Every breath you take…

Essay om røyking og ulike negative konsekvenser dette medfører.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.02.11
Tema
Tobakk

”Hva bryr det vel deg om jeg røyker?!”. ”Du skal respektere andres valg!”. Ikke sjeldent at man får slengt dem opp i trynet. Men det er jo noe som bryr og plager alle rundt en som røyker, og skal man respektere noen som til de grader gir de rundt seg en så tung bør?

Og for hva?

 

Hvordan kan noen si at de rundt seg ikke har noe med om en røyker? De aller fleste føler ubehag som passiv røyker, og det med rette. Det er faktisk veldig skadelig. Man slipper ikke unna de farlige stoffene i sigarettene selv om en ikke sutter på den selv. Det er faktisk sånn at når du som passiv røyker har får i deg mer giftstoffer enn en som røyker. Sidestrømsrøyken inneholder nemlig mer av en del kjemiske stoffer enn hovedstrømsrøyken, for eksempel 50 ganger mer formaldehyd og 2 - 20 ganger mer nikotin, og nå du som passiv røyker har fått i deg en mengde nikotin tilsvarende ½ sigarett, har du samtidig fått i deg en mengde med det kreftfremfallende stoffet nitrosodimetylamin som tilsvarer å røyke fem sigaretter! Tenk om du hadde satt deg ned ved siden av en som spiste sjokolade, og så får du masse bilringer? Det ville jo ha vært noe av det samme.

 

Tenk på de som vokser opp med det fra de er helt små da. Foreldre har flere ganger blitt fratatt foreldreretten fordi de har utsatt barna for legemsbeskadigelser, kanskje røking burde telle? Stadig flere undersøkelser viser at passiv røyking etter fødselen øker risikoen for krybbedød, og det at risikoen for lungekreft og hjertesykdommer øker ved langtidseksponering for tobakkrøyk er ingen hemmelighet. Eller hvis vi går helt tilbake til fosterstadiet, mor og barn deler på blodsirkulasjonen – selvfølgelig er det skadelig for barnet! Hvis en gravid kvinne er kun passiv røyker kan altså dette allikevel skade fosteret, og gi en redusert fødselsvekt.

 

Det er jo selvfølgelig skadelig for dem selv, og det er der man kanskje kan respektere, men da skal man passe på at man ikke utsetter noen andre for sin uvane. Det ville ikke vært greit å være vennen til en som biter negler, og så går løs på dine fine, lange negler som du har spart lenge? Ingen ville vel tolerert det, så hvorfor føler folk at det er greit at folk påtvinger dem å puste inn kreft og det som verre er? At ikke flere sitter med dårlig samvittighet.

 

Og så er det de som tjener rått på nikotinslavene da, tobakksindustrien. Firmaer som freser hver gang noen prøver å si at røyking er farlig, eller påpeke alt det som er galt med industrien. Industrien som leier inn forskere de har sin lit til, og så bare kasserer hvis de kommer utfor noe som kan virke som ”dårlig reklame”. Dårlig reklame ligger det faktisk masser av, langt inne i hvelvene til tobakkskongene. Der ingen vil finne det.

 

Det var faktisk en fra langt oppe i gradene i et av disse firmaene som fikk drapstrusler mot både seg og familien. Samvittigheten hadde nemlig tatt ham igjen, og han røpte hemmeligheten om en del stoffer som skulle gjøre folk enda mer avhengige av nikotinen.

Noe som helsemyndighetene selvfølgelig ikke hadde fått vite noe om fra fabrikanten. Likevel blir ikke disse ”masselangerne” (det er jo det de er!) stengt av myndighetene. Hva mer må til?

 

En annen ting er det, for meg, evige spørsmålet: hva er det som får folk til å røyke? Det er jo absolutt ingen stoffer i en sigarett som virker belønnende (slik som for eksempel narkotika eller simpelthen en uskyldig sjokolade gjør). Det er bare suget etter mer røyk du får av å røyke. Det at du blir avhengig er vel heller ingen unnskyldning, det er ingen ”kjærlighet ved første drag” der i gården nei. Det er som med muggost, eller oliven, det må prøves igjen og igjen før du klarer å få det i deg. Første gang du prøver blir du nemlig ikke annet enn kvalm. Derfor skulle man nesten tro at de som begynner å røyke faktisk er fast bestemt på at dette er noe de vil. Jeg synes dette lyder litt besynderlig.

 

Alle røykere burde tenke igjennom hvordan de kan tillate seg selv å utsette både seg selv og andre for dette, og hvilken respekt har de for seg og de nær en? Vi må for all del ikke glemme at røykerne også er offer oppi det hele. Men det er mulig å slutte, hvis du virkelig vil det! Husk at ”for hvert eneste drag…”

 

 

- Tobakksrøyking er uten sammenlikning den verste kilden til forurensninger av innemiljøet.

 

- Det dyrkes 7 millioner tonn tobakk i verden hvert år. Bare i Norge omsettes det årlig tobakk for 13 milliarder kroner.

 

- Tobakk står for 13 prosent av arealet hvor det dyrkes genmodifiserte organismer, og ”genetisk forurensing” fra genetisk modifisert tobakk kan representere en trussel mot økosystemer og artsmangfold både lokalt og globalt.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst