Monolog om julen

En tekst om julen, som for enkelte er en tung tid.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.01.13
Tema
Jul

God dag frue og god jul!

 

Hvor mye penger har du egentlig brukt i julen? På mat, dekorasjoner, drikke, pakker og fin klær? Har du tenkt på det? Har du tenkt på at du lever i en drømmetilværelse for de fleste mennesker på jorden? Har du tenkt på at du egentlig bare har flaks? Flaks at akkurat du ble født, akkurat i dette århundretallet, akkurat i dette landet? Tenk deg om, hvor ofte gir du til andre i verden? Hvor ofte deler du din rikdom? Tenk deg alle barna som sulter rundt i verden, alle barna som lever i fattigdom. Som verken har råd til mat, drikke, skole eller medisiner. Hadde det ikke vært godt og støtte akkurat en slik sak, akkurat nå i julen? Akkurat nå, når du sløser mest med penger. Men som du sikkert vet så er det ikke bare i utlandet det er fattigdom, nei flere enn dere tror sliter med å ha penger nokk til mat og hus her i Norge også! Grunnen til at vi ikke vet om det. Er fordi de er gjemt bort. De gangene du sitter og vrir deg bak en gammel mann på bussen, fordi han luker vont. Har du da tenkt på at han kanskje ikke har et hus og en varm dusj som sånn deg, eller skole, familie og mat som sånn deg? For det er ingen selvfølge for noen. Her i Norge mener vi at de som er fattige har skyld i det selv og derfor tar vi ikke vare på dem.

 

Også er det alkohol da, alkoholproblemer øker. Flere og flere sliter med alkoholproblemer. Etter alt du vet, kan naboen din ha ett, du er bare for blind til å se det. Sånn tull og fjas lukker vi øynene for her i Norge. Tenk deg hvor utrolig kjipt barna til disse menneskene med alkoholproblemer har det. Tenk deg så kjipt å se faren sin full hver kveld, Og ja, I julen blir det jo ekstra mye drikking. Kanskje er han til og med full på julaften.

 

Det er flere enn vi har tellingen på som har psysiskeproblemer. Som enten sliter i julen og er deprimerte, eller ikke spiser fordi lider av spiseforstyrrelser. De med psysiskeproblemer lider spesielt i julen, de kan som oftest heller ikke prate med noen om det. De med depresjoner klarer ikke å komme i julestemning og føler at alle rundt seg er så utrolig lykkelige, uten om seg selv. De med spiseproblemer må se på all den gode julematen, som ikke inneholder annet enn fett og sukker. De vet at enten kan de ikke spise noe eller så må de opp å putte fingeren i halsen.

 

Mennesker som sliter, sliter ekstra mye i julen.

 

Vi har også de ensomme. De som må tilbringe julen helt for seg selv, fordi de ikke har familie, venner eller noen som bryr seg spesielt om dem. De sitter alene i julen, prøver å si til seg selv at de kunne hatt det så mye verre, mens de prøver å få det beste ut av den situasjonen de lever i.

 

Vi har alle dette bilde, av den perfekte jul. Den julen vi ser i amerikanske filmer og såpeserier, men ingen klare egentlig å få denne perfekte julen til, alltid dukker det opp ett eller annet som gjør at julestemningen som SKAL være der, ikke helt kommer.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst