Mannen som elsket Yngve

Roamananalyse. Analyserer boken Mannen som elsket Yngve skrevet av Tore Renberg. Karakter 5.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.06.23
<bilde>

Romananalyse: Mannen som elsket Yngve, av Tore Renberg

Hovedperson: Jarle Klepp

 

Jarle Klepp er en gutt på 17 år. Han er midt i sine ungdomsår og er vel litt forvirret og usikker selv om han utgir seg for det motsatte. Han tror han vet alt, har den kuleste stilen, og de andre er bare etter diltere som ikke har sine egne meninger. Men så dukker Yngve opp og Jarle forandres.

 

Jarles prosjekt er å komme nærmere Yngve. Helst kysse han. Han ønsker dette fordi han har følelser for han. hele tiden er det Yngve som er i tankene hans, og alt han gjør dreier seg om han, være som han, kle seg som han, og snakke som han. prosjektet handler om kjærlighet, men også et dilemma.

 

Han har det jo så bra, sammen med Kathrine, kjæresten hans, og man kan ikke bare gå bort å kysse en av samme kjønn uten videre. Det er som en uskreven regel. Slik gjør man bare ikke. Så han må velge mellom Yngve og Kathrine, men hvordan kan han vite hva Yngve føler?

 

Jarle blir satt i et dilemma når han må velge mellom bandet, Jarle og moren. Han skulle egentlig øve med bandet, men har mer lyst til å spille tennis med Yngve, mens moren hans vil ha han hjemme. På dette punktet må han velge hvem han setter høyest. Det ender med at han drar å spiller tennis med Yngve, og må dermed lyve til de andre. Han vil jo ikke bli sett på som homofil heller.

 

Jarles prosjekt er jo å komme nærmere Yngve, men hvordan skal han klare det? Og hva vil Yngve? Ser han på Jarle bare som en god venn? Etter å ha innrømmet for Yngve i en temmelig beruset tilstand at han er forelsket i han, sier Yngve at det er gjensidig, men Jarle driter han ut og ser ikke mer til han før han kommer i 30-åra. Først da kysser han Yngve, så prosjektet hans ble gjennomført, men kanskje ikke på den måten han hadde håpet og trodd.

 

Vi ser jo tydelig at Jarle er inntrisert i Yngve på en litt annerledes måte, men samtidig ser vi også at han nekter for dette til seg selv. Han vil ikke være forelsket i Yngve, så han er på en måte en motstander av sitt eget prosjekt. Det er også andre en han selv som er med på å hindre dette. Hans beste venn er den største motstanderen som ikke liker Yngve i det hele tatt, fordi han er for streit. Jarles nye stil liker han heller ikke, en Jarle som vil være som Yngve, streit. Kathrine er ikke så kritisk til prosjektet. Hun liker faktisk Yngve, men synes kanskje han går litt over streken når han klipper håret, og blir mer normal. det er først når hun finner ut at Jarle har løyet for alle andre for å spille tennis med Yngve at hun blir en motstander. Hans eneste hjelper er han selv, selv om moren er begeistret for den nye stilen. Det er Jarle mot røkkla, Jarle mot kjærligheten.

 

Hovedvekta i denne romanen ligger etter min tolkning på samfunnsmessige forhold. Jarle kan ikke bare gå bort å kysse Yngve, det er ikke akseptert. Det at han forandrer litt stil skaper nok oppmerksomhet for seg selv. Det er mange uskrevene regler i samfunnet man må holde seg til, og i denne romanen får vi et innblikk i noen av dem.

 

Jarle blir jo dratt mellom to ”punkter”. Drømmen om Yngve og han, og det å være kule Jarle, som han trives med. Dette har jo helt klart noe med samfunnet å gjøre. Vi forventer at folk skal gjøre forskjellige ting i forskjellige handlinger, hvis noen ikke gjør dette kan det bli oppstyr. Samfunnet preger tankene og det psykologiske.

 

Det er helt klart spenning knyttet til prosjektet. Kommer han noen gang til å kysse Jarle, og vil Kathrine og Helge oppdage hans hemmelige beundring av Yngve? Om det er et bestemt vendepunkt hvor det er klart hvilken veg det bærer vil jeg ikke sid et er. Ikke engang på slutten vet vi hvor det bærer, men vi får vite at han til slutt kysset Yngve, det som han har tenkt så mye på.

 

Vi blir godt kjent med de ulike personene. Jarle forteller oss om hvordan personene rundt han er, hvordan de møttes osv. Vi trekker våre egne beslutninger på grunnlag av hav de sier og hva de gjør. Hovedpersonen, Jarle, blir vi kjent med ved at vi kan lese tankene hans, og følge med på hva han gjør.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst