Reis tilbake der du kommer fra!

Mørk far og hvit mor, røtter i to kulturer.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.08.21

Ikke se på meg, bare overse meg, som om jeg skulle ha vært en av dere. Ikke sleng kommentarer, det brekker meg… Jeg er svak og såres lett, men viser det ikke ofte, bare til dem jeg stoler på. Det ar masse jeg vil at dere ikke skal gjøre, men mest av alt: ikke døm meg!

 

Ikke lenge siden så jeg på en film som het ”Bak sju hav”. Selv om den var ganske gammel og var dårlig av kvalitet, så kunne jeg ikke unngå å bli revet med. Denne unge pakistanske gutten som kom til Norge og håpet på et paradis. Etter hvert fant han ut at selv om levestandardene var bra, var det langt fra paradis for en utlending. Men så kom det innslag hvor han så tilbake til da han bodde i Pakistan… Og det misunner jeg han for.

 

Det er knapt et år siden jeg dro til Afrika for første gang. Det var fint å møte familien min og se hvordan de levde. Jeg husker jeg satt i bilen til pappa, første dagen. Sjåføren stoppet et sted med et stort og slitt skilt der det stod ”Post Office” på. Han og pappa gikk inn og ba meg og tante vente i bilen. Jeg så meg rundt. Jeg likte virkelig dette stedet. Jeg tenkte faktisk på det å flytte hit når jeg ble eldre. Palmene, varmen og alle menneskene som var som meg… I hvert fall nesten… Det gikk noen gutter forbi, de så på meg og sa ting, men jeg skjønte ikke hva de sa. Jeg spurte tante. Hun sa at det ikke var noe viktig. Jeg spurte igjen. Jeg begynte å mase. Hun så på meg og sukket. De hadde et stygt ord for hvit person. Det var ikke siste gangen jeg hørte dette ordet i løpet av tiden jeg var der nede. Kanskje det ikke var noe sted å flytte til allikevel.

 

Jeg ble liksom født i Norge som alle andre rundt meg, men jeg var så uheldig å ha en far fra Afrika, og dermed er jeg dømt til å aldri være som andre. Dømt til å bli hatet av visse personer uansett hva jeg gjør. Og det verste er at når jeg får denne kommentaren slengt i fjeset: ”Dra tilbake der du kommer fra!” så har jeg ingen mulighet til å gjøre det, for jeg har intet hjemland. Et sted, eller i beste fall ett land der hvor alle ser ut som meg. Det hadde vært mitt paradis!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst