Oppmerksomhetssyk?

Dette er et essay som handler om hvordan jenter stadig legger ut mer og mer vågale bilder på nettsamfunn. Oppgaven er skrevet av en i 10. klasse.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2012.09.12

Har du noen gang vært inne på Facebookprofilen til jenter på rundt 14 år? Det har jeg, jeg er selv 14 år og ser bilder av jenter på min alder legge ut bilder som er vågale bare for å få oppmerksomhet fra gutter. Disse bildene ser jeg dukke opp hver gang jeg tar opp mobilen min for å sjekke Facebook eller sitter på pcen. Jentene har jo har mye av skylden i dette selv, selv om de fleste jenter mener at det er guttene som presser de mer og mer. Det jo jentene selv som presser hverandre til å stadig legge ut dristigere bilder, det har blitt som en slags konkurranse om oppmerksomheten.

 

Her om dagen bladde jeg nedover på nyhetsoppdateringene på Facebook når jeg så at en venn hadde likt bilde til en jente. Hun viste kroppen sin mye, hadde tettsittende klær, og sminke som dekte hele fjeset hennes, I grunn en normal jente på min alder (sånn som jentene har blitt nå). Men grunnen til at jeg nevner akkurat bildet hennes, og ikke en annen jente sitt bilde er nemmelig fordi denne jenta har jeg selv møtt på. Jeg har aldri snakket med henne, men sett henne på byen. Forskjellen på da jeg så ho, og bilde hun hadde lagt ut var stor. Puppene hennes var på langt nær så store i virkeligheten, sminken så jo helt grusom ut. En stor sminke skille var tydelig å se ved halsen, og mascaraen var som en stor klump over øyet. Tenk de høye forventningene guttene har til henne. Hun hadde jo over tusen likes på det ene bilde. Hun hadde jo sikkert vært en pen jente uten all den sminken. Det blir for teit at man skal omgjøre seg selv til en helt annen person bare for å få oppmerksomhet!

 

Facebook er jo noe alle har, ikke sant? Jeg tror ikke jeg kjenner en eneste person som ikke har Facebook. Det er over 800 millioner brukere der! Til og med besteforeldrene mine bruker det! Alle på min alder har det, og poster statuser minst ti ganger om dagen, oppdaterer profilbildene sine to ganger i uka og tilbringer flere timer på nettsamfunnet hver bidige dag. Facebook har blitt som en livsnødvendig ting i en hver ungdoms liv. Jeg selv kunne ikke forestilt meg et liv uten Facebook. Hvordan skulle man da vært sosial og planlegge ting man skulle gjøre? Det er ikke lenger sånn som det var før, at folk gikk ut helt tilfeldig ut for å spille fotball, eller henge sammen på melkerampa. Eller det hender jo man stikker ut for å se hvem som henger nede ved Kiwi.

 

Og likes på Facebook, hvorfor er de der? Er det for å trekke ned selvtilliten til de som ikke får så mange? Det virker hvert fall sånn. Jenter (og sikkert gutter også) som legger ut bilder av seg selv og kanskje bare får to likes, mens de ser andre får flere hundre. Tenk hvordan det kanskje kan trekke ned selvtilliten til en person. Tenker ikke Mark Zukerberg på hvordan den like knappen på Facebook trekker ned selvtilliten til flere tusen jenter? Mark Zukerberg er forresten grunnleggeren til Facebook.

 

Jeg bryr meg selv lite om hvor mange likes jeg har på bildene, det er jo ikke noe som burde bety en jævla dritt! Jeg prøver heller ikke å presser puppene opp i kameraet, eller passer på at rompa mi stikker ekstra godt ut når jeg tar profilbildet mitt på Facebook, Det er jo ikke sånn man går til vanlig, eller? Det har jo på en måte påvirket hvordan folk kler seg til vanlig, folk bruker innlegg i bhene bare for å sørge for at puppene ser store ut, eller kanskje putter på seg to bher bare for å få ekstra push-up. Skal ikke si noe på sminka, fordi jeg bruker selv relativt mye sminke, men det har blitt en for drøy bruk av sminke på en del ungdommer.

 

Hvor skal grensa gå? Hadde ikke forundret meg om de hadde startet å trekke grensene til det drøyeste, snart kommer bilder av jenter som er kliss nakene til å være spredd rundt på alle nettsamfunn, og alt som er. Det hadde tatt seg ut. Synd for de når de skal søke etter jobb i framtiden. Tviler (og håper) på at de noen gang ville fått seg en jobb da. Det er litt rart da, hvordan man kunne springe rundt naken på plenen hjemme når du var liten og ha vannkrig, foreldrene tok bilder, og nå ligger bildene kanskje ute på Facebook. Nå til dags er det jo vanlig blant mange voksene å legge ut bilde av ungene sine på nettet når de ligger nakene på stellebordet. Hvorfor skal ikke det ha noe innflytelse på det å søke jobb?

 

Selv om disse jentene poster horete bilder av seg selv på nettet, så er det kanskje litt feil å gå rundt å tenke stygt om de? Men det er jo de som poster bildene, de må jo ta litt ansvar for hva de gjør. Det går ikke an å poste sånne bilder av seg selv, uten at man skal få noen som synes at det er tragisk. De som poster bildene skriver jo også ofte kommentarer ”Haters gonna hate” eller hvis noen skriver kommentar på bilde ”Hvorfor legger du ut sånne bilder? Er det bare for oppmerksomheten?” Svarer de ofte med ”Du er bare sjalu” eller noe i den duren. Det blir for dumt å svare på den måten, men det er kanskje ikke nødvendig å skrive en sånn kommentar heller? Det er jo deres valg å legge ut et sånt bilde.

 

Så husk jenter, neste gang dere tar profilbilde til Facebook press puppene godt opp og pass på at rompa stikker ekstra godt ut!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst