Ungdom i 2020

Reflekterende og humoristisk tekst om ungdom i 2020.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2020.11.04
Tema

I denne teksten, skal eg skriva ein tekst… I eit spæl! Eg skal skriva ein tekst om å vere ungdom i 2020 ogso kjent som «the peak of gen z». Eg har 3 hovuddeler og eg skal klippe og limer frå daria.no. eg skal snakke og forholdet mellom ungdom og voksen, mobil og internett og korona sjølvsagt. Kva er 2020 utan korona?

Forholdet mellom voksane og ungdom er alltid fasinerande, nokon er fortapt i steinalderen, andre er som ungdomen. Ungdommar i 2020 er så variert, noko er allereie i 40 åra i ein alder av 16 og nokon kommer seg ikkje laus frå mora si før 30 åra. Mange av dei voksane trur dei skal lære oss ungdom at vi skal vere som dem men i ein moderne verden hjelper det ikkje Å slå to steinar i saman. Vi ungdom voksar opp med mobil, i ein ny alder. Men ikkje alle vaksne er «anti-ungdom-ister» nokon har ein spesiell ferdigheit å vende seg til den nye alderen. Eit fin eksempel på det er Tore Nauste, han er rådgjever på Ener Ungdomskule. Nokon lærer seg ogso det verdskjente «dataspråket» ein kombinasjon av engelsk og norsk som får alle «boomers» til å koke. Kva skal eg seie? «det er chill å snakke litt sånn data språk sometimes?»

Ah, telefonen, den som berre skal brukas til SMS og samtalar… og bildar. Og Facebook. Og musikk. Og spill… ja du skjønner at Mobilen er forelderane sine verste fiende, den hjernevaskar barnet og barnet blir hel zombi av det. Same greia med internett, den er som eit narkotisk stoff. Du klikkar in og plutseleg så kommer mor og seie «LEGG DEG, KLOKKA ER 12!!». Teknologi vil aldri stoppe å utvikle seg så lenge folk kan tene nokon slantar her og nokon slantar der. Eg bruker telefon akkurat som «boomers» røyker sigarettar meire enn ein trailer røyk legger med 10 ton på hengaren i oppover bakke, begge går på rumpa til slutt. Det som er fint er at ungdom i 2020 følger med på moderniseringa, me får meir hjelpemidlar som iPad, pc og smartboards. Me har meir medisinar som medkjempar basseluskar i skrotten. Og ikkje minst meire pengar og tidsfordrivs gjenstandar. Me har ogso nye bilar og køyretøy som auke sikkerheita. Og det blir berre meir av det gode.

Ein stor nedgang i 2020 var korona, den tok oss på senga som onkel med lær belte. Ingen viste kva som skulle skje og plutseleg så var alt stengt. Eg prata på ungdom og teknologi og kor nedlatande vaksne kan vere mot det. Men i 2020 fekk me endeleg prøve oss ordentleg. Oss ungdom brukte og brukar sosiale media til å kommunisere under pandemien, mens vaksne som mar motstandar blei tvunge og måtte få hjelp av oss. Men det at me er avhengig av telefon kan ha hjelpe oss i pandemien, men viss me ikkje har teknologi, vil me overleve? Korleis kan me bli foreldre når me ikkje klare å gje slipp på telefonen? Eller når me ikkje klarer å stoppe å spille? Null problem, me improviserar. 

Å vere ungdom i 2020 er ganske enkelt, men me har bonde oss til telefonen at me ikkje klarer oss utan. Ungdom har sprunge i frå vaksne og teknologien utviklar seg. «Time to wake up» me må byrje å lære vaksne å forstå ungdom og teknologi. Kanskje hjelpe dei til jernalderen i staden for steinalderen. Og ungdom må lære at telefon er ikkje livet dokkers

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst