Grandiosa - Lørdagspizza

Analyse av reklamen for Grandiosa-pizza.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.11.23
Tema
Reklame

Førsteinntrykk:

Førsteinntrykket mitt av denne reklamen er at den er fengende, og fargerik. Den appellerer til mange forskjellige ”folkegrupper” som jeg utdyper mer senere. Sangen som er brukt er morsom og lett og få på hjernen. Jeg liker denne reklamen veldig godt, for det er på en måte litt ”futt” i den.

 

<bilde>

 

Kommunikasjonssammenhengen:

- Stabburet reklamerer for grandiosa lørdagspizza.

- Det foregår på mange steder der det lever forskjellige folk

- Tiden er ”nå”, det er akkurat ”nå” pizzaen er en fersk nyhet

- Målgruppen er alle mulige slags kulturer, alder og kjønn.

 

AIDA

A: Reklamen fanger oppmerksomhet med å ha en morsom sang, med fengende tekst og at det er så mange forskjellige type folk med på reklamen.

I: Mottakeren (oss) blir forført ved at vi på en måte ”blir med” på en ”tur” i denne reklamen. Fra vi ser han gamle mannen som våkner og tenker på pizza til vi til slutt har handlet hele kurven full av grandiosa lørdagspizzaer.

D: Reklamen vekker et behov i oss, ved at vi kanskje blir sultne og får lyst på ett stykke av den nystekte varme pizzaen som alle på sangen bare MÅ ha.

A: Reklamen overbeviser oss til å kjøpe pizzaen, med både bilder og sang. På bildene ser vi som sagt nystekt varm og deilig pizza, og i sangen står det at vi bør hamstre mange. Den er så god at du aldri får nok av den.

 

Blikkfang: Den gamle mannen i begynnelsen og sangen.

Bildespråk: De små filmsnuttene er satt morsomt sammen, og de bruker mye farger og ting som appellerer til akkurat den og den generasjonen.

Grafisk språk: Fargene på grandiosapakken er skarpe, men tydelige. Logoen ”grandiosa” er stor og firmamerket står ganske ”sjenert” nederst, også ostetypen som er brukt står nederst.

Lesbarhet: Reklamen er lettlest. Du får ordene fra sangen inn i hodet og ser personene på filmsnuttene som ”synger” med. Teksten i sangen rimer og har masse plussord om produktet.

 

<bilde>

 

En liten analyse av reklamen:

Grandiosa hadde en veldig heldig reklame i år 2006. Reklamen jeg snakker om var om nyheten deres ”grandiosa lørdagspizza!” Men folkene som har sittet og laget denne reklamen har tenkt på mange ting. For utenom saftige bilder av nystekt pizza er blant annet disse virkemiddlender brukt:

* Reklamen begynner med at en gammel mann våkner opp i sengen sin, og det første han tenker på (og mest sannsynlig har drømt om) er lørdagspizzaen. Det han sier er ”respekt for grandiosa” dette tror jeg er fordi mange eldre syntes det er ”dårlig” mat å spise, men at dette nå er forandret. Den appellerer da med en gang til de eldre, lettvint og god mat.

* Sangen har et ungdommelig preg derimot, litt ”ungdommelige” ord som for eksempel: Digg, kids, kjeft.

- En annen ting med sangen er at den er fengende og lett å få på ”hjernen”. Det var til og med gratis å laste ned sangen som ringetone til mobilen, da blir det reklamert for pizza også uten at du ser reklamen på TV. Morsomt å synge med.

* I reklamen er det mange forskjellige type folk som er representert bl.a.: Barn, utlendinger, middelaldrende, ungdommer, gamle, dyr og samer. Dette gjør at de vil ha fram at pizzaen ”passer” for alle folk, uansett alder, kjønn, utseende, hudfarge.

* ordet ”nyhet” dukker opp flere ganger i løpet av reklamen, når ordet dukker opp ser vi på en måte ordet ”foran” en kjørleboks som er full av grandiosa lørdagspizzaer. Det dukker opp fordi da vet de helt sikkert at vi som ser på reklamen kommer til å få med oss at det er en nyhet det er verdt å ”ta med seg.” I sangen har de også med ordet ”nyhet” mange ganger, de bruker bare ikke det ordet, her brukes ”har du sjekka det siste?”

* Forskjellige ”arbeidsmiljøer” er også representert i reklamen, og alle menneskene på disse ”bedriftene” drømmer om en deilig pizza. Eksempler på ”arbeidsmiljøer” i reklamen er:

Barnehage, Butikkjobb, Skole (dagdrømme om pizzaen), jenter som skal på fest (pizzafest).

* Sangen er ladet med plussord på plussord og noen av eksemplene er:

” Vi snakker ekte kjærlighet” (blir gjentatt flere ganger)

” Digg med ekte biff” (fristelser, bilde av en ku)

” Total avhengighet” (den er så god at du bare må ha mer)

” Middag i hånda” (vi lever i et stressende samfunn, da vi ikke alltid rekker å spise middag, men nå kan du ta med deg middagen i hånda, i form av et pizzastykke)

” Best å hamstre mange” (det er så mange som vil ha pizzaen at det er lurt å kjøpe mange når det først er noen igjen, for de kommer til å bli fort utsolgt fordi den er så god)

* det er forskjellige bilder innenfra en dagligvarebutikk, der du ser hvor pizzaen ligger, så du er sikker på at du finner den når du skal kjøpe den. Bildet streifer så sånn at det ser ut som om kameraet står inne i et kjøleskap som inneholder mange pizzaesker. Disse blir revet bort med en gang.

* Mange liker også den berømte rømmedressingen på pizzaen, derfor har grandiosa tatt med en pakke ”tørr” rømmedressing som du kun trenger å tilsette rømme for å få ferdig. Dette er også med på reklamen som et virkemiddel til de som elsker rømmedressing.

 

Budskap: Kjøp grandiosa lørdagspizza. Den er god, den har ekte biff, den er lettvint å lage, den har rømmedressing med inkludert.

 

Vurdering: Det som er bra med reklamen, har jeg vel kanskje egentlig nevnt tidligere her, men det er som sagt det at den er festelig å se på, fengende, ”kul” sang.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst