Øreplugger

Teksten er om øreplugger, også kaldt ørepropper eller hodetelefoner.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.02.19
Tema

Introduksjon:

Øreplugger også kaldt ørepropper eller hodetelefon er det jeg skal gå dypere inn på i denne teksten, jeg skal i mest bruke navnet øreplugger. Disse går alle under samme oppgave, altså at en kan høre på musikk eller bare en vanlig video fra mobilen eller pc som oftest. Vi bruker øreplugger for å få en mer spennende og glad opplevelse under musikken eller videoen vi hører på med isteden for å irritere alle andre rundt oss. Når du går inn i et offisielt sted med andre mennesker, er det ofte flere sanger som blir spilt samtidig men man hører ikke noen av dem. Mange av oss mener og tenker at når man hører på musikk får det oss til å jobbe bedre med det vi driver med. Er det sant?

Nede ser du hvor mange typer øreplugger eller hodetelefoner kan komme i (figur 1). I denne teksten skal jeg gå dypere inn på hva slags innvirkninger den har på miljø og samfunn? Jeg skal også snakke om trådløse øreplugger og miljøvennlige øreplugger.

Historie:

Tilbake i år 1910 skapte en mann med navnet Nathaniel Baldwin de aller første hodetelefonene (CTN News, uten forfatter, 2019). Tro det eller ikke han lagde de med sine egne hender i sitt eget kjøkken. Når han fikk høre at det hadde vært en populær ide hvis det kom ut til virkeligheten, solgte han oppfinnelsen til den amerikanske marinen. Etter det ble det brukt i radiosendinger og telefonkommunikajson steder. De overførte da lydsignaler fra et sted til et annet. 

Dette ble ett viktig og fantastisk element som ble brukt i løpet av andre verdenskrig (figur 2). Dette gjorde det også mulig for soldater å etterlyse fra marinene. Seilerne kunne hente samtalen via hodetelefoner og informere mennene om bord. Hvis det ikke hadde vært hodetelefoner, ville kommunikasjonen vært mye mer vanskelig. Disse gamle hodetelefonene hadde batterier som viklet rundt polene til en permanent magnet, som var plassert nær en fleksibel stålmembran. 

Noen ti år senere ble hodetelefoner et verktøy for å lytte til vanlig lyder eller musikk. Dette var det jazzmusikeren med navnet John Koss som produserte, en mer morderne hodetelefoner. Han lagde de selvfølgelig med hovedmål for å kunne høre på musikk med dem. Fra den tiden av  ble hodetelefoner et nødvendig apparat for platestudioer og musikere som fremførte musikken sin. De andre årene ble hodetelefoner blitt om til flere slags typer: øreplugger som ikke hadde store plugger ved ørene, noe hodetelefoner hadde. Og de siste årene har også trådløse øreplugger blitt produsert som jeg kommer tilbake til etterpå. 

Samfunn:

Øreplugger er noe mange av oss har og bruker i hverdagen vår, ofte når vi jobber med skole, på vei hjem fra skolen og på trening. Hvis vi spør forskjellige mennesker så kommer de fleste til å si at uten øreplugger hadde livet vært mye kjedeligere og at man ikke kunne nyte musikken like mye som når man hører på det uten øreplugger. Mange mener også at hvis man bare hører på musikk på det ene øret så er det som å være i to forskjellige verdener. At den ene siden der de ører på musikk er fullt av glede og spenning mens den andre trist og tørr. Som jeg nevnte tidligere i teksten også, har det vært med på og ikke irriterer andre med musikken eller videoen de hører på, å at man ikke alltid trenger å dele hva man hører på eller ser på. Til alle disse positive sidene finnes det også negative sider ved bruk av øreplugger. At en på for eksempel toget eller bussen sitter med hver sin mobil og form for øreplugg og lever i «sin egen verden» kan føre til et mer usosialt samfunn. Men gjør det egentlig det? I følge nettsiden beastbooster fører ikke noen form for øreplugger for et usosialt samfunn og at de samme usosiale menneskene hadde vært det samme uten øreplugger (beastbooster, Bechstein Frank, 2018), (se figur 3). Mange foretrekker nå den mer «for seg selv» veien, altså å sitte for seg selv å høre på musikk eller se på en video for eksempel. Kanskje ikke alle hadde snakket sammen på bussen og toget hvis øreplugger ikke hadde fantes, men en hadde kanskje gjort noe mer fornuftig og lært noe ved å for eksempel lese en bok eller i avisen enn å for eksempel bare høre på musikk de 40 min på vei til jobben eller skolen. Når man blir så usosial fører dette også til andre konsekvenser som man ikke tenker på der å da. Ett eksempel er en venninne av moren min, hun ble voldtatt på grunn av at hun brukte ørepropper. Det er så enkelt som at hun gikk hjem fra trening og det var sent ute, en gutt hadde fulgt henne nesten hele veien hjem som hun ikke hørte fordi hun hørte på musikk og tenkte på alt annet enn at en fyr følger etter henne. En annen negativ side er at når vi jobber med skole eller noe annet hører vi på musikk fordi vi ikke har det like kjedelig uten musikk og vi tror vi får gjort mer, men en studie i Taiwan viser at det minker konsentrasjonen, refleksjon og kreativitet. (The Atlantic, uten forfatter, 2012). For meg er det omvendt, jeg føler at jeg har noe bra å høre på mens jeg jobber med skole. Dette gjør at det ikke blir så kjedelig å gjøre skole arbeid, samtidig som jeg blir mer motivert til det enn hvis jeg ikke hadde noe å høre på.

Trådløse: 

Trådløs øreplugger blir også kaldt Bluetooth øreplugger. Dette er øreplugger eller hodetelefoner en bruker til for eksempel mobiler, høyttalere, spillkontroll, datamaskin og andre elektriske enheter uten å bruke noe kabel. De siste årene, siden iPhone 7 kom ut i 2016 har iphone ørepluggene også kalt for Airpods (figur 3) blitt veldig populært. Det var også noen som brukte trådløse øreplugger før 2016, som AYL v4. 1 (TheStreet, Krakow Gary, 2015). Hvordan brukes de egentlig? Disse trådløse ørepluggene har ladere som man lader etter batteriet har gått tomt, akkurat som mobiler og pc. Det er mye enklere med trådløse ørepropper som ikke har kabler enn vanlige ørepropper. En kan for eksempel stå på kjøkkenet å lage mat mens mobilen ligger i stua og spiller en sang. Ett annet eksempel er hvis en tar en joggetur, da er det mye enklere å ha mobilen ett annet sted mens man løper og hører på musikk. Selvfølgelig har den også noen negative sider som en ikke burde glemme: Det er mer slitsomt med trådløse øreplugger. Dette er fordi som oftest går de fort tom for strøm og den må lades ofte, noe en slipper å gjør med øreplugger med kabler. Derfor er det kanskje lurere å holde seg til det gode gamle, øreplugger med kabler.

Miljø:

Mange tenker at øreplugger eller andre type øreplugger ikke har så 

stor påvirkning på miljøet vårt. Men hvis det har noe påvirkning på miljøet er det selvfølgelig en dårlig påvirkning. Dessuten snakkes det ikke så mye om det på grunn av alle de andre tingene som er mer skadelig for miljøet, som produksjon av mobiltelefoner som er dårligere for miljø og klima. 

Men hva er det øreplugger og hodetelefoner er laget av som er skadelig for miljøet? Aluminium, neodym, kobber, gull, hard plastikk og PVC. Alle disse er virkinger på miljøet, både plastikken og metallet. Plastikk et igjen ikke bra for miljøet fordi de ikke brytes ned som for eksempel mat, de kan også skade havdyr som spiser opp plasten, og de kjemikalene fra plasten går ned til jordvannet. Metall har heller ikke god nytte til miljøet. Metall fører til tap av biologisk mangfold. Masse vann blir også forurenset på grunn av kjemikalene i gruvedrift prosesser. (Prezi, Selena Gomez, 2017). 

Finnes det da en utvei for å nyte musikken uten å få dårlig samvittighet for miljøet? Vi alle vet at man kan høre på musikk også fra LP- og CD-plater, men er det en annen form man kan høre musikken bare for seg selv? Lik andre øreplugger. Det gjør det. Marley (figur 4) som er en type for miljøvennlig øreplugger eller hodetelefoner som er laget av bærekraftige materialer og stoffer som bomull, lerret tekstiler, resirkulerende plast, resirkulerende metall og bambus. Det som også er veldig bra med Marley er at for hver 100 produkt de selger, plantes det ett tre. 

Konklusjon

Øreplugger som har flere navn som hodetelefoner og ørepropper er i dag mye brukt, nesten alle har en eller fler. De fleste har samme mening om øreplugger, at man nyter musikken mer og føler at man er i sin egen verden. Samme når man ser på en video eller bare blar gjennom sosiale medier. Hvert fall når man er på toget eller bussen, da er det krise å ha glemt ørepluggene hjemme fordi mange mener det er så kjedelig og at de ikke vil høre på musikk høyt foran alle andre. Men den spennende og nytende siden ved øreplugger kan også ha noen negative og dårlige sider vi ikke så ofte tenker på. Vi kan først se at det har gjort samfunnet til ett mer usosialt samfunn der hver av oss unngår å snakke med hverandre meste parten av tiden vi hørere på musikk. Altfor mye musikk med høy lyd er også skadelige for ørene. Trådløselige øreplugger sender også ut stråler som ikke er så bra for hjernen, selv om vi fra andre sider ser på trådløse øreplugger som enklere versjon enn vanlige øreplugger er det viktig at vi ikke glemmer at den også kan være skadelig. Øreplugger har også skade for miljøet fordi den ikke er resirkulerende og inneholder plast og metaller. Som en konklusjon har jeg kommet frem til at det er en grei ting å bruke, vi får nytte for det som for eksempel gidde å jobbe, trene eller øve mer med musikk på ørene enn uten. Men kanskje vi burde tenke gjennom at neste gang vi skal kjøpe noe form for øreplugger eller hodetelefoner er det lurt at vi tenker oss om en gang og kjøper en miljøvennlig type som for eksempel Marley eller GrooveMagnet. 

Kilder:

CTN News uten forfatter. (2019, 24 juli). The Significant Impact of Headphones on Society. CTN News Hentet 8. januar 2020 https://www.chiangraitimes.com/tech/the-significant-impact-of-headphones-on-society/
 
Thompson Derek. (2012, 30 mai). How Headphones Changed the World. The Atlantic. Hentet 8. januar 2020. 

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/05/how-headphones-changed-the-world/257830

 
Gomesz Selena. (2017, 25 april). Environmental Impact of Producing Headphones. Prezi. Hentet 9. januar 2020.
https://prezi.com/lugr3nu8biwp/environmental-impact-of-producing-headphones/

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst