Jøder

Om jøder under 2. verdenskrig.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.06.11

Helt siden middelalderen var jødenes liv på mange måter en trist og blodig historie. Jødene var omgitt av mange fordommer som ble skapt av den kristne kirke. De gav jødene skylden for at Jesus ble hengt på korset og at de lokket til seg kristne barn og drepte dem. Da svartedauden herjet på 1300-tallet, fikk jødene skylda for å ha forgifta drikkevannet. Jødene fikk skylden hver gang det brøt ut pest eller avlingen ble ødelagt. I middelalderen var det også en del lover og regler som bare gjaldt jøder. Det var for eksempel forbudt for jøder å eie land. Flere steder var det også forbud mot å ansette jøder som arbeidskraft.

 

Hitler forøkte bevisst å vekke et hat mot jødene. Det gjorde han på alle mulige måter: over radio, i avisene, i film osv. Det ble stadig vanskeligere for en jøde å leve. Menn og kvinner mistet jobbene sine, og på skolene måtte jødiske barn sitte for seg selv. Men dette var bare begynnelsen…  

 

Jødeforfølgelsen

Da Hitler kom til makta, satte han i gang med forfølgelser av jøder og det ble stadig innført regler og påbud for dem. Jøder fikk for eksempel ikke jobbe i staten og militærvesenet og de var uønsket i utdanningssystemet.

 

Nûrnberg-lovenene kriminaliserte ekteskap mellom jøder og ikke-jøder og den fratok også jødene borgerettigheter. Jødiske menn måtte også ta ”Israel” som mellomnavn, og jødiske kvinner legge ”Sarah” til navnet. Jøder fikk også en gul ”J” stemplet på passet.

 

Natten mellom 9. og 10. oktober 1938 brøt det ut en voldsom angrep mot jødene i Tyskland. Hundrevis av jøder ble mishandlet og drept, 1500 synagoger ble påtent og 7000 jødiske butikker ødelagt. Denne natten ble kjent som Krystallnatten.

 

Mange jøder immigrerte til USA for å slippe forfølgelsene og oppnå den amerikanske drømmen.

 

Holocaust

Etter hvert som Tyskland erobret flere og flere land i Europa ble den tyske anti-jødiske politikken gjennomført i disse landene. Jøder ble tvunget til å flytte inn i gettoer som er en avgrenset del av en by med murer rundt. Hvis en jøde skulle bevege seg utenfor gettoene så måtte de ha på seg spesielle merker.

 

Hitler hadde en utryddelsesplan som han kalte den endelige løsning på jødespørsmålet. Resultatet var at han gav ordre om deportasjon og massehenrettelse av jøder, ikke bare i Tyskland, men også i de andre landene tyskerne hadde okkupert så langt i krigen.

 

For å få dette til ble det bygget konsentrasjonsleirer med gasskamre. En konsentrasjonsleir er en stor slaveleir for samling av for eksempel jøder, men det var ikke bare jøder som var der. I tillegg til dem var det krigsfanger og andre ”uønskede” som homofile, sigøynere, utviklingshemmede og venstrehendte som måtte lide av sult, mangel på vann og sykdommer.

 

Ikke bare måtte de arbeide til dem døde, men de ble også brukt som ”testedyr” for medisinske forsøk. Kvinner ble sterilisert slik at de ikke kunne få barn, derav flere jøder.

 

Fangene ble gasset i hjel og deretter brent i store kremeringsovner. I perioder kunne ikke krematoriene dekke behovet da det daglige antallet lik ble over 4000-5000, da måtte man gjøre bruk av åpne bål. Da ble likene samlet i store hauger, helt bensin over og tent på. For ikke å glemme at 107.000 lik, drept de to foregående år graves opp igjen på grunn av at jorda ble dårlig.  

 

Noen jøder døde på ”naturlig måte” under slavearbeidet, av hjertesvik og utmattelse. Andre ble slått, sparket eller pisket til døde. Noen ble også bitt i hjel av SS hundene. Andre ble skutt når som helst og hvor som helst. Oftest på grunn av at herrefolket ble irritert eller ikke fikk det som de ville. Noen valgte å ta sitt eget liv, enten helt bevisst fordi de rett og slett ikke orket mer lidelse, eller fordi de var blitt fullstendig gale, eller hadde mistet kontrollen med både tanker, følelser og sin egen utpinte kropp. Da skjedde det at de hev deg mot det elektriske gjerdet.

 

Zyklon B

Zyklon B var en insektsgift. Dette ble brukt for å drepe de nærmere en million fanger bare i Auschwitz. Det regnes med at det alene ble brukt over 20 tonn Zyklon B i leiren og 5-7 kilo for å drepe 1500 mennesker.

 

Forskerne som jobber med å finne ut akkurat hvor mange jøder som ble utryddet av Nazi-Tyskland under den 2.verdenskrig har ikke kommet frem til et eksakt tall. Tallene varierer mellom 4.8 og 6 millioner mennesker. Av disse ble ca en million drept i Auschwitz.

 

Så jeg spør dere;

Hvem blir den nye Hitler?

Hvem blir de neste jødene?

Det som skjedde under den 2.verdenskrig kan godt skje igjen, - hvis det ikke allerede har gjort det. FNs verdenserklæring om menneskerettighetene ble vedtatt i 1948 og er vårt viktigste dokument for å sikre alle mennesker alle steder like rettigheter.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst