Forskjellsbehandling, ekkel do og dårlig folkeskikk

Essay om flyturer.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.04.22
Tema
Fly

Ok, nå lurer dere sikkert allerede på hva jeg skal skrive om her. Å det skal jeg fortelle deg, det er nemlig FLYTURER. Vi har kommet såpass langt i teknologien at det burde gå an å ha en behagelig flytur uten at man må betale 49986 norsk kroner for å reise fra Oslo til Mexico city for å sitte på første klasse. Nå har jeg aldri reist første klasse før da, men det er ett av mine mål her i livet. For å virkelig se om det er så behagelig som de sier. Min mamma sier det vertfall. Tenk deg da, champagne på flyet, så mye peanøtter du vil ha og god mat kanskje? Jeg husker selv at første gang jeg skulle reise alene, til Amerika for å besøke min mor som bor der, hun som har reist første klasse og sa at det var herlig. Det var da jeg fikk spørsmål om jeg ville se det rommet som kapteinen sitter og styrer flyet i. Noe som faktisk ikke var noe spesielt gøy men urovekkende, for det var bare en hel haug med knapper, å du kunne ikke se ut vinduet heller. Så jeg har aldri helt forstått hvordan de vet hvor de skal kjøre flyet hen når de fillen meg ikke ser noe som helst uten om skyer. Jeg tror vertfall det var skyer jeg så, viss det går an å se skyer da, men det er en ting jeg vil diskutere en annen gang. Så det var altså etter denne opplevelsen jeg begynte å ergre meg over alt som har med fly å gjøre. Aggresjonen jeg har mot fly begynte altså da, allerede i 8ende klasse. Å dette må jeg da leve med resten av livet. Men uansett tilbake til første klasse, jeg måtte gå igjennom der for å komme til kapteinen, å det var da jeg så det. Gode, store og myke stoler, egen tv, stort mellomrom mellom stolene, å gigantisk plass til beina. Det første som ploppet inn i hodet mitt var WOW. Det var også det eneste jeg tenkte på resten av den flyturen, jeg sneik meg til og med inn der en gang til bare for å se på hvor godt de hadde det, men flyvertinnen kastet meg ut. De får til og med privatliv, jeg tror neppe at hvis en fra første klasse kom inn på økonomi eller business klassen at de da hadde blitt hevet ut. Det finnes et ord for det, nemlig forskjellsbehandling. Noe hele verden har kjempet for å bli kvitt i alle år, men likevel ser vi det på en så normal plass som et fly. Dette låter ikke bra for fremtiden.

 

Så var det toalettene på flyet da, først av alt er de jo så enormt små at en litt overvektig person kunne ikke klart å komme seg inn der. Bare spør min tante, hun kom seg ikke inn da hun og min onkel skulle reise til Afrika. Så hun måtte holde seg alle de 9 timene. Tenk deg det da, ubehag er vel bare mildt sakt. Det jeg heller ikke forstår er på filmer og slikt, når de har sex på toalettet. Hvordan i all verden de får plass, en voksen mann og en voksen dame, i full gang innpå det lille toalettet. Jeg har alltid lurt på om det virkelig går an? Men etter hvert som flyturen er i gang, og mange passasjerer har gått på do, er det siste plassen du finner meg. For tror du ikke at bare for å gjøre fly opplevelsen litt verre, så tisser man på gulvet, glemmer å trekke i snoren etter nummer to er blitt gjort, slipper illeluktende gasser, og tro meg det er ikke bare på doene de slipper de vidunderlige gassene. Det er midt på flyet i all offentlighet. Og det er heller ingen plass vi kan komme oss vekk fra lukta, du må liksom bare sitte der å lukte.

 

En gang jeg skulle reise til Amerika var det en gammel dame som satt på siden av meg. Først var hun ganske hyggelig, men det var helt til jeg fant ut at hun hadde spist noe veldig sterkt til lunch. For det lukta ikke godt, men ikke nok med det, hun hadde vist en trang for å snakke under hele turen også. Noe som først var veldig hyggelig men etter 4 timer begynte det å gå meg en liten smule på nervene, spesielt med tanke på at jeg hadde 5 timer igjen og jeg begynte å bli trøtt. Tror folk virkelig at vi bryr oss om deres barnebarn, barn, arbeidskollegaer, yrker, favoritt matt og drikke å hva slags merke på undertøyet de liker å bruke. Ja, jeg mener det, jeg har blitt tiltalt om undertøy på flyet.

 

Mennesker nå til dags har virkelig ikke folkeskikk lenger. Fising, prating om undertøy til vilt fremmede, raping, små babyer som griner, foreldre som ikke har kontroll på sin 5,6 åring som løper rundt omkring og river alle i håret og spør om spørsmål slik som ”hvor lenge er det til vi er framme?” ti ganger på under et minutt, å det er bare etter vi har vært i lufta en ussel liten time. Så jeg spør meg selv og alle dere andre der ute, burde ikke teknologien funnet på noe bedre? Egne lugarer for eksempel, tenk så fantastisk. Vertfall egne toaletter om ikke noe annet. Og høflige flyvertinner. For de er ikke noe spesielt hyggelige. Bare fordi at de ikke har sovet skikkelig på et par døgn, ikke vert hjemme på en uke eller to, levd på den flymaten alt for lenge, opplevd nye frekke små unger og voksne, høre på babyer grine, servere alt men ikke få noe servert, og vite at vært sekund kan flyet krasje. Så er vel det ingen grunn til å være uhøflig oven for passasjeren. De skal simpelt smile, å hente det vi ber dem om.

 

Eller er jeg bare storkraven nå?

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst