PAN - Knut Hamsun

Tolkning av forholdet mellom Løytnant Glahn og Edvarda.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2000.07.11
Tema
Pan

Forord

 

Jeg skal prøve å skildre Lt. Glahn’s og Edvarda’s forhold i boka "Pan" skrevet av Knut Hamsun. Boka ble skrevet i nyromantikken og den inneholder en rekke særpreg fra denne perioden. Fortellingen utspiller seg på Sirilund som er et lite tettsted i Nordland. Lt. Glahn bor i en liten jakthytte som ligger midt mellom skog og fjell i utkanten av Sirilund. Edvarda er datteren til den rike kjøpmannen Hr. Mack. Hun bor i et flott hus midt i sentrum av stedet. Hun er en typisk rikmanns datter. Jeg har stilt meg selv spørsmålet: "Hvorfor ble det ikke noe mellom Glahn og Edvarda?"

 

Lt. Glahn

 

Løytnant Glahn er hovedpersonen i fortellingen, vi ser verden gjennom hans øyne. Glahn er løytnant i forsvaret og han blir sett på som en person med høy stilling. Glahn er en typisk nyromantiker. Han bor i en jakthytte som ligger "i kanten av en skog" med utsikt over de hvite husene på Sirilund. Plasseringen av hytta er veldig lett å knytte til nyromantikken. Glahn bor på kanten av naturen og byen. Han hører hjemme i naturen for der føler han seg fri til å være seg selv, men i byen føler han seg utelukket fra å være seg selv. I byen må han være som alle andre, dette takler ikke Glahn noe særlig bra. Han treffer Edvarda for første gang i et båtnaust på en regnværsdag. Sammen med henne er doktoren i bygda og Hr. Mack som ber Glahn på en øl. Lt. Glahn sliter med å føle seg godkjent og god nok når han er sammen med rikfolkene på Sirilund. Mange ganger prøver han å være annerledes foran rikfolkene, han prøver å være bedre enn han er. Dette gjør at han kommer opp i mange situasjoner hvor han skjemmer seg ut.

 

Glahn innleder et seksuelt forhold til Eva, smedens kone. Mack har også et liknende forhold til Eva. Når Mack får vite om Eva og Glahns forhold, blir han forbannet og brenner ned jakthytta til Glahn. Glahn prøvde å gjøre noe igjen mot Mack dette førte til at han drepte Eva ved å utløse et steinras. Det hemmelige forholdet gjorde ikke forholdet mellom Edvarda og Glahn noe særlig bedre. Edvarda har tre mulige ektefeller: Glahn, doktoren og en engelskmann som kommer til Sirilund. Glahn liker ikke at doktoren og Edvarda har et så nært forhold. Edvarda passer litt ekstra godt på doktoren på grunn av at doktoren er halt. Glahn er dum og vil ha mer oppmerksomhet av Edvarda, derfor bestemmer han seg for å skyte seg selv i foten. Den andre kandidaten (engelsk mannen) er veldig flink å snakke for seg, noe Glahn ikke er. Glahn blir veldig misunnelig på ham og bestemmer seg for å gjøre noe mot ham. På en av de mange festene til Mack og Edvarda spytter Glahn engelsk mannen rett i ansiktet. Dette gjør at Edvarda og Glahn bare driver lengre vekk fra hverandre.

 

Edvarda

 

Edvarda er en ung kvinne (ca. 19 år) som stiller skyhøye krav til den som har lyst på henne. Hun er en bortskjemt jente som er veldig vanskelig å forstå seg på. De tre kandidatene hennes er: Glahn, doktoren og engelsk mannen. Disse tre har alle høye stillinger i samfunnet, som er det viktigste kravet. Ingen av de tre er gode nok for Edvarda og hun klarer ikke å velge en av dem. Det er en av de viktigste grunnene til at det ikke blir noe mellom henne og Glahn. Historien ender med at Edvarda gifter seg med en finsk baron; enda et bevis på at de tre ikke er gode nok. Hamsun skriver om Edvarda i en senere roman (Benoni og Rosa) her kommer hun tilbake til Sirilund som enke etter å ha, som ryktene sa, gjort livet ulevelig for baronen. Baronen hadde tatt selvmord. Dette beviser igjen at Edvarda ikke var noe særlig interessert i å ha verken Glahn, doktoren eller engelskmannen som ektefelle. Hun var mest opptatt av å ha mange friere slik at hun hele tiden kunne føle seg omsvermet.

 

Edvarda likte også godt å vise hvor stor makt hun hadde over sine friere. I slutten av romanen ba hun om å få overta Glahns hund, Æsop. Æsop var Glahns beste og mest trofaste venn. Glahn orket ikke tanken på at Edvarda også skulle ødelegge livet til Æsop, han drepte derfor hunden sin før han ga den til Edvarda.

 

Konklusjon:

 

Glahn er interessert i Edvarda, men ikke seksuelt. En gang blir denne begrunnelsen direkte bevist. Edvarda og Glahn er i gang med å ha sex sammen i skogen, plutselig "spretter" Glahn opp og beveger seg noen skritt bort fra Edvarda. Edvarda derimot er seksuelt interessert i Glahn. Hun kysser ham på munnen, mens han nøyer seg med å kysse kjolekraven hennes og lignende. Glahn er ikke skikkelig forelsket i Edvarda, han er forelsket i drømmen om den store kjærligheten. Glahn var nok heller ikke moden nok til starte et alvorlig forhold med verken Evdvarda eller Eva. De to viktigste grunnene tror jeg er: 1. At Glahn ikke er klar for et alvorlig forhold, han er ikke moden nok. Han er mer glad i naturen og hva den kan gi ham. Han sier han er forelsket i tre ting, og den viktigste av dem er drømmen. Jeg tror han lever i en drømme verden der alt som har med naturen å gjøre er lidenskapelig og fint, mens byverdenen er et sted der han ikke har kontroll over ting.

 

2. At Edvarda ikke finner Glahn verdig til å være partneren hennes. Hun synes Glahn er en vakker og kjekk mann, men etter noen dager finner hun ut at han ikke kan kontrollere seg selv. At han ikke kan ta kontroll over det som hender rundt ham. Han kan ikke snakke for seg og han er ikke flink nok blant de viktige personene i samfunnet. Noe som er et av de viktigste kravene hennes.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst