor sløyden er og gymsalen. Alt sammen. Du blir forbauset, går egentlig i dine egne tanker. Spankulerer etter alle andre. Festing og drikking av alkohol blir plutselig et tema etter hvert som skoleåret tar sin sakte prosess et steg framover, du har lyst på en slik fest. Du har jo tross alt ikke vært på en før. Så alt som er nytt er jo ganske spennende. Spesielt dette fordi det gjør også de voksne. Du får endelig karakterer på ting du gjør, engelsken din blir bedre, du lærer mye av tv, og du syns ikke du liker all den grammatikken som plutselig popper inn i norsken og engelsken. I friminuttene bruker du penger på mat. Kjøper deg mat selv om du har god tid til å lage deg egen mat hjemme før du drar. Du har fått noen nye venner, noen som har starta i klassen din. Du er fortsatt sammens med bestekompisen din, og dama har du dumpa for lenge siden, eller omvendt. Det var lissom ikke noe spesielt det forholdet. Det går ei i klassen din. Ei spesiell, men du tørr ikke si noe, det betyr mer nå. Du har fortalt det til kompisen din, han vet alt. Dere deler mye hemmeligheter, om forskjellige ting. Spesielt dette med damer. Du får noen greie lærere og noen som du legger i hat. Svartelister de. Det skal ikke mye til, en ting som du ikke liker. BANG! Inn på lista. Du har et slikt forhold til folk. Fordi du tar deg veldig nær av ting som skjer. Sånn kan det jo være hele livet men jeg føler at dette er et spesielt tilfelle akkurat puberteten.

 

10. klasse

Siste året på ungdomsskolen. Du er ganske stor nå, ganske gammel. Føler deg større enn de fleste. I 10 klasse splittes folk, gamle venner du kanskje aldri ser igjen, forskjellige interesser tar overhånd over de valgene av venner du sitter igjen med. Noen liker kanskje sport enda mens noen liker data. Sånn går det ikke an å forandre på. Alle har jo sine egne meninger om hva man syns er moro. Du er 16 år nå, kan kjøre scooter, blir veldig mye festing, spesielt vis du er populær. Man krangler mye med foreldrene, men det kommer jo an på hva slags foreldre du har. Noen er tolerante, andre er strenge og noen er rett å slett overbeskyttende og vis ungen demmes liker noe som ikke de gjør, bannlyser vi selvfølgelig den hobbyen. Jeg syns at ungdom må få lov å utrykke seg på den måten de ønsker, foreldre kan bestemme helt til at ungen får sin egen mening. Altså rundt 4-5 klasse. Vis man fjerner en hobby så må man finne på noe annet, og kanskje ikke alle har grunnlag for dette, for eksempel sport. Alle er ikke automatisk god i dette, men det er det ikke alle foreldre som forstår. Dette er som regel grunnlaget til mange av kranglene du kommer til å ha i 16 års alderen din. Pga du gjør noe dine foreldre ikke godtar.’

 

Men alt i alt, er egentlig skoleåra dine noen herlige år. Det er de eneste åra der du tvinges til å være sosialt. Men også du lærer jo en hel del. Hvordan du skal leve, hvordan du regner, skriver, leser. Du lærer også gode manerer ( tenker på rekke opp handa før du spør om noe ) Det mange lærere ikke har forstått er det at de er rollemodeller, enten de vil eller ei. Du kommer til å se opp på læreren din. Fordi han betyr egentlig veldig mye for livet ditt. Hvis du har samme læreren i et fag i 3 år så vil denne personen ha stor innflytelse på deg. Enten du liker denne personen eller ikke. Fordi du må sannsynligvis høre på han i fem-seks timer om dagen. Mange som sikkert syns at en tolerant lærer er en god lærer, men det syns jeg er feil. En lærer skal være streng. Eneste denne personen er der for er jo å lære deg gangetabellen. Eller å lære deg å skrive grammatisk rett.

 

Ta godt vare på dine år på skolen, det er kanskje dine eneste år i frihet.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst