Det gode liv

Handler rett og slett om hva det gode liv er!

Skrevet på tentamen i 9. klasse.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.11.09
Tema
Verdier

Det gode liv ja. Hva er egentlig det gode liv? Er det å sitte i båten sin en varm julikveld og drikke pils hele kvelden, eller er det å stå opp klokken fem om morgenen trøtt som en tenåring, reise på arbeid, og komme hjem om kvelden klokken ti, utbrent som en 70-åring? Eller kanskje det er å feste hele helgen, og drikke så mye øl at magen ikke hadde tålt flere halvlitere, konkurrere med sin beste kamerat om å få seg flest damer på en helg, og våkne mandag morgen og allerede glede seg til neste helg med mye mer fyll. Syns du dette er det gode liv? Jeg personlig syns at dette er nesten den rake motsetning til det gode liv. Jeg skjønner egenlig ikke hvorfor jeg skal kaste bort alle pengene mine på øl, rusmiddel og alle mulige andre slik greier, når jeg vet at dette egenlig ikke er bra for helsa. Og tilbake til dette med arbeidet. Hvorfor jobbe dagen lang hele uka, uten å få tid til å bruke pengene du tjener på noe, utenom rusmidler?  Da synes jeg at man arbeider forgjeves. Jeg personlig gidder da ikke å arbeide livet av meg i uken, for å få kjøpt meg et par pils i helgene. Jeg har en mening med livet, og den er ikke å feste og drikke hver bidige helg.

 

Mange snakker om at de nyter livet fullt ut. Men gjør de egentlig det? For meg er det å nyte livet nokså enkelt. Det er å stå opp om morgenen og gjøre det man må, å reise på skolen så opplagt som man kan, og ha alle lekser gjort. For det er da ikke gøy å komme for sent og motta en haug med kjeft fra læreren, og attpå være i fare for å få nedsatt ordenskarakter. Jeg står heller opp en halvtime tidligere om morgenen og møter litt for tidlig på skolen, i stedet for å stå opp fem minutter før skolen starter, og komme alt for sent. Etter at jeg kommer hjem fra skolen, gjør jeg ferdig de leksene jeg ikke fikk gjort på skolen, og så reiser jeg og sparker fotball, hvis ikke det er noe annet spesielt som står på programmet.

 

Det er vel mange tenåringer som ikke har tenkt på om de egentlig har et mål for livet. Men det har jeg. Målet mitt er å leve et nokså sunt og aktivt liv. Det artigste jeg vet er å sparke fotball. Uten fotball tror jeg at jeg ikke hadde greid å leve. Hva skulle jeg ellers gjort de gangene jeg har fri? Sittet og stirre på en tv-skjerm og sett på gamle kjedelige filmer i svart-hvitt? Hvis jeg hadde gjort det 24 timer i døgnet, tror jeg at hjernen min hadde eksplodert av kjedsomhet. Så det hadde jeg ikke orket!

 

Men hvis du er en av dem som ikke driver med noen aktivitet, eller rett og slett ikke gidder, så lurer du vel på hvorfor jeg gjør det. Det skal jeg fortelle deg. Det er rett og slett fordi det er både gøy, og man får veldig god trening ut av det. Og dermed føler jeg at jeg lever et sunt liv.

 

Selv om jeg prøver å leve sunt, vil ikke det si at jeg aldri spiser godteri, men jeg gjør det helst ikke på andre dager enn lørdager. For det må da gå an å leve et sunt liv, uten å proppe i seg søtsaker hver bidige dag? Ser på hvor mye usunne stoffer det er i for eksempel sukkerspinn. Det er kanskje ikke så vanlig at man spiser det så ofte, men når man ser på hva som er i det, så kan man bli rett skremt! Det er da BARE sukker. Ingenting annet. Herregud. Hvorfor skal du sitte og spise bare sukker? Det er da bare å ødelegge kroppen sin. Hvis du sitter og spiser sukkerspinn hver dag, kommer du da til å bli så feit til slutt, at du ikke greier å gå. Det er i alle fall noe jeg ikke vil!

 

Men tilbake til dette med det gode liv. Jeg lurer fortsatt på hva det gode liv egentlig er. Jeg tror at det gode liv må være noe man må finne ut hva er selv. For det fins neppe noen fasit på hva det gode liv er. For alle har da forskjellige meninger om det. Men en ting jeg synes hører til i det gode liv, er fotball. Det har du kanskje fått med deg. Ikke bare det å sparke fotball, men det å se på fotball også. For en stor del av mitt gode liv er å være fotballsupporter. Hver helg prøver jeg å få med meg kampen til favorittlaget mitt, som selvsagt er Liverpool FC. Hvis de taper blir som regel helgen ødelagt, men hvis de vinner, så pleier helgen nesten alltid å bli så fin at jeg går med et konstant smil om munnen hele helgen.

 

Nå i disse dager er jeg veldig spent på hvordan det kommer til å gå i Premier League. Fordi det er veldig tett mellom andre og tredjeplassen der, mellom Liverpool FC og Manchester United. Hvis vi kommer bak dem, kommer jeg til å bli veldig sur, for det er det laget jeg hater mest i hele verden. Så hvis de slår oss, så kommer jeg til å bli veldig sur! Menmen, det får gå som det går. Jeg har i alle fall trua på at vi kan greie andre plassen.

 

En annen ting som jeg mener er det gode liv, er å ha en kontrollert økonomi. Jeg mener at hvis man har for mye penger, så er det ikke bra for den personen som har så mye penger. Hvis man har kontroll på pengene sine, så har man det mer enn bra nok, mener jeg. Jeg tror i alle fall at jeg har det, og håper jeg får det i min voksne alder også!

 

Hvis man ser på de rikeste i Norge, Vollevik, Røkke, osv, så mener jeg at de burde bruke pengene sine på noe annet enn å kjøpe seg biler til sju-åtte millioner. De pengene mener jeg at de heller burde gi bort til folk som trenger dem mer enn dem selv. Hvis jeg hadde hatt så mye penger og visst at det er mange rundt om i verden som sitter og sulter og tørster, fordi de er så fattige, så hadde jeg kommet til å ha gitt bort veldig mye penger. For jeg hadde ikke orket å sitte og tenke på at hundrevis av barn hadde sultet i hjel pga. at jeg ikke hadde gitt ett lite bidrag til dem. Det kan godt hende disse rike personene gir litt penger, men de kunne sikkert gitt enda mer! Men dette er det ikke jeg som bestemmer, så hvis de mener at det gode liv for dem er å sitte og ruge på pengene sine, så får de bare gjøre det.

 

Alt hva jeg har skrevet her nå, er det vel veldig mange som er uenige med meg om, men husk at dette er MIN definisjon av ”det gode liv”, og ikke din! Og jeg akter å fortsette med å leve mitt gode liv, som handler om å leve et nokså sunt og aktivt liv, og til slutt men ikke minst, fotball, fotball og mer fotball!!!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst