The Sound of Music

En omfattende analysering av filmen "The Sound of Music".
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.05.14
Tema
Filmer

Innhold

Innledning

FILMEN

Fakta om filmen

Sagt om filmen

Filmreferat

Hovedpersonene - Maria

Captain von Trapp

The Baroness

Max Detweiler

Mother Abbess

Barna – Liesl

Friedrich

Louisa

Kurt

Brigitta

Marta

Gretl

Regissør

Forfatterne – Richard Rodgers og Oscar Hammerstein

Oscar Hammerstein

Richard Rodgers

Hammerstein og Rodgers

 

Innledning

Jeg valgte The Sound Of Music, fordi jeg kjenner best til den musikalen og jeg synes den er fin. Siden musikalen er meget omfattende mht. at den blir fremført og har blitt fremført på mange forskjellige teatre over hele verden, både med proffe skuespillere og amatører, velger jeg å konsentrere meg om filmen. Skrive handlingsreferat, om regissør, hovedpersoner ect. Er målet mitt. I tilegg har jeg planer om å skrive om forfatterne Richard Rodgers og Oscar Hammerstein. Jeg har lånt filmen på biblioteket og jeg skal starte med å se den. Jeg håper jeg får et bra og fyldig hefte som jeg kan levere inn.

 

Fakta om filmen

- The Sound of Music hadde premier 2. mars 1965.

- Filmen ble spilt inn i Salzburg i Østerrike.

- De brukte 11 uker på å ta opp filmen.

- Det kostet totalt 20 millioner å produsere filmen.

- Robert Wise var direktor.

 

Spilletid:1t og 55min

Kategori: familiefilm

Aldersgrense: 5år

Produksjonsår: 1965

 

The Sound Of Music ble nominert til ti Academy Award.

- Robert Wise: Best Director (vant)

- Robert Wise: Best Film of the year

- Julie Andrews: Best Actress (tapte)

- Peggy Wood: Best Supporting Actress (tapte)

- Boris Leven: Best Art Direction (vant)

- Ted McCord: Best Cinematography (vant)

- Dorothy Jeakins: Best Costume Design (vant)

- Irwin kostal: Best Music Adaptation (vant)

- Wiliam Reynolds: Best Film Editing (vant)

- James Corcoran og Fred Hynes: Best Sound (vant)

 

Dette var i USA, filmen vant mange andre priser rundt om i verden. Peru for eksempel ble Julie Andrews kåret til beste skuespiller.

 

”Sagt om filmen”

”The Sound Of Music er den mest populære film musikalen noensinne. En hjerte varmende, inspirerende og sann historie basert på livet til Family Von Trapp Singers.”

 

Filmreferat

Filmen er tatt opp i Salzburg i Østerrike. Vi er på slutten av trettitallet. Maria er i kloster og er under opplæring for å bli nonne. Maria elsker musikk og naturen i Østerrike. I klosteret blir Maria sett på som vimsete eller en ”virvelvind.” Nonnene mener hun ikke passer inn i klosteret, at hun er for livlig og vill, hun kommer ofte for sent til møtene og gudstjenestene i klosteret.

 

Abbedissen sender Maria til familien von Trapp hvor hun skal jobbe som guvernante for sju barn. De to yngste barna blir straks venner med Maria, men de store prøver å lure henne. Barna har fått en streng oppdragelse etter at moren deres døde. Faren, som er kaptein styrer huset sitt som et av sine skip. Barna får signaler og befalinger, og marsjerer, de for verken lov til å synge eller le. (Kapteinen skal ikke ha noe i huset som minner om barnas mor).

 

Kapteinen drar til Wien for å besøke baronessen som han er sammen med. Han forteller at når han kommer tilbake skal han ha med seg Baronessen tilbake så barna får treffe henne. Yndlingsonkelen deres skal også komme på besøk.

 

Maria får ansvaret for barna mens Kapteinen er borte. Hun skjønner ikke at barna ikke for lov til å leke, le og synge, og hun mestrer ikke befalingene. Maria syr lekeklær til barna av gardinene på rommet sitt, da hun ikke får stoff av Kapteinen. Mens Kapteinen er i Wien lærer hun barna og synge, og de leker og drar på utflukter hver dag. Når Kapteinen kommer hjem blir han først sint og sparker Maria fra jobben. Men da han ser barna fremfører en velkomstsang, som de har øvd inn, for baronessen blir Maria tilgitt. Maria fører musikk od glede tilbake til huset.

 

Baronessen er med tilbake til Wien og Kapteinen kunngjør at de har tenkt til å gifte seg. Før Maria kom hadde barna gledet seg til å få baronessen som mor, men nå ønsker de seg heller Maria. De vil ha en mor som vil leke med dem, og ikke en som baronessen som bare tenker på penger og rikdom, og som vil sende dem på kostskole.

 

Maria innser omsider at hun har forelsket seg i kapteinen og det ser ut til at han er forelsket i henne også. Men Maria blir redd, for kapteinen skal jo gifte seg med baronessen. Maria flykter til klosteret, hun vil ikke være i veien for kjærligheten mellom baronessen og kapteinen. Da barna kommer for å besøke henne, vil hun ikke snakke med dem. Abbedissen overtaler henne til å dra tilbake.

 

Kapteinen skjønner at han elsker Maria og ikke Baronessen, når Maria kommer tilbake. Bryllupet til Baronessen og Kapteinen blir avlyst. Maria blir lei seg og nervøs når hun hører om det avlyste bryllupet og går en tur i hagen. Kapteinen finner Maria ved lysthuset og han frir til henne. Så gifter Kapteinen seg med Maria. De har et stort bryllup. Endelig er de en lykkelig familie.

 

Men så kommer krigen og Østerrike blir fylt av soldater, nazister og hakekors mens Kapteinen og Maria er på bryllupsreise. Onkelen Max passer på barna imens og han melder dem på en festival, hvor de skal synge offentlig, enda Kapteinen har forbyd dem det.

 

Rolf, en ung gutt som Liels er så forelsket i har gått inn sammen med nazistene. Han ber Liels levere et telegram til Kapteinen, og er ikke lenger den unge, snille gutten Liels forelsket seg i.

 

Når Maria og Kapteinen kommer hjem fra reisen har østerrikerne som er på Hitler side, hengt opp et hakekorsflagg over døren på huset. Kapteinen river det i stykker. Liels leverer telegrammet til sin far. I telegrammet står det at Kapteinen skal slutte seg til marinen straks og melde seg i Bremenhaven dagen etter. Kapteinen vil ikke, og selv om det kan ta livet av dem har de tenkt å forlate Østerrike i løpet av natten. Barna blir lei seg fordi de må droppe festivalen, men de skjønner at de må.

 

De prøver å rømme, men tysk/østerrikske tropper stanser dem, fordi han som jobber som ”butler” i huset har sagt fra til tyskerne. Kapteinen klarer å holde seg kald og sier at de er på vei til festivalen, de skal få lov til å synge, men så skal kapteinen bli med de tyske troppene familien synger alle samlet på scenen, det står tyske soldater og vakter overalt under forestillingen.

 

Så har de premieutdeling til de flinkeste sangerne og familien vinner første prisen , men da de blir klappet inn får å motta prisen har de allerede stukket av. De har flyktet til klosteret hvor nonnene gjemmer dem. Tyskerne stormer klosteret hvor familien gjemmer seg. Tyskerne finner dem ikke, men de har mistanke og om at familien gjemmer seg et sted og de setter igjen Rolf for å vakte.

 

Familien vet ikke at Rolf er igjen og da de kommer frem fra gjemme stedet sitt, avslører Rolf dem. Rolf truer kapteinen med en pistol, mens familien får gå. Kapteinen tar pistolen fra Rolf, men da varsler Rolf løytnanten. Men familien rekker og stikke av i nonnens bil. Tyskerne får ikke fulgt etter fordi to av nonnene har tatt ut noen bildeler av tyskernes biler. Familien rømmer videre til fots over fjellet til sveits.

 

SLUTT

 

 

Hovedpersonene

 

Maria

Julie Andrews spiller rollen som Maria i filmen. Selv om hun i virkeligheten er 28år, går hun lett for en 20åring i filmen. Maria er en vill og full av liv. Hun kommer ofte for sent til gudstjenestene og møter, og Abbedissen mener at Marias kall er noe annet.

 

Maria blir sendt til familien von Trapp, hvor hun skal jobbe som guvernante for syv barn. Barna ”forelsker” seg straks i Marias utstråling og sjarm. Maria lærer barna å synge, danse og leke, noe de ikke for lov til av sin strenge far Kapteinen. Men Kapteinen smelter også etter hvert for Marias sjarm, og han blir med og synger. Det viser seg at familien er gode sangere alle sammen.

 

Maria forelsker seg i kapteinen, og etter mange forviklinger skjønner Kapteinen at han også elsker Maria. De gifter seg til barnas store glede.

 

Julie spilte allerede i filmen Mary Poppins da hun fikk rollen som Maria, men det tok hun med stor ro. Julie spilte en glimrende rolle som Maria og sørget for at filmen ikke ble for sukkersøt.

 

I dag lever hun sammen med sin andre mann, Blake Edwards, som er en manusforfatter og en ”direktor.”

 

Hun har spilt i mange filmer siden The Sound Of Music, og ble blant annet niminert til Academy Award for hennes rolle i Victor/Victoria.


Captain von Trapp

Christopher Plummer spiller rollen som Captain von Trapp. Kapteinen styrer huset sitt som et av sine skip. Han plystrer på barna med en fløyte, og barna må adlyde kommandoer. Når Maria kommer blir det slutt på dette, og hun bringer sang og glede til huset. Først blir Kapteinen sint på Maria, men så smelter hans hjerte for hennes sjarm og han blir med og synger. Kapteinen har et forhold til Baronessen, de skal gifte seg. Han bryter med Baronessen da han forstår at han elsker Maria , og gifter seg med henne i stedet. Kapteinen er imot at Østerrike skal i sammen med Tyskland i krigen. Da kapteinen blir kalt inn til tjeneste, tar Kapteinen med seg familien og de rømmer til Sveits.

 

Christopher ble sett på som en meget god skuespiller på grunn hans skuespiller teknikk og hans eleganse. Dette passet rollen meget bra som enkemann von Trapp. Han var til og med, med på å bestemme enkelte forandringer i rollemanuset som gjorde Kapteinen sterkere og mer troverdig. Christopher spilte rollen som Kapteinen meget bra.

 

Christopher fortsatte som skuespiller og vant blant annet en pris for sin rolle i Hamlet. Christopher har vært med i mange filmer siden The Sound Of Music og jobber ennå i film og tv-bransjen. Han spiller i filmer vist over hele verden.

The Baroness

Eleanor Parker spiller rollen som Baronessen. Baronessen er en prektig dame, som vil gifte seg med Kapteinen fordi han er den første som har likt henne for det hun er og ikke fordi hun har penger. For det har Kapteinen nok av selv. Om han liker henne så mye som at han elsker henne tror jeg neppe, de snakker om å samle alle de deilige pengene, innen familien. Hun elsker selskapligheter.

 

Barna liker ikke Baronessen særlig godt, de vil at faren skal gifte seg med Maria. Baronessen er ikke så glad i barn, og er ikke særlig flink med dem heller. Da barnas onkel Max snakker med henne om barna sier hun at hun skal sende dem på kostskoler.

 

Heldigvis blir ikke ekteskapet mellom Baronessen og Kapteinen noe av, for Maria og Kapteinen innser at de elsker hverandre. Forlovelsen blir brutt og vi ser ikke noe mer av Baronessen.

 

Eleanor har fått tre Academy Award nominasjoner for rollene i filmene Caged, Detective story og Interrupted Melody. Wise hadde jobbet med Eleanor før og visste om hennes talent. Men han ga henne rollen også fordi hun hadde et kjent navn. Eleanor hadde vært en skuespiller i 20 år og Wise følte at han trengte en stjerne for å selge filmen.

 

Etter å ha spilt i The Sound Of Music pensjonerte Eleanor seg. Hun er veldig stolt av rollen hun spilte i musikalen.

 

Max Detweiler

Richard Haydn spiller rollen som Max, barnas onkel i filmen. Max kommer på besøk, og planlegger å sette opp en festival. Til dette trenger han et kor som kan holde en forestilling, og det skal han lete etter mens han er på besøk. Etter å ha sett barna synge er han overbevist om at han har funnet koret sitt. Men kapteinen nekter barna å synge offentlig.

 

Max er en liten slu sleiping. Mens kapteinen og Maria er på bryllupsreise, passer han barna. Da lager han en forestilling med barna som hovedpersoner og øver med dem.

 

Etter mye om og men, blir det likevel til at hele familien synger på festivalen. Det blir en del av fluktplanen deres. Max hjelper dem til å slippe unna tyskerne og til å flykte over til Sveits.

 

Wise kjente til Haydns tidligere arbeid og mente han måtte være perfekt for rollen som Max. Han var komisk og hadde en engasjerende personalitet. Han elsket barn og hadde fått kallenavnet ”Herr Pappa”.

 

Haydn døde 25.april 1985.

 

Mother Abbess

Peggy Wood spiller rollen som Mother Abbess. Hun er glad i Maria og sier ikke et stygt ord om henne. Det er henne Maria søker råd hos også etter at Abbedissen har sendt henne til familien von Trapp.

 

Wise at Peggy var en varm og lojal person, idealet for rollen som Mother Abbess Peggy spilte, men hennes stemme ble dubbet-snakket og sunget av en annen.

 

Peggy Wood døde 18mars 1978.

 

 

Barna:

 

Liesl

Charmian Carr spiller rollen som 16år gamle Liesl i filmen. Den unge Liesl er forelsket i Rolf, forelskelsen er gjensidig. Rolf leverer telegrammer til familien så ofte han kan for å treffe Liesl . I starten av musikalen har disse to et møte i lysthuset i hagen, der Rolf kysser Liesl for første gang. Senere i filmen blir Rolf nazist og forholdet bryter mellom dem, da Liesl må flytte med familien til sveits.

 

Liesl og Maria blir som to gode venner nesten som mor og datter.

 

The Sound Of Music var starten på Carrs karriere. Hun ville egentlig ikke bli skuespiller. Hun jobbet som modell, en venninne sendte et bilde av henne til produseren Wise. Han oppdaget at hun både kunne synge og danse, da han kalte henne inn til intervju.

 

Charmian har nå sin egen interiørbutikk i Encino i California. 


Friedrich

Nicholas Hammond spiller rollen som den 14år gamle Friedrich. Friedrich utmerker seg ikke spesielt i filmen, men er en del av ungeflokken. Siden han er den eldste gutten, har han en slags ansvar for de andre i ungeflokken.

 

Nicholas hadde erfaring fra sin tidligere rolle i filmen Lord Of The Flies da han spilte i The Sound Of Music.

 

Få dager før han skulle på audition var han i en skiulykke. Likevel trådde han opp på audition med armen i bind og han manglet to fortenner. Han trodde aldri han skulle få rollen som Friedrich, fordi han kunne ikke synge uten tenner. Likevel fikk han rollen.

 

I dag bor han i Australia, hvor han jobber som skuespiller. 

 

Louisa

Heather Menzies spiller rollen som den 13 år gamle Louisa i filmen. Louisa er veldig smart, og prøver å lure Maria når de skal bli kjent. Hun utgir seg for en annen av barna. Hun er den eneste som har ordentlig lyst hår.

 

Heather var ballettdanser, da hun møtte opp til audition, uten noe skuespiller erfaring. Men hun ble plukket ut til rollen. Etter filmen fortsatte hun som skuespiller i tv-serier og filmer.

 

Da hun fikk sitt første barn sluttet hun som skuespiller og er i dag hjemmeværende med sine to barn. Hun er gift med skuespilleren Robert Vrich. 

 

Kurt

Duane Chase spiller rollen som 11årige Kurt i filmen. Kurt er veldig knyttet til sin eldre bror Friedrich. Kurt er med på skøyerstrekene som barna lager, og han blir veldig knyttet til Maria. Kurt har en veldig lys stemme og han kan gå veldig høyt på skalaen . det viser han i sangen ”Good bye.”

 

Duane begynte sin skuespiller karriere i reklamefilmer som 11åring. På hans andre audition for The Sound Of Music, kom Wise personlig bort til han og inviterte han med i skuespillet.

 

Duane bor i dag i Washington State og jobber i dag innen PC-industrien.

 

Brigitta

Angela Cartwright spiller rollen som den 10 år gamle Brigitta i filmen. Brigitta er et meget pliktoppfyllende og rolig vesen. Hun er en lesehest og kommer ofte for sent når Kapteinen plystrer i fløyta etter dem, for hun er så oppslukt av bøkene sine. Hun er stille av seg, men har en utrolig stemme.

 

Før The Sound Of Music hadde Angela spilt i tv-serien Make Room For Daddy, vært med i tv-reklame og jobbet som modell. Hun ble veldig begeistret over å få rollen som Brigitta.

 

Etter filmen fortsatte Angela som skuespiller i filmer. Hun og hennes mann, Steve Gullion startet en butikk, Rubber Boats, som hun fortsatt driver i California.

 

Marta

Debbie Turner spiller rollen som 7år gamle Marta i filmen. Debbie er en veldig søt og pliktoppfyllende jente i filmen. Hun er kanskje den som ser mest opp til Maria.

 

Debbie hadde bare glort noen reklame og modelljobber før hun spilte i The Sound Of Music.

 

Nå bor hun i en liten by i Minnesota med hennes mann og fire barn.

 

Gretl

Kym Karath spiller rollen som 5 år gamle Gretl. Gretl elsker Maria fra første stund. Hun blir ofte unnskyldt når hun gjør feil på Kapteinens kommandoer. Fordi hun er minste mann. Hun har flere soloer i filmen, noe som er meget imponerende fordi hun er så liten.

 

Kym kommer fra en familie av kunstnere. Kym hadde spilt i tre filmer før hun spilte i The sound of Music. På audition visste Kym så interesse og utstråling at Wise visste at hun var den rette for rollen som Gretl.

 

Kym jobbet regelmessig i tv-serien All My Children før hun sluttet for å få en baby.

 

Regissør

Robert Wise er regissør av filmen The Sound Of Music. Han startet sin filmkarriere da han vant to Academy Award for den første musikalen han regisserte, West Side Story.

 

Wise ble født 10.september 1914 i Winchester i Indiana. Han studerte journalistikk på college, senere reiste han til Hollywood for å jobbe. Wise ble ansatt som en assistent i et filmstudio i fem år.

 

Den første filmen han regisserte var Bachelor Mother, siden regisserte han My Favorite Wife, Citzien Kane og The Magnificent Ambesons.

 

Etter at han hadde regissert The Sound Of Music, ble Wise medlem av en eksklusiv Hollywood klubb. Som består av regissører som har vunnet dobbel Oscar. Han er fortsatt veldig attraktiv i Hollywood, og han har utviklet en rekke independence filmer.

 

 

Forfatterne - Richard Rodgers og Oscar Hammerstein

 

Richard Rodgers (1902-1979)

Richard mottok mange flotte priser gjennom sitt suksessfulle liv. Han har skrevet mer enn 900 sanger og 40 Broadway musikaler.

 

Richard Charles Rodgers ble født I New York City 28. juni 1902. allerede som 18åring begynte han og skrive musikaler for Broadway.

 

Rodgers hadde et meget vellykket samarbeid med Lorenz Hart inntil hans død i 1943. da begynte han å samarbeide med Hammerstein.

 

Richard Rodgers døde hjemme i New York City 30. desember,1979, da han var 77år gammel.

 

Oscar Hammerstein (1895-1960)

Oscar Hammerstein II ble født 12. juli 1895 i New York City. Mange av hans slektninger var allerede kjente navn og ansikter innen teater og filmbransjen.

 

Oscar startet å skrive manuser og sangtekster allerede mens han var student. Hammerstein produserte mange skuespill alene, men han samarbeidet også tidlig med Rodgers og Hart. Samarbeidet mellom Hammerstein og Rodgers ble først alvor da Hart døde.

 

The sound of Music var den siste musikalen han poduserte før ham døde i 1960, 65år gammel.


Hammerstein og Rodgers

Både Rodgers og Hammerstein samarbeidet med diverse andre forfattere før de kom sammen. Den første musikalen de lagde sammen het Oklahoma! Siden utviklet partnerskapet seg til det mest suksessfulle i Amerikansk og Broadways musikal historie og de fremstilte mange musikaler sammen. Blant annet The Sound Of Music.

 

Musikalen er laget med bakgrunn fra den sanne historien om The von Trapp Family. Historien kan du finne i Hirchs bok.

 

Rodgers og Hammerstein begynte å skrive The Sound Of Music i mars 1959. denne var en av de få musikalene de lagde sammen hvor Hammerstein bare skrev teksten til sangene og ikke hele stykket. De brukte et utkast av historien lagd av forfatteren Howard Lindsay og Russel Crouse. Så fylte de inn med sanger der de synes det passet og forandret tittel.

 

Det opprinnelige manuset skrevet av Hammerstein og Rodgers er trygt bevart i et bibliotek.

 

De fikk mange priser for sitt arbeid. Da Hammerstein døde i 1960, fortsatte Rodgers å skrive for Broadway Stage. Da Rodgers døde ble teateret døpt om til The Richard Rodgers Theatre.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst