"Ti kniver i hjertet" og "Gutten som ville være en av gutta"

Analyse av filmen "Ti kniver i hjertet" og boka "Gutten som ville være en av gutta" av Lars Saabye Christensen. Filmen er basert på boka.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.05.23

Lars Saabye Christensen ble født 21.09.53 i Oslo. De fleste kjenner han som romanforfatter, men hans første diktsamling Historien om Gly kom i 1976. Det tok tre diktsamlinger og tre romaner før gjennombruddet kom med romanen Beatles i 1948. Han hadde et nært forhold til Skillebekk og Oslos indre vest som har preget hans verk i stor grad. Han har fått flere litteraturpriser og Gutten som ville være en av gutta er blitt filmatisert.

 

På Skillebekk, Oslo vest, bor Otto og hans familie. Otto er gutten som kanskje ikke er helt som de andre. Verken når det gjelder det å være sammen med andre på fritiden, eller det å spille på fotballaget. Dette til tross for at fotball er noe av det viktigste i hans liv. Han benytter fritiden til å trikse med ballen, i håp om å en dag komme seg av benken og inn på banen. Og kanskje også få være en av ”gutta”.

 

Filmens åpningscene er fra vestkanten i Oslo. Det handler om Otto som gjør ting for å tøffe seg og få oppmerksomhet. Faren til Otto heter Edvard og jobber i et flyttebyrå. På en fotballkamp dukker Frank opp, han er en eldre tøff, småkriminell gutt. Han får Otto til å kaste en stein på dommeren som i følge han er partisk. Otto er lei seg fordi han ikke får spille på fotballaget. Ottos mor vasker fotballdrakter, han leverer dem og får være ballgutt. Det er det nærmeste Otto kommer fotballaget. Otto har en kamerat, men han skal på Hudøy i sommerferien. Frank kommer og henter Otto i en stjålet bil som de dumper ved et tjern. I tjernet finner de liket av en jente, men de tør ikke fortelle det til noen for det kan lede til bilen som Frank stjal. Sager, venninnen til moren, og moren, snakker om den nye typen til Sager i vaskekjelleren. Frank kommer til bakgården og hilser på moren på en merkelig måte. Otto spionerer på Sager og finner ut at hun står i med Frank. Den syngende, spesielle naboen er også interessert i Sager og sjikanerer Otto når han oppdager ham utenfor Sagers dør. Moren liker å spille piano, men det er veldig falskt og det er ikke mulig å stemme det om. Derfor bestemmer de seg for å kvitte seg med pianoet. I trappen kommer katten i veien, faren snubler og får pianoet over seg. Han blir lam og får store begrensninger i livet, men oppfordrer sønnen til å fortsette med fotball. Frank er innom for å ta farvel med Sager før han reiser til sjøs igjen. De kysser, naboen kommer og blir sjalu og provosert. Det ender med at begge får seg en blåveis og Frank ender på glattcelle. Da Otto besøkte Frank på glattcellen traff han plutselig moren sin. Han finner ut at Frank er broren hans.

 

Otto har aldri vært en interessant person for de andre. Dette endres etter sommerferien, da faren er blitt lam fra livet og ned, idet han fikk et halvt tonns piano i fanget. Eller var det de spisse kjøleskapshjørnene som kuttet av beina hans? Etter dette blir Otto til og med bedt til Ane, den pene rike jenta som bor i en av de store hvite villaene, sin bursdag. Otto drar på utkledningsfest hos Ane. De leker blindebukk, og Otto tar under skjørtet til Ane og blir kastet ut. Når sommerferien er over kommer Otto med på fotballaget. Filmen ender med at han kommer med fotballdrakt ut på banen, men går like fort som han kom. Det viktigste var kanskje å få lov å være med?

 

Boken handler mer om fotball. Her er ikke Frank nevnt og det er en av fotballspillerne som får Otto til å kaste steinen på dommeren. Han stjeler en fotball og gjemmer den i en av veivesenets sandkasser. Otto har kontakt med do tømmeren og avisgutten, Karsten, som forteller om at han har vært med i krigen. Otto blir kastet ut fra Ane sin fest fordi han ødelegger et dyrt bilde da han skulle sette halen på grisen. Otto sier til kameratene sine at faren fikk et kjøleskap over seg fordi det har skarpere kanter og det høres mer dramatisk ut. Otto tisser ikke på døren til fremmede. Boken ender dessuten idet Otto holder på å score. Hovedpersonene er Otto og personene rundt ham. Moren, faren, Sager, naboen, Ane, Gregersen og Karsten henholdsvis Frank.

 

Boken er en slags miljøskildring og forfatteren beskriver mange lokale steder i Oslo. Den handler om fotball og patriotisme. Hovedpersonen er en gutt i puberteten som gjerne vil bli sett og akseptert på lik linje med de andre. Først får han mye negativ oppmerksomhet men etter hvert begynner han å trene i bakgården for å komme med på fotballaget. Tema er miljøet rundt et fotballag og miljøet han bor i med naboer, bygninger, bakgårder osv. Dette blir understreket av sangen Lyckliga gatan. Personskildringene viser at folk den gangen (på 60-tallet) hadde mer kontakt og kanskje mer personlighet. Naboen sier at Sager er glad i menn og lett på tråden. Kanskje hun var avhengig av noen ”gaver” for å klare seg. Kvinnejobber var dårlig betalt på den tiden. Det var større rom for at folk kunne være forskjellige. Den penser også innom klasseforskjeller. Faren til Otto er hardtarbeidende innenfor et risikofyllt og relativt dårlig betalt yrke. Moren er en typisk husmor, som vasker og steller, men hun har en hemmelighet, en ”uekte” sønn. Mens mannens hemmelighet er at han tisser i vasken. Ane har alt hun trenger, bor i et stort hus og reiser til USA på ferie, mens det virker ikke som om Ottos familie har råd til å dra på ferie. Og kameraten drar på Hudøy, som var et kommunalt tilbud for bybarn hvor foreldrene jobbet nærmest hele ferien.

 

SYMBOLIKK:

Et lite musikktema i filmen er Lyckliga gatan, moren spiller den på piano og Ane synger sangen senere på fest. Sangen Lykkeliga gaten handler om miljøet rundt gamle bygårder i Stockholm, og hvordan sjelen og det sosiale miljøet ble ødelagt da de gamle bygårdene ble revet og nye moderne, store blokker erstattet dem.

 

Faren sitter i rullestolen og forteller at han ikke har følelser i beina mens han stikker en strikkepinne inn i beinet. Dette symboliserer kanskje kvinnenes kamp for retten til selvbestemt abort for alle. Jenta de fant i tjernet kan være et eksempel på ungjenter som fikk livet sitt ødelagt pga omgivelsenes syn på graviditet, og følte at selvmord var eneste utvei.

 

Naboen viser en visnet blomst og en død undulat til Otto, kanskje symboliserer det at han ønsket liv og kjærlighet, men har problemer med å holde ”ting” i live rundt seg.

 

Otto bærer faren til sengen og slukker lyset til tross for at han er mørkeredd. Nå har han kommet videre.

 

Boktitler:

Mors dag. Når han skriver morsdag på denne måten virker det mer som om det bare er hans mor som har sin dag i dag, ikke en hvilken som helst morsdag. Halvparten av det jeg sier er jug, og resten er sant. Det må vel være en overdrivelse, selv om den andre halvparten da må være sannhet!

 

Bak mål, dobbel betydning. Han stod bak mål som ballgutt og det som skjedde var ”helt bak mål”. Strikken røk, slik at han mistet buksene rett foran Store Stå og latteren runget fra tribunenene. Spurvene som faller til jorden. Otto avslører plutselig at Karsten bor i sandkassen som han hadde gjemt ballen i, og Karsten trodde fotballen var en mine. Dette var pinlig og avslørende, lik ”spurver som faller til jorden”.

 

Boken åpner med ”En lørdag i Otto Olsens liv”, den avslutter med ”Enda en lørdag i Otto Olsens liv”. Ringen sluttes og de to lørdagene blir på en måte stilt opp mot hverandre.

 

 

Kilder:

Boken, filmen og forfatteren på internett.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst