"Rødme" av Espen Haavardsholm

En analyse av "Rødme", som er skrevet av Espen Haavarsholm.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.09.09
Tema
Rødme

”Rødme” av Espen Haavardsholm, ble utgitt i i en novellesamling som deburterte i 2002. Temaet i denne novellen er forelskelse.

 

Novellen handler om et møte mellom en ung gutt og en ung jente. De er i samme fødselsdagsselskap og er med på en lek der en appelsin flyttes fra kinn til kinn uten å bruke hendene. Dette vekker sterke følelser i gutten.

 

Det er en appelsin som en januarkveld, som forflyttes fra kinn til kinn i et fødseldagsselskap i en rustrød mursteinsgård, oppgang D, fjerde eteasje. Snøer faller virvlende ned fra himmelen.

 

Gutten på tretten og et halvt skal gi appelsinen videre til den uoppnåelige fjortenårige Gun Eva, Gun Eva med skråsmilet og det viltre kastanjehåret. Han snur seg mot henne med frukten fastholdt i spennet mellom hake og kragebein. Brått, men uten at han greier å hindre det, stiger blodet opp i ansiktet på han. Klassekameratene kniser og ler av han, han føles som det er maur under skjorta og ørene hans sprekker. Skakk og skeiv av å holde appelsinen fast mot skulderen i halsgropen, kikker han inn i blikket til Gun Eva. Han holder på å glippe tak i frukten, men så er Gun Eva der, tett inntill. Forsiktig blir appelsinen forflyttet fra hans kinn til hennes, fra ru hud til hennes glatte. Det er bare det øyeblikket, ikke mer. De mister nesten frukten to ganger, og to ganger fanger de den, med halsgropene sine.

 

Midelhavsgul, solduftende, gyllen med store åpne porer, og en deilig lukt av sitrus og nyvasket kastanjehår, som kommer tilbake i alle merkelige drømmer, hele denne snøvinteren og i tiår etterpå.

 

Novellens tidsperspektiv er bare på noen få minutter, det må kanskje diskuteres om du kan ane noen forandring hos hovedpersonene.

 

Det er også ulike typer bilder i denne novellen, blant annet så er ”Maur unders kjorta”, ”ørene brenner” et av disse. Appelsinen i denne novellen kan være et bilde på den frukten, som kan være kjærlighetslivet, som disse personene venter på å få oppleve.

 

Oppbygningen av novellen er kronologisk. Innledningen er: Korte naturskildringer, og deretter kommer litt personsildring. Så kommer midtdelen: Da blir det en beskrivelse av handling, tanker og følelser. Høydepunktet er da han åpner øynene og blikkene deres treffer hverandre. Avslutningen peker fremover i tiden, man aner at hovedpersonen vil oppleve mer kjærlighet og at dette bare var starten. Novellen begynner og slutter med beskrivelse av appelsinen.

 

Innholdet i denne novellen sees gjennom tankene, følelsene og observasjonene til en ung gutt på tretten og et halvt år. I denne novellen er det ingen replikker.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst