Hore

Vet vi egentig hva vi sier når vi roper ut "HORE!?"
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.05.12

Hore! Ja, du har sikkert hørt det før! Ordet blir ropt ut i tid og utide. Ikke bare av ungdom som ikke vet bedre, men også flere voksne bruker ordet. Jeg har for eksempel hørt flere norske fotballtrenere skrike det ut i aggresjon. Man sier at folk som banner har dårlig ordforråd, hvis du roper ordet hore til en 12 år gammel jente tyder vel det mer på hjernefeil enn dårlig ordforråd!

 

Ordet hore kommer sammen med andre ord som ludder og skjøge. Alle er de betegnelser for et yrke, hvis du kan kalle prostitusjon for en jobb. Prostitusjon er salg av seksuelle tjenester, de som selger denne tjenesten kalles prostituert. Ordet ”hore” kommer fra det gammelengelske ordet ”hora” som betyr ”lyst.” Menn kan også være såkalte ”horer,” som da selger seksuelle tjenester til kvinner, men blir da kalt ”gigolo”. Dette er langt sjeldnere. Mange prostituerte spaserer lettkledd langs gata i håp om å bli plukket opp av en kunde, dette kalles gateprostitusjon. Noen prostituerte er samlet i byråer der kunden kan ringe for å kjøpe tjenester, dette kalles eskortetjenester.

 

Prostitusjon blir sett på som et uverdig yrke som kun utføres for å tjene penger. Mange prostituerte er rusmisbrukere som vil finansiere sitt forbruk. Det er stor sjanse for voldtekt og andre overgrep innen dette yrke. Det er også stor sjanse for sykdommer, og det er påvist 40 ganger så høy dødelighet blant prostituerte enn hos resten av befolkningen. Det er spesielt økt sjanse for å få smittsomme sykdommer som HIV og AIDS.

 

I mange organisasjoner jobbes det for prostituertes rettigheter, mens andre jobber for å tilby dem en vei ut, og en mulighet til å legge grunnlag for andre måter å tjene penger på. Prostitusjon er lovelig i de fleste land, bortsett fra USA, India og noen muslimske land. I Nederland er bordeller og prostituerte helt normalt, og enkelte er også skattebetalere og fagorganiserte. I muslimske land er det helt motsatt, og prostituerte blir straffet med døden. I hovedstaden i Thailand, Bangkok, er 1/3 av kvinner over 18 år prostituerte. Dette kan kobles med den såkalte sex - turismen. Sex – turisme er der turistene har som formål å dra til utlandet for å skaffe seg sex. Dette skjer som oftest i land der fattigdommen er såpass stor at den driver unge jenter til prostitusjon.

 

Kan du fortsatt si at det er riktig å kalle en jente på 12 år hore? Jeg tror ungdom i dag bruker slike ord uten å tenke på hvilken betydning det faktisk har. Det har blitt et overfladisk ord som slenges ut med et flir, og tas i mot på samme måte. Det virker som om svært få norske ungdom i dag hadde blitt såret av å bli kalt ”hore,” kanskje er dette fordi de vet at de ikke er i nærheten av å være det. Men hvis du hadde sagt dette til en jente som var prostituert kun fordi det var eneste måten hun kunne tjene penger på, hadde hun nok tatt det innover seg.

 

Jeg har selv opplevd å bli kalt hore av folk jeg ikke kjenner, men som tydeligvis vet hvem jeg er. De har aldri sett meg, eller snakket med meg. Nei, de har bare hørt rykter. Likevel kaller de meg hore. Ikke at de tror jeg selger sex eller noe slikt, de bruker det nok i en helt annen betydning.

 

Jeg leste for en stund siden i et ungdomsblad om ordet hore. Der var det en jente som fortalte sin mening og betydning av ordet. Hun mente ordet var en trussel, et stempel jenter absolutt ikke ville ha på seg. Jenter brukte orde ofte om andre jenter som kler seg spesielt eller som de ikke liker. Man kan også få hore stemplet hvis man er ”løs,” det vil si at du har klint med mange eller ligget med mange. Hvis du bruker ordet uten å tenke deg om kan det bli oppfattet feil.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst