Dårlig giverglede

En skolestil hvor jeg valgte TV-aksjonen som tema og kretser rundt det om hvor raust det egentlig er donert av våre landsmenn.

Karakter: 6 (9. klasse) (Tar forbehold om tasteleif :)

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.07.13

Hvert år arrangeres en stor begivenhet i landet, hvor det samles inn store summer med penger til ulike veldedige formål. TV-aksjonen får frivillige til å samle inn penger, og ikke minst gi et bidrag selv. I år var det innsamlet 35 kroner i gjennomsnitt per person. Hva slags giverglede er det fra verdens rikeste land? Her sitter Ola Nordmann i sitt oppvarmede hus og elektriske artikler som tar seg av det meste av arbeidet hjemme. Lønna er god, både mann og kone tjener en del. Sånn er det hos de aller fleste i landet, noe bedre, noen dårligere. Særlig når du sammenligner med for eksempel et u-land i Afrika. Livet er enkelt og fattig. Barna har ikke skole, mange er foreldreløse og har ingen sted å bo. Ute er det alltid utrygt.

 

Til tross for at vi lever i sus og dus, i motsetning til u-land, donerer vi såpass lite som 35 kroner! Det er bare lommepenger, og jeg er nok ikke den eneste som tenker slik. Jeg fikk beskjed senest i går om å skrive om dette, så jeg satte meg foran dataen for å finne ut litt om TV-aksjonen, folks meninger om den, kort sagt alt jeg kunne finne ut. Ikke overraskende var det mange positive artikler om den, men bare ett nettsted faktisk diskuterte TV-aksjonen. Har det noe med ære å gjøre, at hvis du sier noe imot dette, så er du en dust? I såfall skjønner jeg hvorfor, etter å ha lest et innlegg hvor en mann oppfordrer alle til å boikotte TV-aksjonen. Han mener at vi bør la folk der krige til de dør, også sende alle afrikanske innvandrere dit når landet er tomt.

 

Noe så ondt har jeg aldri hørt før, men man skjønner frustrasjonen når man bare hører ting som at afrikanere dreper hverandre, bruker alle pengene på våpen, ikke råd til mat, osv. Alt håp for disse landene forsvinner sånn.

 

Andre artikler var om hvor mye penger som ble samlet inn. Nå husker jeg ikke tallet, men det var utrolig svært! Fortsatt menes det at det ble gitt lite, bare tenk på pengene ungdom bruker på klær per måned! Ifølge Statistisk Sentralbyrå ble det rundt 100 kroner i måneden, og kanskje litt mer på hurtigmat. Hva hvis hver person i landet hadde begrenset sitt inntak av pølser og burgere, og heller gitt pengene til veldedighet? Da hadde nok noe av velstandsmagen gått bort og folkehelsa blitt bedre.

 

Det hadde vært kjempefint om folk hadde gjort det, men folk flest er gjerrige og egoistiske. Hvis hver eneste person i landet hadde en sparegris hvor de satte inn 10 kroner hver måned og tømt innholdet hvert år til TV-aksjonen, da hadde det blitt andre boller. Ca. 120 kroner per person, som ville tilsvare over det dobbelte av det som ble samlet inn i år! Da ville folkene fra Leger Uten Grenser blitt lykkelige.

 

På en annen side er det nok med 35 kroner per person, i følge familiefaren i gata. Det er allerede nok med regninger og avgifter fra staten, og 35 kroner per person for en familie på fire tilsvarer 140 kroner. Det er nok til en organisasjon som likevel bruker det meste på seg selv. Så er det hele svindel da?

 

Skolestil skrevet i 9. klasse, 31. oktober 2006.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst