"Prøvehopperen" (L. S. Christensen)

Analyse av diktet "Prøvehopperen" skrevet av Lars Saabye Christensen.

Karakter: 4+

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2002.06.06

Prøvehopperen

 

Prøvehopperen

er min helt

 

han som lander på kulen

han som faller på hoppkanten

han som aldri blir plassert

 

Prøvehopperen

han som kjører opp sporet

 

eller ikke tør sette utfor

 

Diktet Prøvehopperen er skrevet av Lars Saabye Christensen, og handler om han som aldri er med i konkurransen, men som bare kjører sporet eller ikke tør sette utfor. Med andre ord er det prøvehopperen det dreier seg om. Forfatteren mener nok også han fortjener ros og oppmerksomhet.

 

Innhold

Diktet er skrevet i første person, og har ingen høydepunkter eller bestemte situasjoner. Vi får bare høre hvilke oppgaver en prøvehopper har på et hopprenn hvor det er ingen som tenker på hvem det er som har kjørt opp sporet eller satt utfor første turen, men etter å ha lest diktet sitter man igjen med sympati for prøvehopperen. 

 

Virkemidler

I diktet blir gjentakelse brukt mye. Et eksempel på dette ser man i linje 3,4,5 og 7. Det kan virke som en slags oppramsing. Jeg ser ingen direkte oppfordringer, men tror forfatteren vil vi skal sitte igjen med en følelse av at det å være prøvehopper er like viktig som å delta i et hopprenn.

 

Konklusjon

Jeg mener forfatteren sammenlikner det å være prøvehopper med for eksempel forskjellige yrker i samfunnet. Det er ikke alltid de man ser gjør noe som fortjener all æren. I diktet får vi også inntrykk av at prøvehopperen er alene, at det er bare han og ingen andre. Han kan ikke gjøre seg usynlig i blant de andre utøverne, og er lett å få øye på.

 

Til slutt vil jeg bare si at man sitter igjen med stor sympati for prøvehopperen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst