Politikken må engasjere oss velgerne

Essay om politisk enasjement.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2000.07.10

De siste meningsmålingene som er blitt gjort forteller oss at politikk slett ikke engasjerer ungdom i det hele tatt. Flere og flere har valgt å ikke bruke stemmeretten sin under de siste valgene. Dette er et ganske trist faktum, for hvordan vil samfunnet egentlig bli seende ut til slutt, når det bare er de spesielt interesserte som engasjerer seg med styringen i dette landet.

 

Oftest er det ungdom og førstegangsvelgere som svikter ved valgene. Grunnen er vel ganske så klar, politikk er kjedelig og få gidder å lese informasjonen som partiene har sendt ut. Dessuten blir ingenting gjort uansett, slik tenker ungdommen. Men det de fleste ikke tenker gjennom er at visst man ikke bruker stemmeretten, så har man ikke grunn til å klage.

 

Jeg må vel selv innrømme at politikk ikke er det som interesserer meg mest, men jeg er likevel opptatt av at trenden må snus. Ungdom må bli mer engasjert og få slippe til i politikken mest mulig, det er tross alt vi som skal overta om noen år.

 

Politikk kan være kjedelig, drepende kjedelig. Dag etter dag kan vi se de kjente politikerne i debatt programmer der de krangler, gang på gang. Før hvert valg blir det lovt ditt og det blir lovt datt, men når resultatene er ferdig, er det ingen som ser noe til de berømte valgløftene. Jeg tror dette kan være en viktig årsak til den stadig minkende interessen for politikk. Velgerene når ikke frem til politikerne. De blir gang på gang like skuffet over at ingenting blir gjort. Vi håper på mer penger til skole, mer til eldreomsorg og lavere skatter. Men ofte blir resultatet det stikk motsatte, flere skoler legges ned, de eldre må ligge på gangen og skattene bare øker og øker! Det er jammen ikke rart et velgerene svikter!

 

Først og fremst må politikerne skjerpe seg, de kan ikke bare love og love, de må gjøre noe med det og!

 

For å få ungdom til å bruke stemmeretten, må man finne på noe nytt. Politikerne må få saker som angår ungdom på dagsorden. Jeg tror politiske diskusjoner på skolene og skolevalg kan være en hjelp. Men da må også politikerne ta opp og diskutere saker som tenner ungom.

 

Man kan så klart ikke bare skylde på politikerne, og si at den lave valgdeltakelsen er deres feil. Først og fremst er det ungdommen selv som må ta initiativ og selv interessere seg litt i hva som skjer i nærmiljøet. Det hjelper ikke å sitte å klage over at ingenting blir gjort, når man ikke prøver å gjøre noe med det selv.

 

I år var det heteste temaet, skolepolitikk. Alt det som kunne bli bedre i skolene og ja til gratis skolebøker var det de fleste lokket med. Men ingen visste helt hvor de skulle ta pengene fra, resultatet blir da at ingenting blir gjort. Mens politikerne krangler, punger elevene ut med masse penger til skolebøker. Er det rart velgerene svikter?

 

Det jeg tror er at ikke alle er klar over at nesten alt som blir avgjort rundt oss er politikk. Det er vel en eller annen sak som engasjerer en og enhver, hvorfor ikke finne ut av hva de enkelte partiene mener om det? I nærmiljøet er det mange som er opptatt av sykehuset, og at det ikke må bli nedlagt. Mange engasjerte seg sterkt når svømmehallen skulle bli bygget og når de nye båtrutene skulle bli satt inn. Det må vel finnes et parti som i hvert fall mener det samme som deg i minst en sak. Hvilke interesser har du? Støtter noen av partiene opp de interessene? Hvorfor ikke finne litt ut om det selv, bli engasjert og få gjort noe, i steden for å se på at andre styrer for deg.

 

Noe som kunne fått spesielt ungdom til å engasjere seg litt mer, var om de fikk litt mer informasjon om de forskjellige partiene. Om hva de sto for og hva de viktigste sakene de drev med. Hvor mange av aldersgruppen 16-19 år vet forskjellen på SV og AP, eller H og V? De politiske ungdomsorganisasjonene burde gått rundt på de forskjellige skolene og fortalt og forklart litt mer, da kunne det hende trenden kunne snudd seg. De ungdommene som i dag er aktive i politikken er de som er blitt påvirket til det av nærmiljøet, det kan være av venner, men som oftest av foreldre. Men det er på tide at andre kommer til og, med andre meninger og ønsker.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst