Jul

Et essay om julehøytiden.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.12.17
Tema
Jul

Hva er julen egentlig? Tror ikke det er så mange som tenker på hva julen egentlig dreier seg om, bortsett fra alle hyperkristnefanatikere som strikker raggsokker til julepresanger hele året rundt. Så når julen kommer har de tid til å bare tenke på det som de mener julen er, Gud og Jesus og co. Det er de jo sykelig opptatt av resten av året også, så for dem er det egentlig ingen forskjell, bortsett fra at de prøver enda mer intenst å skyve sitt budskap over på sine uskyldige vantroe medmennesker, som skulle være så uheldig å måtte haste forbi med julepresanger langt opp forbi ørene, for å tilfredstille sine små utakkemlige snørrballer som står hjemme og vræler på alt de bare må ha.

 

Jeg vedder på at de setter opp prisene, og siste uken før jul, når alle har kjøpt seg i hel og er blakke som kirkerotter, da er det tilbud over alt, søndagsåpent og gud vet hva mer.

 

Så er det dette med julepynten da. Nisser i tusenvis tar over alle deler av landet, norske flagg blir hengt på juletreet, juleserviset blir røsket frem fra øverste hylle i skapet. Ingen tenker på at det skal se fint ut, det blir bare en grotesk saus av grelle farger og glitter.

 

Hva har julekalenderen for barn på tv handlet om de siste årene? Nisser, nisser og nisser espisode 5: Jesus slår tilbake, og jeg greier ikke helt til å få alle juleeffektene i dette landet til å harmonere med den kristne tro, som tross alt er statsreligionen!

 

Være kristen det skal vi, men når julen kommer er det ingen som pynter med engler! Må vi ha glitter og flagg på treet? Må alle få absolutt alt de ønsker seg til jul? Er det mest mulig presanger julen dreier seg om? Nå kunne jeg gått løs på alt mulig annet jeg ikke liker, men det tar jeg en annen gang, i en annen stil.

 

Før fikk jeg julestemning av å putte nelliker i appelsiner som moren min gjemte som påskeegg overalt i leiligheten. Når jeg kjente lukten av nellik, appelsin og kanel følte jeg meg som en forventningsfull liten unge igjen! Det er nemlig det julen handler om, og det har folk flest glemt. Appelsiner!

 

Hva skjer første arbeidsdag etter jul? Jo - alle styrter hysterisk ut i butikkene for å bytte alt folk har strevet lenge med å kjøpe til dem. Det viser nemlig at de ikke setter pris på gavene og er utakknemlige, for i første omgang er det mange som gir av plikt og skyld og mange som gir ting de selv kunne tenke seg å få. Slik blir det bare stress.

 

Jul skal egentlig være en estetisk opplevelse, og for de som ikke har den største tro på Gud og Jesus; det går an å ha en fin jul for det! Julen handler om giverglede, forventninger, stemninger og appelsiner, og folk burde stoppe opp og tenke seg litt om før de fortsetter med det samme år etter år!

 

God Jul!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst