Globalisering

En fagartikkel om globalisering i dagens samfunn.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.03.22
Tema

«Når verden snakker med hverandre, blir verden mer åpen, eller?». Det er ingen tvil om at økt kontakt mellom mennesker har positive sider, men det finnes også negative sider. Kan du tenke deg en verden uten facebook, snapchat og andre kommunikasjons tjenester? De fleste av oss er en del av globalisering hver dag uten å tenke over det engang. Vi snakker og kommuniserer med folk fra hele verden. Globalisering er utvikling og fremgang, men det er også være en rotete prosess som kan skape problemer og utfordringer[1]. Som for eksempel krig og terror. I denne fagartikkelen skal du få vite hvordan kontakt mellom mennesker fra ulike kulturer og verdenshjørner bidrar til økt toleranse og hindre konflikter. Hvordan dette kan skape negative og positive sider i dagens samfunn. 

Globalisering er en prosess som bringer verden tettere sammen. Globalisering påvirker alle deler av samfunnets politikk, økonomi og kultur. Det kan ha positive og negative sider. Det handler også om samarbeidet mellom hele verden. Vi skiller gjerne globalisering i tre hovedpunkter som er kultur, politisk og økonomisk globalisering. Kultur globalisering handler om hvordan de forskjellige landene forholder seg til hverandre. Alle land har forskjellige kulturer og synspunkter, derfor er det viktig å bruke globalisering sånn at alle kan passe inn i verden. Politisk globalisering handler om utenrikspolitikk. Der verden sammen samarbeider for å løse problemer. De diskuteres og samkjøres. Økonomisk globalisering er hvordan de økonomiske aktører veves sammen i et felles system. Et eksempel er den internasjonale handelen har aldri vært så stor som den er i dag. Mesteparten av dette forgår innad i og mellom transnasjonale selskaper. Du kan se på globalisering som et stort puslespill. Der alle brikkene må samarbeide for å passe sammen. Uten globalisering ville hele verden vært fullstendig krise. Kultur kan brukes i mange forskjellige sammenhenger. Men det er vanligst i forbindelse med tanke, kommunikasjon og atferdsmønstre hos mennesker. Et eksempel er norske verdier, som er en betegnelse på norske verdier og fellestrekk som nordmenn deler. Kultur handler mye om globalisering som tidligere nevnt, fordi forskjellige kulturer påvirker samfunnet. Internasjonale samfunnet er en forbindelse som brukes om alle mennesker, kulturer og land i hele verden. Internasjonale samfunnet er alle landene i hele verden, hvordan kulturer, tradisjoner og verdier påvirkes av hverandre. Krig er en væpnet konflikt mellom stater, mellom befolkningsgrupper, eller mellom myndighetene i et land og en eller flere befolkningsgrupper. Det må være 1000 drepte soldater i løpet av et år for at det skal kalles en krig [2]. Krig kan bli forårsaket av mange grunner, men en av dem kan være globalisering. 

Konflikt er en tilstand hvor to eller flere motstrider ønsker impulser eller motiver er til stede samtidig [3]. En uenighet kan føre til en konflikt og konflikter kan føre til krig og opprør. En stat er et avgrenset geografisk område som styrer deg selv. Styre seg selv vil si at staten vedtar sine egne lover og utpeker sin egen regjering [4]. En nasjon blir brukt om folkegrupper med visse fellestrekk. Transnasjonale selskaper er selskaper som driver produksjon/salg av varer/tjenester i flere land. Transnasjonale selskaper er med på globalisering. Flerkulturelt samfunn er et samfunn som to eller flere grupper som betrakter seg selv. Et samfunn som består av flere kulturer. Globalisering gjør at verden blir et mer flerkulturelt samfunn og at verden blir tettere. Terror er ekstremt voldelige aksjoner som er utført for å fremme en bestemt politisk sak ved hjelp av frykt. Det er frykt fordi handlingen skjer helt uventet og man vet aldri når neste angrep kan skje [5]. Terror kan være en negativ faktor med tanke på globalisering.   

«Mye av globalisering er hvordan de forskjellige landene går inn i ulike avtaler, forbund og fellesregler for å samarbeide innenfor det internasjonale samfunnet». Dette har gjort at konsekvensen av krig er helt annerledes nå enn den var før. Jo mer avhengig land er av hverandre innen eksempel handel risikerer de å miste mer, hvis det blir krig. Et eksempel er Kina og USA som er veldig tette handelspartnere og vil derfor risikere å miste mye av samarbeidet hvis de går inn for krig. Hvis to land går inn for krig kan også det påvirke andre land. 

«Et tiltak mennesker har samarbeidet om er organisasjoner som for eksempel FN (forente nasjoner) som består av 193 medlemsland». Som er med på en avtale som å opprettholde fred, sikkerhet, bevare menneskerettigheter og utvikling. Disse 193 medlemslandene har samarbeidet for å skape denne avtalen. Det er et veldig godt eksempel på hvorfor kontakt og samarbeid mellom mennesker fra forskjellige land og kulturer er utrolig viktig i samfunnet. Norge er også medlem med NATO. Som er en forsvarsallianse med 28 land i fra Nord – Amerika og Europa. Avtalen går ut på at hvis et NATO-land blir angrepet, angriper alle NATO-landene. Slike politiske allianser reduserer antall kriger, fordi det er et samarbeid mellom mennesker. Det knytter land, kulturer og mennesker sammen. 

«Det er ingen tvil om at globalisering øker kontakten mellom mennesker». Når vi øker kontakten mellom mennesker åpner vi oss opp og får kunnskap, nye kulturer og et flerkulturelt samfunn. Ikke nok med det så øker vi mangfoldet, vi viser forståelse og respekt fra begge parter. En ting nesten alle land har til felles er verdier. Du kan si at et land er bygget opp på verdier, derfor er det viktig at de blir respektert. Mange er redd får å miste sine verdier og reagerer med eksempel vold, krig og terror til sitt forsvar. Vi ser at flere og flere skriver under på menneskerettighetserklæringen, så noe riktig har skjedd med verden. Det betyr at globalisering fører til at flere og flere respekterer menneskerettighetene.   

«Tett internasjonal politikk fører til at land blir mer knyttet sammen og blir påvirket av hverandre, men det betyr at vi er veldig avhengig av hverandre». Land er avhengig av andre land og det er ikke alltid en positiv ting. Et eksempel på dette er finanskrisen i 2008. Finanskrisen handlet om at USA hadde gitt veldig store boliglån til folk med dårlig betalingsevne. Stigende boligpriser finansierte stadig i nye lån i en oppegående spiral. Til slutt sa det stopp for hele markedet og folk klarte ikke betale renter og avdrag lengre. Dette påvirket hele verden. Denne verdenskrisen er et godt eksempel på at land er veldig avhengig av hverandre og det er ikke alltid det fører til noe positivt. 

«Avtaler og regler kan føre til urettferdighet». Det at FN har minsket antall konflikter er det ingen tvil om. FN har gjort utrolig mye for verden og påvirket den veldig. Avtaler som dette kan også føre til uenigheter mellom parter, som igjen kan føre til konflikter og krig. Alle land har forskjellige verdier og synspunkter, som gjør at ikke alle vil være enig i alt. Personer kan reagere med vold og terror for å ytre sine meninger. 

«Globalisering åpner for nye kulturer, økt mangfold, forståelse og respekt fra begge sider. Men fører dette til positive sider?» Verden blir bare mer og mer et flerkulturelt samfunn. Kanskje en ting alle land har til felles er at verdier er veldig viktig. Verdiene definere landet og skiller det fra andre. Når disse verdiene blir truet kan folk reagere sterkt. I Norge tar vi inn flere tusen flykninger i året, noen er redd for at dette påvirker Norske verdier og idealer. Fordi vi blir et flerkulturelt samfunn, det kommer kulturer fra hele verden og påvirket samfunnet vårt. Noen mener at dette er en positiv ting og noen mener dette er negativt. Noen kan gå så langt med å ytre sine meninger at de begår terror for å få frem et politisk poeng. Et eksempel på dette er Anders Behring Breivik som den 22 juli 2011 gjennomførte et terrorangrep som kostet 77 mennesker livet. Terroren var planlagt for å presentere sin høyreekstreme og militante idelogi. Anders Behring Breivik gjennomførte et terrorangrep for å vise sin idelogi. Terror blir ofte brukt for å skape frykt og oppmerksomhet for å presentere et politisk poeng..    

Det finnes mange positive sider med økt kontakt mellom mennesker, men det finnes også mange negative. Verdenssamfunnet er ikke det samme som det var for 50-70 år siden. Verden er mye tettere og mye mer avhengig av hverandre. Noen positive sider vi har fått av økt kontakt er avtaler, fellesregler og samarbeid. Verden har FN (forente nasjoner) som er en avtale som skal opprettholde fred, sikkerhet, bevare menneskelighetene og utviklingen i 193 forskjellige land. Med økt kontakt åpner vi oss opp for flere kulturer, synspunkter og forskjellige mennesker. Vi blir et mer flerkulturelt samfunn. En ting alle disse tingene har til felles er at de hindrer konflikter og skaper en mer trygg verden. Men det kan også ha negative sider som at verden er mye mer avhengig av hverandre som gjør at det kan skje uforutsigbare ting som eks. finanskrisen i 2008. Med avtaler og samarbeid kan det også skje konflikter som kan i verste utfall føre til en krig. Økt kontakt fører også til at verdenssamfunnet blir mer flerkulturelt, det er ikke alltid dette er positivt. Noen kan føle at sine verdier blir truet og reagere stekt med eks. vold og terror. For å oppsummere, Ja, økt kontakt mellom mennesker fra ulike kulturer og verdenshjørner er med på å øke toleransen og hindre konflikter. Men det finnes også negative sider som det er viktig å ta hensyn til. Med tanke på hva som forårsaker kriger, opprør og terror. Et forslag til en ny problemstilling kan være «Hvordan globalisering i dagens samfunn kan påvirke folk til å gjennomføre terror. Og hvordan terror blir brukt nå i forhold til for 50 år siden».     

 

Kilder:

1.     https://studieweb.no/globalisering/ (Hentet 29. Oktober 2019)

2.     https://www.ung.no/Valg-demokrati-og-samfunn/1752_Globalisering_-_verden_blir_mindre.html (Hentet 27. Oktober 2019)

3.     https://snl.no/kultur (Hentet 27. Oktober 2019)

4.     https://skolediskusjon.no/kompendier/samfunnsfag/globalisering (Hentet 27. Oktober 2019)

5.     https://no.wikipedia.org/wiki/Anders_Behring_Breivik (hentet 30. Oktober 2019)

6.      https://snl.no/flerkulturelle_samfunn (hentet 30. Oktober 2019)

7.     https://forskning.no/samfunnsokonomi-statsvitenskap/hva-er-globalisering/1090589 (Hentet 30. Oktober 2019)

8.     https://www.minstemme.no/faglige-ressurser/Negative_folger_av_globaliseringen (hentet 30. Oktober 2019)

9.     https://skolediskusjon.no/kompendier/samfunnsfag/globalisering (Hentet 30.Oktober 2019) 
[1] https://www.ung.no/Valg-demokrati-og-samfunn/1752_Globalisering_-_verden_blir_mindre.html 
[2] Presentasjon om globalisering av Ghita
[3] https://snl.no/konflikt_-_psykologi[4] Presentasjon om globalisering av Ghita.
[5] Presentasjon om globalisering av Ghita. 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst