"Hjemkomsten" av Kjell Askildsen

Analyse/tolkning av novellen ”Hjemkomsten” av Kjell Askildsen fra heretter følger jeg deg helt hjem, 1953.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.05.16

Kjell Askildsen ble født i 1929 i Mandal. Kjell Askildsen er meste kjent som novellist, men han har også skrevet flere romaner. Hans første debut bok- Novellesamling ”Heretter følger jeg deg helt hjem” som han gav ut i 1953. Han var bare 24 år gammel når han kom ut med boka.

 

Boken ble møtt med mye kritikk, fordi kritikerne mente at Kjell Askildsen gikk for langt når det gjaldt å skildre seksuelle forhold mellom unge mennesker. I sin hjemby, Mandal ble boka fjernet fra biblioteket og selv forteller forfatteren at hans far, som var lensmann og pietist brente boken. Etter denne opplevelsen valgte Askildsen å flytte til Oslo. Hans bakgrunn er fra det kristne og småborgerlige miljøet på Sørlandet og det har satt sitt preg på hans forfatterskap, opprør og antipietisme er temaet i hans bøker.

 

Den tiden boken kom er rundt 1953, og det var ikke vanlig å skrive bøker om seksuelle forhold i den tida. Og Kjell Askildsen kom fra en småby som var religiøse, og da kan man forstå reaksjonene til samfunnet som bodde i det miljøet. Kjell Askildsen visste sikkert at han ville få voldsomme reaksjoner, men han var modig og ikke redd for reaksjonene.

 

I dag er det blitt ganske vanlig å skrive om seksualitet, mennesker har gått enda lengre ved å lage pornografiske bilder og filmer.

 

Av Kjell Askildsen:
1953 Heretter følger jeg deg helt hjem, Noveller
1955 Herr Leonhard Leonhard, Roman
1957 Davids bror, Roman
1966 Kulisser, Roman
1969 Omgivelser, Roman
1974 Kjære, kjære Oluf, Roman
1976 Hverdag, Roman
1982 Ingenting for ingenting, Noveller
1983 Thomas F´s siste nedtegnelser til allmennheten, Noveller
1987 En plutselig frigjørende tanke, Noveller
1991 Et stort øde landskap, Noveller
1996 Hundene i Tessaloniki, Noveller
1999 Samlede noveller, Noveller
1999 Festskrift til Kjell Askildsen på 70-årsdagen 30. september 1999. Morten Harry Olsen (red.) og Anne Geitanger (red.)
2005 Alt som før – noveller i utvalg.

 

Priser som Askildsen har fått:

Mads Wiel Nygaards legat, 1969
Kritikerprisen, 1983
Riksmålsprisen, 1987
Aschehougprisen, 1991
Kritikerprisen, 1991
Doblougprisen ,1995
Brages hederspris, 1996
Oktoberprisen, 1997
Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2004

 

Askildsens bøker har blitt oversatt til 19 språk.

 

Konkret innhold

Novellen starter med en dame som er hovedpersonen, som står foran speilet sminker og pynter seg. Hun synes hun blir penere, når hun fikser seg foren trollspeilet. Hun har vært ute og plukket iris, og har satt dem i den slankeste vasen. Også satt hun og ventet og ventet, hun hadde ventet en time, hun lengtet etter en, nemlig sin mann. Hun satt og lukta på irisene og så seg på speilet mens hun ventet. Av og til var hun utålmodig og gikk ut i døra for å se om han kommer. Hun strammet brystholderen og dro opp skjørtet helt opp, men enda var hun usikker om det ville gjøre ham lykkelig. Også begynte hun å fantasere om hva han kommer til å si til henne, og hva hun kommer til å svare. Hun var i et eventyr.

 

Men så kom sannheten, endelig den hun ventet kom hjem. Hun løp til ham og kyssa han, men da deres lepper skiltes sa han det var godt å være hjemme. Så spør dama har du lengtet? men svare blir ja, når jeg har hatt til det. Det var den første skuffelsen hos dama. Så går mannen og slår på radioen, men det var forstyrrelser på radioen så han tok opp avisen og satte for å lese. Så spør dama vil du ha maten straks, eller vil du vente litt? Jeg venter litt svarer mannen. Hun sitter ved siden av ham og forteller ham at hun har savnet ham, men mannen reagerer ikke, og svarer med vent litt skal bare lese artikkelen ferdig. Hun slår på radioen for å finne en dansemusikk men mannen foreslår at hun slår radioen av. Hun sier at hun kjeder seg, men mannen gir henne dårlig samvittighet og svarer med, det var hyggelig å høre. Hun svarer ikke går skuffende inn på rommet sitt. En tåre triller på kinnene hennes. Det var ikke bare skuffelsen som gjordet vondt, men også ydmykelsen hun hadde fått inni seg.

 

Komposisjon

Historien fortelles kronologisk, fra da damen pynter seg foran speilet og til avslutningen da dama går inn til rommet sitt skuffende. Spenningen i novellen starter med en gang, vi får vite at en dame står foran trollspeilet og pynter seg, og hun pynter seg til en viss person. Det at hun venter og venter og av og til er utålmodig får spenningen til å stige. Hun drømmer seg bort av og til og fantaserer om mannen sin, hun lever i et eventyr og det gjør også at spenningen øker for leseren vet ingenting om den mannen, og dermed vet leseren heller ikke hvordan den mannen kommer til å reagere.

 

Damen strammer brystholderen og drar opp skjørtet, og da kan leseren tro at det kan blir noe intimt videre i novellen, og det gjør også at spenningen øker. Høydepunktet i spenningen er når den endelige mannen damen ventet på kommer hjem, og da øker spenningen får leseren vil vite hvordan den mannen skal reagere, når han ser kona pyntet seg for han.

 

Men spenningen faller ned, når mannen virker uinteressert i kona også begynner spenningen å øke igjen, når kona prøver å få oppmerksomhet på seg sjøl men det nytter ikke. Mer høydepunkt blir det ikke i novellen, da er avslutningen i novellen veldig klar, og leseren kan gjette seg hva som blir slutten.

 

Språket i novellen er enkelt å forstå. Korte replikker som har klare budskap. Men når det gjelder tankereferat så er det lange setninger. Novellen er skrevet i jeg - personen stil, og med det tror jeg at forfatteren prøver å fortelle oss hva en kvinne føler og tenker i akkurat i en slik situasjon man blir avvist fra sin ektefelle.

 

Rødfargen er et symbol for kjærlighet og intimt. Forfatteren valgte å bruke rød leppestift for rødt farge er symbolet på kjærlighet og intimt samtidig. Hun hadde plukket iris, iris er en kjempe fin blomst med dette symbolet ville forfatteren kanskje fortelle oss skjønnheten i det damen prøvde å gjøre for sin ektefelle. Han slår på radioen, og når den ikke fungerer sier han og da ser vi klart at han kanskje vet hva kona prøver på, og vil helst unngå henne og kanskje derfor er han sur. Mannen valgte å lese avisen, noe som betydde at han avviste henne. Så spør dama om han vil ha mat nå eller litt senere? Det kan enten bety virkelig mat eller om han vil ha sex? Men enda engang avviser mannen henne og sier spiser senere. Hun sier at hun begynner å kjede seg, men det forstår ikke mannen og later som om han ble såret og svarer med at det var hyggelig å høre det for å gi henne dårlig samvittighet.

 

Personer:
Damen vi får ikke vite hva hun heter i novellen. Hun er ei dame som elsker mannen sin og synes ikke at hun gjør ham lykkelig. Hun fikser seg og prøver å få oppmerksomhet fra sin kjære men blir avvist.

 

Mannen i novellen er tydelig avvisende mot sin kjære, han kommer fra jobben og er utslitt og orker ikke å gi oppmerksomhet til sin kjære. Han virker som en sur og dominerende menneske. Og han prøver å gi dårlig samvittighet enda han vet at han har såret sin kjære.

 

Miljø

Hele novellen foregår hjemme hos mannen og damen. Bortsett far det andre miljøet er når damen går ut i hagen for å plukke Iris. Det er en kald tilværelse hjemme hos paret. Selv hvor mye damen prøver å gjøre det varmere, blir ikke tilværelsen noe bedre.

 

Tema og budskap

Temaet i budskapet er lengsel etter kjærlighet og intimt. Budskapet kan være mange forskjellig men min tolkning er at forfatteren prøver å vise at kvinner ble sett ydmykt uansett hvor godt de enn prøvde å gjøre. Hvis vi ser årstiden novellen ble gitt ut forstår vi novellen bedre for kvinner hadde ikke noe særlig respekt i samfunnet i den tiden. Mannen var den som var dominerende og når han hadde lyst skal han ha sex med sin partner, hennes lengsler og følelser betydde ikke noe for den dominerende mann.

 

Avslutning

Jeg synes denne novellen var kort og enkelt å forstå og dessuten likte jeg den. Jeg likte den fordi den tok opp et samfunnsproblem, den prøvde å fortelle oss hvordan det lå an med kvinner i samfunnet. Kvinners lengsel og følelser betydde mindre for den dominerende mann. Dessverre er det fortsatt slik at noen steder i verden kvinner fortsatt ikke er respektert. Slike og mange andre bøker, filmer prøver å fortelle det til samfunnet det synes jeg er bra, for det har hjulpet i Norge med slike noveller som tok opp kvinne saker og mange andre steder i verden.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst