Reklameanalyse av 'Simply Palm'.

Analyse av en reklame for Palm, en håndholdt datamaskin.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2000.07.10
Tema
Reklame

Vi går nå inn i en ny tidsera, med nye hjelpemidler. Et av disse er håndholdt Pc’er, som før i tiden var forbeholdt finans guruer. Dette vil 3com med sin Palm V endre på. Med en annonse i Aftenposten, del 3 økonomi den 20/9/99 vil man reklamere med at 3com er markedsledere på det håndholdt-PC markedet. Når dette produktet reklameres for i Norges mest seriøse og anerkjente avis, ønsker man å utvide sitt kundespekter til nye grupper, som kvinner og yngre mennesker.

 

I annonsen for Palm V er det bilde av en dame som sitter og holder en liten PC. Under kvinnen er det skrevet ”Simply Palm” i meget store, hvite bokstaver i en vanlig font. Rett under PC’en hun holder, markeres fem punkt med små ikoner. Disse ikonene indikerer hvilke funksjoner hun har brukt på Palm’en. Kvinnen er hovedelementet, og bildet av henne dekker omtrent halvparten av annonsen. Hun sitter i en skulptur-lignende positur, naken, med hodet bøyd ned på knærne, slik at ansiktet ikke er synlig. Ved siden av kvinnen står det ”Karin Husvik, Danser” som indikerer hennes navn og yrke. Damen sitter sammenkrøpet, og det virker som hun sitter i en balletposisjon. Øverst til venstre finnes en liten diskré logo, med slagordet; ”More Connected” plassert under. Bildet er for øvrig i svart-hvitt. Under teksten ”Simply Palm” er det nødvendig kontaktinformasjon.

 

Det første man legger merke til i denne annonsen, er den nesten eller kanskje helt nakne damen. Dette er noe nesten alle ville stoppet for å se på. Teksten ”Simply Palm” står i sterk kontrast til det grå og sterile miljøet på bildet, og blir derfor fremhevet. Hodet, palmen og hennes gjøremål er plassert i et slags hierarki med hodet på toppen. Deretter kommer palmen, og nederst hodet. Dette kan indikere to ting. På den ene siden, at hodet hjelpes av Palm’en til å organisere gjøremålene, mens på den andre siden at hvis man har en Palm V, trenger man ikke lenger å bruke hodet. Altså at PC’en er en erstatning for hjernen.

 

Reklameteksten er kort og presis. Det brukes ingen følelsesmessige ord, men navn som Balanchine gir inntrykk av en person som er interessert i sitt yrke, og i samfunnet rundt seg, dette på grunn av at Balanchine er en av verdens mest kjente balletkoreografer, og at ”Anmeldelse i Aftenposten” viser til at hun opptar seg av ting som skjer rundt henne. ”Middag m/Martin” vitner om at Karin er meget sosialt aktiv.

 

Ordene ”Infoline” og ”More connected” er med på å skape et internasjonalt og globalt produkt. Man bruker disse ordene for å henvende seg til yngre mennesker som har mye kontakt med land over hele verden. Dette er trend som kom ved Internettet; man kan være hvor man vil og allikevel kommunisere med omverdenen. Påvirkningen av trenden forsterkes i annonsen gjennom at Karin må huske Franks London-nummer. Teksten vitner altså om en person som er mye ute å reise, og kjenner folk over hele verden. En web-adresse forteller at produktet og selskapet er fremadstormende innenfor den nye kommunikasjons- og It-industrien.

 

Annonsen prøver å skape et image rundt produktet, som et verktøy som gjør hverdagen roligere og enklere for den travle mann og kvinne. Dette blir illustrert på bildet gjennom det rolige bildet uten forstyrrelser, selv om Karin har en hektisk hverdag. Det gis også et image av folk som er flinke, hardtarbeidene og inne i moter, men også har selvironi, for eksempel ”hvem har sagt at jeg er sjalu?” Hovedargumentet i annonsen er det imaget som blir skapt rundt produktet: De som har en Palm V, slipper å huske noe mer og blir så populære, at de trenger en Palm til å skrive ned alle telefonnumrene.

 

Den primære målgruppen for denne vareannonsen er først og fremst unge kvinner og menn, som har et hektisk liv med jobb, barn og venner. Personer mellom 40 år og 50 år blir automatisk også en del av målgruppen, fordi mange av disse folkene har en travel hverdag. Målgruppen nås særdeles godt, ved å ha annonsen i økonomidelen av avisen, som jo blir lest av mange potensielle kunder. Det er spesielt lurt å ha en karriere kvinne som frontfigur, fordi man da får flere kvinner til å benytte seg av produktet. Dersom det var en forretningsmann som var i fokus, ville det neppe appellere til den kvinnelige delen av målgruppen. Med denne annonsen vises det en selvstendig kvinne, som klarer å kombinere både en krevende jobb og et aktivt sosialt liv. Kvinner flest ville sannsynligvis se opp til en slik person.

 

Hensikten med annonsen er naturligvis å selge flere Palm V, men også å skape et image, ved at folk som har den er organisert og profesjonelle, men også trendy og sosiale og engasjerte mennesker.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst