"I Am Legend"

En filmanalyse av filmen "I Am Legend", regissert av Francis Lawrence.

Karakter: 6 (allmenn, 1. videregående)

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.11.09
Tema
Filmer

Action/science-fiction filmen I Am Legend, regissert av Francis Lawrence, hadde bygget opp store forventninger før den ble sluppet i slutten av 2007. Den har fått blandede kritikker og et bredt spekter med karakterer fra ulike hold, men har vunnet flere priser, og ble bl.a. nominert til beste science fiction film. Den berømte amerikanske skuespilleren Will Smith spiller hovedrollen som Robert Neville.

 

Filmen bygger på romanen I Am Legend skrevet av Richard Matheson, som ble gitt ut i 1954. Boka har tidligere blitt filmatisert på 60- og 70-tallet. Handlingen går i korte trekk ut på at et dødelig virus har spredt seg utover verden. Milliarder av mennesker har blitt drept, flere millioner er blitt mutert til ekstremt aggressive menneskelignende skapninger som kun følger sine lyster. En av de få overlevende er Robert Neville. Han bor i New York, en by der ville dyr vandrer gatelangs og mutanter herjer fritt.

 

Begynnelsen av filmen er rolig, og er tilstedet for å informere publikum. Man ser et vanlig nyhetsbilde, hvor verten intervjuer en kvinnelig doktor. Under intervjuet kommer det frem at doktoren har funnet en kur for kreft, og hittil har over 1.000 kreftsyke mennesker blitt friske. Etter denne relativt korte begynnelsen, får man i et ultratotalt bilde se en bil (en Mustang GT 500) som kjører i en tilsynelatende folketom by. Det er forlatte biler overalt, og det vokser gress i gatene. Etter en liten stund med rask og intens kjøring, som tydeligvis er tilstedet for å gi seeren lyst til å se videre, går kameraet nærmere bilføreren, Robert, som også er hovedpersonen. Det kommer frem at han har et gevær, og at han jakter på en rådyrflokk som løper i gatene.

 

Robert klarer etter hvert å skyte et av rådyrene, og i den påfølgende scenen kommer det et varsel: Mens han går bort til rådyret for å undersøke det, kommer det plutselig to temmelig magre løver som begynner å spise rådyret. Denne lille scenen viser hovedsakelig to ting: Det er mangel på mat, ettersom løvene er magre og nærmest desperate etter å spise. For det andre så viser det at Robert har nestekjærlighet, selv til dyr, og han dreper ikke for moro skyld. Disse to varslene vil vise seg å ha stor betydning utover i filmen, og er mer eller mindre nødvendige for å forstå enkelte scener mot slutten av filmen.

 

Det finnes symboler i filmen, og de følger et klassisk mønster: Kampen mellom det gode og det onde. Det virker som om Robert Neville symboliserer det gode. Han valgte frivillig å bli igjen i New York under evakueringen for å forsøke å redde mutantene. Mutantene, derimot, symboliserer det onde, ettersom de lever i mørke og ikke tåler lys. De tar ingen hensyn til andre enn seg selv, og de bryr seg bare om å overleve.

 

Historien bak denne øde og nesten tomme byen kommer frem som tilbakeblikk flere ganger i filmen, og da som oftest i form av Roberts drømmer. I det første tilbakeblikket får man se er at det foregår en evakuering av New York, og det er mange mennesker som blir nektet å dra ut fordi de er smittet av et virus. Dette viruset har fått navnet Krippin-viruset, som også er navnet til doktoren som hadde funnet opp kuren for kreft. Ved å lese litt mellom linjene i filmen skjønner man at denne kreftmedisinen også er et skadelig virus, og at den antageligvis fraktes via luft. Dette betyr at hele verdens befolkning står i fare for å bli smittet av viruset og dø, eller kanskje enda verre; bli mutert til et halvmenneske.

 

Det blir sådd inntrykk om den fysiske styrken til Robert et lite stykke uti filmen. Man får se Robert trene, og den styrken han viser der sannsynliggjør at han kan sloss med, og gjøre ende på, mutantene. Det er ikke før i de intense kampscenene mellom Robert og mutantene at man får se mutantenes overveldige styrke. De er muterte supermennesker, og dette viser hvorfor Robert er livredd for dem.

 

I I Am Legend er det flere spenningstopper på strategiske punkter i filmen. Den første spenningstoppen kommer når Roberts hund og eneste venn, Sam, jager et rådyr inn i et mørkt hus, og Robert følger etter for å redde henne. Spenningstoppene viser kampene mellom Robert og mutantene. Robert, som er en av få som er immun mot viruset, prøver å finne et motmiddel til viruset som kan brukes på alle mutantene. Mutantene, derimot, tenker ikke lenger som mennesker, og mangelen på mat gjør at de har blitt desperate.

 

Vendepunktet i filmen kommer etter at Sam har ofret livet for å redde Robert etter et mutantangrep. Robert har mistet sin eneste venn, og han ser ikke lenger noen grunn til å leve. Han vil ha hevn. Når det blir mørkt kjører til et sted han vet mutantene vil finne ham. Han vil prøve å drepe så mange av dem før han selv blir drept. Selve vendepunktet kommer når noen av mutantene velter bilen Robert sitter i, mutantlederen gjør seg klar til å gjøre ende på ham. Plutselig kommer det et sterkt lys, og mutantene flykter. En ukjent kvinne kjører en hardt skadet Robert hjem til huset hans. Dette er vendepunktet ettersom Robert hadde gitt opp alt håp og kun ventet på å dø.

 

Robert og mutantene har flere likhetstrekk, for eksempel så er begge fysisk sterke, og de har begge mistet noen av ”sine egne”. Robert mistet familien sin under evakuasjonen. Mutantene blir svekket ved at Robert fanger noen av dem for å teste ulike motgifter til bruk mot viruset, men nesten alle motgiftene dreper mutantene istedenfor å helbrede dem. Mutantene blir mer og mer desperate ettersom tida går og mangelen på mat blir større. Robert slutter å tenke klart etter at Sam, den trofaste hunden hans, dør. Dette antyder at det kommer en siste, avgjørende kamp hvor krigen mellom dem ender, på den ene eller den andre måten.

 

Etter at Robert blir reddet av kvinnen får vi gjennom en drøm se et nytt tilbakeblikk: Deler av New York skal bli satt i karantene for forhåpentligvis å kunne hindre viruset i å spre seg. For å hindre at smittede mennesker skal ta seg over til fastlandet, blir Brooklyn Bridge bombet av amerikanske bombefly. Helikopteret som Roberts kone og datter sitter i blir truffet av en av bombene og sprenger. Kvinnen Robert ble reddet av har en sønn på omtrent samme alder som Roberts datter. Den nye kvinnen og barnet symboliserer Roberts egentlige familie, og dette symbolet blir forsterket ved at kvinnens sønn får sove på rommet til Roberts avdøde datter. Robert hadde en datter, og kvinnen har en sønn. Dette er et varsel om at denne nye familien ikke kan erstatte Roberts egentlige familie.

 

Det dramatiske høydepunktet i I Am Legend kommer nesten helt til slutt. Dette er den avgjørende kampen mellom Robert og mutantene. Robert har fått noen å sloss for og han har fått noen å dø for. Kvinnen, sønnen hennes og Robert er i huset hans når mørket faller på. Mutantene stormer huset og bryr seg verken om de svære lyskasterne eller minene Robert har plassert rundt huset. Robert, kvinnen og sønnen hennes blir tvunget til å flykte ned til kjelleren der laben til Robert ligger. Når de kommer ned dit ser Robert at den siste motgiften han hadde laget har virket, og mutanten han prøvde den på har nesten blitt menneskelig igjen. Men mutantene har kommet seg ned til kjelleren, og Robert, kvinnen og barnet gjemmer seg bak et solid pleksiglass. Robert prøver å få mutantene til å forstå at han kan hjelpe dem, men det nytter ikke. Da innser han hva han må gjøre. Han gir kvinnen motgiften til viruset og gjemmer henne og barnet inni en stor steinpeis. Deretter tar han opp bildet av sin kone og barn og ser på det en siste gang før han tar opp en håndgranat. Han trekker ut splinten, og når mutantene bryter gjennom glassveggen slipper han granaten. Krigen er over. Begge partene måtte dø for å redde sine egne.

 

Det er en del nære og ultranære bilder i I Am Legend. De er mye brukt for å vise følelsene til Robert, enten det er sinne eller redsel. I de mer intense og actionfylte scenene veksles det mye mellom oversiktsbilder og nære bilder i et høyt tempo. Ved å vise nærbilder virker handlingen mer spennende på seeren, og spenningen blir mer virkelig. Oversiktsbildene er nødvendige for at seeren skal kunne følge med på handlingen når bildetempoet er raskt.

 

Det er mye av, og nødvendig med, bildemanipulering i denne filmen. For eksempel er mutantene animert for å kunne skape et bedre og mer realistisk bilde av dem. Det er også en del fargemanipulasjon i filmen, for å gjøre kampscenene mer spennende og de lykkelige sluttscenene bedre. Mutantene er oftest omgitt av mørke for å gjøre dem skumlere og dystrere, mens sluttscenen, der vi ser at kvinnen og barnet finner en trygg menneske-koloni, og vi ser sola gå ned, er det brukt mer gult og oransje for å vise at det ble en lykkelig slutt.

 

I Am Legend er en film som byr på mange og storslåtte lydeffekter. Det er lite bakgrunns-musikk, kun i begynnelsen og slutten av filmen, men til gjengjeld er de actionfylte scenene proppet med lyd. Det er gjort for å skremme publikum, og for å intensivere handlingen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst