"Når villdyret våkner" av Jack London

Bokanalyse og omtale av "Når villdyret våkner" av Jack London.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.02.28

Tittel: Når villdyret våkner

Forfatter: Jack London

Sidetall: 156

Kapitler: 7

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag

 

Boken

Denne boken av Jack London handler om en hund som heter Buck. Fra å være en hund som har et fint liv i et hjem preget av trygghet og lykke forandres plutselig Buck`s liv seg til et urolig liv preget av vold, utrygghet, fysisk slit og en evig kamp om å være den sterkeste hunden. Hovedpersonen i denne boken altså hunden Buck, han er en blandig av en St. Bernhards hund og en skotsk fårehund. Bokas handling fåregår for det meste i Alaska`s villmark, spesielt om vinteren og beskriver slitet med kulde og snø. Boka starter med at Buck bor i dommer Miller`s hjem i Santa Clara dalen og livet Buck har er trygt og godt, det er velstand og lykke, men i huset finnes det en garnter som har spillegjeld og denne gartneren stjeler hunden og selger ham videre for å betale gjelden sin. Slik starter et nytt og til tider veldig vanskelig liv for Buck, han blir veldig dårlig behandlet av noen av sine mange eiere. Etter at Buck blir bortført får han ikke mat eller vann  på 2 dager, han blir ”temmet” av en ondskapsfull mann med rød genser, denne røde genseren blir senere noe Buck alltid tenker på i sammenheng med å være underlegen mennesker med klubber, pisker eller andre slags gjenstander i hendene som kan skade ham. Etter dette blir han solgt til Francios og Perroult, de er to sledeførere som reiser frem og tilbake med last i villmarken.Handlingen er fra  gullgravertiden, i ”Klondyketiden”, i slutten av 1800 tallet. Menn drar ut etter gull i de harde forholdene som er i Alaska.

 

For å komme frem til” funnene” brukes sleder med last som proviant og verktøy. Sammen med andre hunder i et hundespann blir Buck ført nordover . Her blir Buck trent opp til å være sledehund. I et hundespann er det alltid en lederhund. Og lederhunden i det første spannet er en som heter Spitz. Han er en veldig slu og ondskapsfull hund. Buck kommer i stadig opp kamper med Spitz som ser Buck som en utfordrer til hans lederstilling i flokken .Til slutt lærer Buck å bli en ekte sledehund og han er en veldig sterk og stor hund, dette gjør sånn at det alltid er bråk mellom Spitz og Buck.En dag blir det en kamp på liv og død mellom de to hundene, kampen tar nesten knekken på Buck, men han dreper til slutt Spitz. Dermed blir Buck leder av hele hundespannet og han leder dem bedre og raskere en noen andre hund har gjort.Den plassen beholder Buck gjennom hele boken. En skotsk ”halvblods” som frakter post blir den neste eieren.Denne mannen driver hundene altfor hardt, hundespannet ankommer byen totalt utslitte nesten som døde hunder. I byen selger halvblodsen hundespannet til to unge menn og en kvinne. Disse personene ikke hadde peiling på hva de holder på med, de laster sleden altfor tungt med unødvendig utstyr, de tar med for lite hundemat, og lar ikke hundene få nok hvile før de tar fått på nok en lang strekning i snøen.

 

Ved et stopp i reisen møter de John Thornthon, som blir Buck`s siste eier. Buck og John Thorthon får et spesielt forhold, boken forteller om hvor sterkt Buck knyttes til John og ved et tilfelle dreper faktisk Buck en annan mann for å forsvare John. Boken slutter med Buck er ute på en skogstur og kommer tilbake til leiren og finner John drept av indianere, dette vekker et enortmt raseri hos Buck og han angriper derfor indianerne og dreper så mange som han klarer og jager dem på flukt. Helt til slutt finner Buck tilbake til naturen som han lenge har kjent seg dratt imot, urinstiktet i hunden har til slutt tatt over og Buck blir leder av en ulveflokk.

 

Tema:

Temaet i boken må være at hunden Buck med et instinkt som et rovdyr dypt inne i seg, forandrer seg etterhvert som han møter mennesker og andre dyr. Måten han forandrer seg på fra og være en snill familiehund til å bli et blodtørstig rovdyr som vil herske og overleve blir veldig godt fortalt av Jack London. Den som leser boken føler virkelig hvordan hunden har det.

 

Personskildring:

Siden personen er et dyr i boken skildrer den jo hundens egenskaper, de sterke sidene Buck har, svake sider som i slutten av boken er helt vekke. Hunden har sterke følelser til de personene som er snille med han, og ganske sterkt raseri og redsel for de som behandler han stygt.

 

Buck har drømmer om gamle tider hvor hunder var ville og han kjenner at dette er noe som blir sterkere etterhvert i fortellingen.

 

Den som leser boken blir også kjent med de andre hundene og menneskene i fortellingen for Jack London beskriver dem ganske godt, også deres svake og sterke sider. Foreksempel en annen hund som heter Dave som blir syk skriver Jack London om nesten som den er et menneske med følelser som stolthet, ydmykhet og sørgmodighet

 

Miljøskildring:

Jack London har en veldig bra beskrivelse av naturen, miljøet, og det harde livet som sledefører i Alaska. Men så har han jo også levd dette livet i virkeligheten.Han har alt bakgrunnstoff han trenger for å fortelle det på en levende måte. Han beskriver hver enkelt detalj så godt at det er som du kan se det for deg. I boka beskriver han foreksempel  første gang Buck tar tungen borti snø, han beskriver det på en måte som gjør det veldig morsomt og rart.Han forteller også mye om hvordan ting ser ut, naturen rundt, foreksempel hardtråkket snø, blaut snø, glitrende snø og når han beskriver dyrene er det fint å se hvordan han får frem at Buck er stor, har mye muskler,blank pels og et våkent blikk.Om hunden Spitz skriver Jack London at han er en slu og ondskapsfull hund som ”smiler til andre på en foræderisk måte”. Miljøet rundt og mellom hundene og menneskene skriver han om på en måte som er lett for alle å sette seg inn i og føle seg en del av mens du leser boken.

 

Min mening:

Jeg synes boka var lett å lese fordi Jack London har en måte å skrive på som ikke gjør ting mer vanskelig å skjønne enn det i virkeligheten er. Av og til kan det gjerne være litt for langtrukkent når han forteller om alt så detaljert, men det må han vel gjøre for at det skal være levende for oss som leser boken. Det var kjekt å tenke seg til hvordan hundene kan ha det i sine hundeliv. Det var litt kult med alt den hundeslossingen også.

 

<bilde>

 

<bilde>

Jack London

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst