Den nye røykeloven

Fabulering omkring den nye røykeloven.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.08.19
Tema
Tobakk

”Jøss, har det blitt egen lov for hvor man kan røyke?” Er det mange som sier til meg når den kommer i tale i vennekretsen eller hos min røykende bestefar. Nei, ikke ennå, men fra første juni av må folk legge igjen røyken utenfor kafeen. Mange er irriterte, og det er forstålig nok. Jeg har også mange spørsmål jeg ville stilt Dagfinn Høybråten ansikt til ansikt, selv om jeg ikke tar noens parti. Kan ikke folk lenger passe på sin egen helse, eller er det blitt statens ansvar? Et godt argument, men har politikerne først bestemt seg, så er det lite ei gruppe av garva røykere kan gjøre, annet enn å trosse loven. Jeg har likevel vanskelig for å forestille meg helt røykfrie cafeer, og med politimenn som gir bøter for røyking av tobakk!

 

Jeg er nødt til å si at jeg sympatiserer litt med røykerne i denne saken. Jeg har så lenge jeg levde hatt en godt innrøkt bestefar som jeg besøker titt og ofte. Jeg har blitt vant til å sitte i den røykfylte lufta på kjøkkenet hans og tar ikke noe videre skade av det, eller føler meg på noen som helst måte plaget. Men jeg forstår det er andre som blir plaget av denne passive røykingen. Det er nemlig en liten gruppe mennesker her i landet som ikke tåler tobakksrøyk, dette blant mye annet, gjorde at loven ble vedtatt. Men har politikerne sett på andre løsninger, som enkelte røykfrie kafeer eller rom som i dag? Det tror jeg ikke, og hvis det er det beste for folket de ønsker, så er de på feil tog. Jeg har også lagt merke til at de klager på sykehuskøer på grunn av at tobakken er kreftfremkallende også videre. Dette er jeg enig i.

 

Mange overdriver røykingen og blodårene i kroppen tetter seg, de som ikke tåler det, bør holde seg langt unna. Men jeg syns det er rart at bestefar, som har røkt siden han var fjorten lever nå i sitt åttiende år. Dette tror jeg er på grunn av èn ting. Nemlig måtehold. Et fremmedord for mange ungdommer. Man kan dø av mye rart, hvis man trener for mye, spiser for mye, drikker for mye også videre. Jeg vet ikke mye om dette, men dette er min oppfatning og jeg tror jeg har rett i mye. Men dette rammer ikke bare røykerne negativt, jeg er ingen profet, men det er ganske logisk at det blir færre kafé besøk og kafé-eierne taper penger. Men servitørene og servitrisene blir vel fornøyde nå som de slipper å gå svimmel rundt i tåkehavet av tobakk.                  

 

Ett annet argument er at barn blir utsatt for passiv røyking. Ingen av foreldrene mine røyker, så jeg er nødt til å si at jeg ikke tenkte så mye på det med røyking da jeg var barn. Jeg synes alt var greit før røykeloven. Den nye loven har bare gjort flere sinte og politikere kan debattere om temaet i årevis. Lover kommer lover går, noen fungerer, andre ikke, tidene skifter og vi vanlige mennesker kan ingenting gjøre med de vedtak som bestemmes av de folkevalgte. Denne loven rammer ikke meg på noen måte, men jeg hever øyenbrynene når det plutselig kommer opp lover som dette. Loven har fordeler og baksider. Vi for se hvordan det går…

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst