Det gode liv?

Tanker rundt "det gode liv". Hva vil det egentlig si å leve "det gode liv"?

Karakter: 5+ (10. klasse)

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.11.19
Tema
Verdier

Det er nok veldig individuelt hva folk legger i begrepet ”det gode liv”, noen mener makt og rikdom fører til et godt liv, mens andre ikke er fullt så opptatt av det materielle, men legger vekt på andre verdier..

 

For meg virker det dessverre som om nøkkelen til det gode liv for Ola Nordmann i dag er status og penger. Folk jobber og jobber og det er et evig statusjag. Det handler mye om å realisere seg selv og kun tenke på hva en selv driver med. Mulig dette er folk flest syn på vellykkethet, god jobb, hytte på fjellet og båten på sommerhuset. Men kan virkelig materielle ting gjøre en lykkelig? Til en viss grad ja, men ikke alene, da tror jeg man etter hvert vil oppleve en slags tomhet. Jeg tror ikke det går å kjøpe seg lykke, enkelte behov kan faktisk ikke materielle ting fylle. Bare se på kjærlighet, alle mennesker trenger kjærlighet, både å gi og få. Kjærlighet er heldigvis ikke noe som kan kjøpes eller måles i penger. I mange familier, så kan alt virke så flott og rosenrødt utad, men hvis kommer tettere innpå, så oppdager man at alt er langt fra så flott og fint som man skulle tro, vi er så redde for å vise våre svakheter. De fleste mennesker er fryktelig opptatt av å bli fremstilt perfekt og vellykket, men vet du hva? Det er ikke ett menneske på den jorda her som er perfekt allikevel vel, så hvorfor streve sånn etter det? Kan vi ikke heller bare godta våre feil og mangler?

 

For hva er egentlig viktig? For meg er det viktig å ha de jeg er glad i rundt meg, og tilbringe mest mulig tid sammen med dem. Jeg selv er personlig kristen og mener at grunnlaget for et godt liv ligger i kristendommen.. Jeg tror livet med Jesus er det beste livet en kan ha. Man kan komme til han akkurat som en er, når som helst. Kanskje du til og med du har tabbet deg ut på skolen, men Jesus bryr seg ikke, han elsker deg allikevel, ja, til og med så mye at han var villig til å dø for deg. Og med Jesus som en del av deg, tror jeg du vil få deg godt. En som løfter deg opp når du er nede, og hjelper deg å tenke klart og se lys i mørke. Jeg er ganske sikker på at verden ville vært en annen om alle mennesker hadde fulgt de ti bud, som er regler for hvordan vi best kan leve sammen.

 

Jeg sier ikke at det å være kristen betyr null problemer, for det gjør det absolutt ikke, problemer har vi alle i blant, så sånn sett er det ingen forskjell. Men når du føler at ingen skjønner deg og alle svikter, så har du Gud, han vil alltid forstå. Jeg tror du har en slags englevakt som Guds barn.. Jesus elsker alle mennesker, men jeg tror han verner spesielt om sine egne. Det er viktig å huske at han ikke tvinger oss til å følge han, men han har gitt oss tilbudet, så derfra er det opp til deg..

 

Enkelte sier at det er viktig å leve livet, og det er sant det, men det spørs hva du legger i det, for meg er ikke det å leve livet fest og fyll… Å drikke seg så full at man ikke husker hva med drev med, blir for meg helt meningsløst.

 

Jeg tror det er viktig å glede seg over det en har, og ikke fokusere så mye på hva en ikke har. Det er også utrolig viktig å ha evnen til å være fornøyd, og ikke hele tiden måtte ha mer.

 

Ha evnen til å tilgi, selv om ting ikke alltid er så lett å glemme. Det er også viktig å lære av sine feil. Være mot andre som du vil at andre skal være mot deg (den gyllne regel fra bibelen;) For eksempel kjærlighet. Kjærlighet tror jeg er stikkordet til et godt liv, og det er noe som er noe vi mennesker aldri kan få nok av. Er du en person som gir mye kjærlighet, får du mest sannsynlig mye tilbake også. Bruk heller ikke tid på å tenke og bekymre seg over hva en ikke har gjort, og burde gjøre, ”hver dag har nok med sin egen plage” som bibelen taler om. Jeg tror det heller er viktig å prøve å leve der og da, og nyte det.  Men nytelse krever ytelse.. Vi må gi noe av oss selv, for å få noe tilbake, det er logisk!

 

Jeg tror også det er vanskelig å planlegge hele livet på forhånd, da kan det fort bli skuffa, for det er ikke alltid ting blir som man først hadde tenkt, og man må lære å se nye muligheter. Jeg vet det kanskje høres litt rart ut, men jeg tror at det er sunt for alle mennesker med litt motgang, det som ikke dreper gjør en sterkere.

 

Man kan velge å leve u-levd, vi alle lever, fordi vi puster, men å leve er langt mer enn å bare puste, hva er å leve? Og hva lever DU for, og hva vil du med livet ditt? ..tror det er viktig å tenke over det iblant.

 

Vil avslutte med dette diktet, syntes det sier utrolig mye:

 

Mister du penger,
mister du noe

Mister du venner
mister du mer

Mister du kjærlighet
mister du masse

Mister du håpet
mister du alt...

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst