"Kjærligheten er et filmtriks" av Rune Belsvik

Bokrapport av "Kjærligheten er et filmtriks" av Rune Belsvik.
Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.12.06

Boken ”Kjærligheten er et filmtriks” er skrevet av den norske forfatteren Rune Belsvik, og ble utgitt av Det Norske Samlaget i 1992.

 

Boken er en typisk ungdomsbok, og handler om et tema alle ungdommer kommer borti før eller siden, nemmelig kjærligheten, og hvordan den fort kan forandre liv.

 

Hovedpersonen i boken er Arne Bu, han er også JEG personen i boken, og det er hans tanker og kommentarer vi følger. Hans liv starter perfekt i begynnelsen av boken, han har møtt kjærligheten, men på grunn av høy selvtillit og *tror han er perfekt* møter han plutselig veggen, og det hele snur seg. Vi møter også flere bipersoner i boken; Grete Eik, som er Arnes store kjærlighet. Jostein Myra, som ikke er slik Arne husker han i det hele tatt. Guro, som bare er ”stand-in” mens han venter på at Grete skal komme tilbake til han. Foreldrene og læreren hans.

 

Det sies ikke eksakt hvor handlingen tar sted, men jeg tipper det er i Norge en plass. Det virker også slik at handlingen tar plass i en bygd. Det vi sikkert vet, er at de viktigste delene av handlingen foregår ved en pølsekiosk, på skolen og på kirkegården.

 

Bokens handling er skrevet i både før-, nå- og fremtiden. Kjærligheten har alltid vært et veldig aktuelt tema i hverdagen. Her prøver Belsvik å få frem at du skal sette pris på det du har, for det er ofte det du har som er det beste.

 

Kort handlingsreferat:

Boka starter en vinter-kveld, da Arne Bu, møtte Grete Eik. Grete rører ved Arne som ingen andre enn tanter og forelde har gjort før. Det var ikke til å to, alt virker litt urealistisk til tider. Arne finner ut at det han nå opplever må være kjærligheten. De fortsetter og møtes en stund på denne måten. Plutselig blir Arne forandret, og han går fra henne. Han tror at hvis denne fine jenta vil ha han og elsket han, så vil sikkert alle andre jenter gjøre det også, Arne finner ut at han vil ut i verden og bli elsket av alle. Alle de fine jentene. Men da Arne går ut blant de andre, finner han fort ut at det slett ikke er slik han trodde, ingen andre vil ha han. Han begynner å lengte tilbake, tilbake til Grete Eik, men Grete vil ikke ha han lenger hun heller, hun har funnet en annen. Arne vet ikke hva han skal gjøre, og han begynner å tvile på at kjærligheten virkelig finnes. Han oppsøker kirkegården, der er det stille, ingen som bråker eller maser, han kan være alene og fundere over kjærligheten. Han ser på de døde som sine venner, de hører på han hele tiden, og ingen har noen andre meninger, ingen sier mot han, og dessuten mener Arne at han og de døde har noe til felles, de skal jo alle en gang ned i molda, alle skal dø. Man ser hele tiden lykkelige menneske på tv og film, og Arne begynner å lure på om kjærligheten bare er et filmtriks. De skal skrive sær oppgave, og Arne velger å skrive om kjærligheten, han kaller oppgaven; -Er kjærligheten bare et filmtriks-. Arnes oppgave handler egentlig om Grete Eik, men det er det ingen andre enn han som vet. Han vil prøve å ødelegge forholdet mellom Grete og Jostein ved å spør om spørsmål til oppgaven, han spør spørsmål som om de tror at kjærligheten virkelig finnes. Men han lykkes ikke i å bryte dem opp. Etter en stund blir det likevel slutt mellom Grete Eik og Jostein Myra, og Arne er i himmelen. Han tror at nå skal han endelig få Grete tilbake. Men der tar han feil, Grete vil ikke ha han lenger, det er for sent, han har fått sin kjangs, hun elsker han ikke lenger. Arne ser hvordan Grete leker med alle de tøffe guttene, han er fortapt, han tror ikke lenger på kjærligheten, kjærligheter ER bare et filmtriks.

 

Bokens tema er kjærlighet og kjærlighetssorg, mens budskapet er at du skal ta vare på det du har, og ikke tro du er noe bedre enn det du er, da kan livet fort bli snudd opp ned på hodet. Budskapet er den viktige delen av boken, vi ser bare her på Arne, han har funnet jenta i sitt liv, helt til han en dag dumper henne, for han tror at hvis hun vil ha han, vil nok alle andre jenter det også, men det er der Arne møter veggen, ingen andre vil jo ha han, og kjærligheten i hans liv har funnet seg en ny kjærest. Boken prøver å få frem hvor fort egoisten i deg kan ødelegge hele livet.

 

Boken er på 112 sider, og språket er ungdommelig og ikke vanskelig. Det blir ofte brukt veldig korte setninger, men dette er pågrunn av alle tankeskildringene. Boken er egentlig en lettlest bok, og den er grei å lese. Boken har også et vers som går opp igjen mange ganger, det er Arnes tvil til kjærligheten;

 

Hva er det vi lever etter?

Hva er det vi kaver slik for?

Skal kjærligheten bare stå inne i skogen å hutre?

Eller finnes den ikke?

Er det bare film-triks alt sammen?

Var det ikke mer en dette?

Kysse en jente en gang under månen,

Og siden leve i lyset av minnene.

Så ned i molda.

 

 

Høydepunket i boken er da det blir slutt mellom Grete Eik og Jostein Myra, det er da Arne tror han får en ny kjangs. Vendepunktet er da Grete forteller at det ikke kan bli noe mer mellom henne og Arne. Arne innser hvor idiot han har vært.

 

Spenningskurve:

 

<bilde>

Min mening om boken:

Jeg synes dette er en helt grei bok. Den er egentlig ganske lik virkeligheten. Man blir forelsket, men når man ser hvor mye en person kan like deg, tror du at alle andre også gjør det. Jeg vil ta med en bok som handlet om kjærlighet, for jeg mener det er et tema som spiller en veldig stor rolle i ungdommers liv. I det virkelige liv er det også slik at vi prøver å finne på mye rart for å få det vi vil ha, og sånn er det i denne boken også. Arne gav slipp på Grete, og hun fant seg en annen med tiden, det var da Arne fant ut at det var jo Grete an ville ha. Han prøver å få dem splittet ved å grave i forholdet deres, og til slutt slår de opp. Men da vil ikke Grete lenger ha Arne. Slik er det vel også i virkeligheten, det er ikke alltid ting går etter planen, og når det er snakk om en ting som kjærlighet, må man være to mennesker for å få det til. I denne boken får vi se at det er ofte det du har som er det beste, og gir du slipp, er det kanskje vanskelig å få det tilbake. Jeg har lest denne boken før også, men valgte å lese den igjen, for jeg liker den veldig godt, den får frem at man vå være to for å få et forhold til å virke.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst