Selvpresentasjon

En selvpresentasjon av meg skrevet under sjangeren "essay". Gjort i andre klasse VGS.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2012.02.13

Den halvkjente geologen og forfatteren Hugh Miller skrev en gang et kortfattet, dog meningsfullt sitat: «Problemer er kun muligheter omringet av torner».  Man høres mer elegant og belest ut ved å si det på engelsk, men allikevel kan jeg assosiere meg med den skotske forfatterens visdomsord.

 

Hva er vel livet uten utfordringer? Hva er vel livet uten fjell å bestige? Står man endelig på toppen av et fjell er det vel logisk nok også en nedoverbakke på andre siden. Konstant møter  man utfordringer som må balanseres korrekt. Små eller store, livet er som fjell hvor enhver oppsving etterfølges av en nedtur. Om nedturen er slak eller bratt koker vel ned til ditt eget syn på situasjonen.  

 

Igjen kan jeg forbinde min livssituasjon med noen forholdsvis abstrakte naturmetaforer. Situasjoner man møter gjennom et liv er kun fjell å bestige, torner å klippe eller poteter å fordøye. Enkelt og greit når det står sort på hvitt i panoramaperspektiv. Men befinner du deg i heten av situasjonen kan det fort være vanskelig å ta fatt på vingene å sette alt i, nettopp, perspektiv.

 

Selv har jeg mer enn nok av situasjoner å brenne vingene mine på:  «Du har større livsappetitt enn hva hodet ditt for tiden kan takle.» Det sa en jeg møtte i forbinneldse med diverse utredninger. Min hodepine forårsakes av livsappetitt? Hmm, da kan jeg jo bare slippe hva jeg har i hendene, ta bena fatt og finne meg et sted hvor livet ikke krever noe monstergap. Null stress.  Men da faktorer som samfunn, miljø og utdanning er krav du ikke kan snike utenom blir det situasjoner du må takle, entusiastisk eller ei. Grunnet hodepine jeg har slitt med en god stund er ikke skole og samfunnet min «wingman» for tiden. Men det betyr ikke at situasjonen er feil på noen måte. Nok en gang vil jeg understreke mitt poeng med et godt og kortfattet sitat, denne gang fra Theodore Rubin. En amerikansk psykiater og forfatter. Han sier; «Probelmet er ikke at det finnes problemer. Det virkelige problemet er å forvente annet og tenke at å ha et problem faktisk er et problem».  

 

Etter å ha lest sitatene til allverdens vise menn har jeg kommet frem til at min situasjon ang. skole og fysiske restriksjoner overhodet ikke er noe problem i seg selv. Jeg har faktisk vokst på situasjonen som i andres øyne er ekstremt problematisk. Dine opplevelser former deg som person. Jeg vil trygt si at jeg aldri ville vært den personen jeg idag er uten et par tørre poteter å fordøye.

 

Når man ser tilbake på ting opplevd, situasjoner taklet og liv levd er det som oftest de gode tingene man vil huske. Menneskehjernen er ikke satt sammen slik at tragedier og katastrofer ligger igjen som en mørk sky i bakhodet. Man vokser på opplevelser, gode eller dårlige. Det er en av hovedgrunnene til menneskets briljans.

 

Til tross for en av menneskehistoriens mest usikre tider med tanke på økonomi, klima og samfunn vil jeg allikevel som en avslutning prøve å spå deler av min fremtid. Faktorene for min nåværende fremtid styres kun av ambisjoner og lite av tilfeldigheter, eventuelle apokalyptiske solutbrudd eller maurenes marsj mot verdens herredømme. Derfor har jeg heller ikke inkludert disse realitetene. Innen alderen 30 kan jeg godt se for meg at jeg ser utover horisonten fra broen på et tankskip. Jeg kan også se for meg at blodpumpa jobber overtid idet jeg nervøst kikker på den nedadgående kursen til Statoil AS etter at nye leteteknikker avdekker at Norges største oljefelt ble kraftig overvurdert den gang i 2012.  

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst