Mikroplast

En oppgave om mikroplast og hva det gjør med planeten.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.03.22
Tema

Hva kan vi som forbrukere gjøre for å minske vårt utslipp av mikroplast?

Mikroplast er bitte små plastbiter, mindre enn 5 mm. Plast gjenstander som brytes ned til mindre biter, og blir mikroplast. Mikroplast er noe vi ikke som oftest tenker på. Men det finnes i tannkremer, deodoranter og forskjellige hudprodukter.

Vi bruker det, men hvorfor?

Vi forbruker mye mer mikroplast enn vi tror. I følge fremtiden.no dannes rundt 800 tonn mikroplast årlig i Norge. Omkring halvparten slippes ut i havet. En utrolig viktig ting å tenke på er at “Plast forsvinner aldri”. Plasten brytes bare ned til mindre biter, kalt mikroplast. Denne plasten havner i havet. Da vil fisk og andre dyr som lever i havet forveksle mikroplasten med mat og i værste utfall dø. Fisk er en stor næringskilde til oss menneskene. Hvorfor vil vi ødelegge vår egen mat? Og hvorfor forsetter vi å produsere plast når det er så dårlig for oss???  Plast er et utrolig enkelt materiale. Det finnes mange typer plast, som for eksempel tykk og tynn plast. Plast er også lett, billig og holdbart. Plast er enkelt, du vil for eksempel heller bære på plastflasker enn glassflasker. Plasten har en utrolig holdbarhet og det er derfor vi ikke vil ha den i naturen eller havet.

Vask av tekstiler

Har du noen gang vasket klærne dine med polyester, nylon, akryl eller elastan har du mest sannsynlig slippet ut mikroplast. Disse fibrene er syntetiske og inneholder mikroplast. Når vi bruker disse klærne kan det drysse ut små fibre, dette skjer også når vi skal vaske dem. Disse fibrene kan vi igjen puste inn eller spise. Noen kilder sier at mikrofibre kan ha mer negativ påvirkning enn annen mikroplast. Det er fordi disse fibrene setter seg lettere i fordøyelsessystemet. For å redusere utslippet kan du for eksempel vaske plagg sjeldnere og være mer oppmerksom på hva klærne inneholder. 

Hva kan vi gjøre?

Det er ingen tvil om at plasten har blitt en del av den nye generasjonen. Har plasten og mikroplasten kommet for å bli? Det er mange endringer i hverdagen du kan gjøre for å redusere mikroplast utslipp. Du kan for eksempel kjøre mindre bil. Som tidligere nevnt er bildekk en stor mikroplast utslipp. Du kan heller brukte mer kollektiv transport som tog, trikk, buss. Da redder du ikke bare havet men også naturen. Du må IKKE kaste søppel i naturen! Den søppelen du kaster blir senere til mikroplast. Men du kan heller plukke opp søppel fra naturen mens du for eksempel går tur.  Også en av de store kildene til mikroplast er kunstgressbane. De svarte gummiknottene som fester seg over alt. Hvis du bruker disse kunstgressbanene mye, kanskje du kan prøve å riste av disse knottene før du går av.

Det er mange tiltak man kan ta i hverdagen som kan hjelpe planeten vår. Selv om vi forbruker mye mikroplast, kan du selv om gjøre en liten forskjell. Redd planeten!

 

Kilder: 

·       Naturvernforbundet: https://naturvernforbundet.no/mikroplast/ 

·       Framtiden: https://naturvernforbundet.no/mikroplast/ 

·       Klar dag: https://klardag.no/klar_tale/natur-og-miljo/mikroplast-dannet-pa-land/?gclid=EAIaIQobChMIhfDapMer3wIVwYSyCh2MvQzpEAAYASAAEgLgk_D_BwE 

·       NRK TV: https://tv.nrk.no/serie/planet-plast/sesong/1/episode/3 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst