"Fugledansen" av Ingvar Ambjørnsen

Oppgaver om romanen "Fugledansen" av Ingvar Ambjørnsen. Innlevering i norsk, VG1.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.01.18
Tema
Elling

Oppgave 1

Skriv en kort presentasjon av romanen der du bruker omgrep som fortellerposisjon, komposisjon, miljøskildring, konflikt/spenning, kontraster, tema. Skriv minst ei halv side.

 

Romanen ”Fugledansen” er skrevet av Ingvar Ambjørnsen. Han har valgt å bruke jeg-forteller/ førstepersonsfortelling. Forfatteren har delt inn boka i 3 deler. Første del er nåtiden, andre del er fortid og tredjedel er tilbake i nåtid. Romanen er skrevet med tilbakeblikk og kronologi. Den bygger opp spenningen bra, fordi den hele tiden går tilbake til ting som er viktig og som har gjort inntrykk på Elling. Forfatteren bruker mye virkemidler som skildringer. Jeg syns teamet er sorg og bearbeidelse, siden Elling skriver en rapport til psykologen sin for å prøve å bearbeide tapet av moren på.    

 

Oppgave 2

Gi ei skildring av hovedpersonen Elling, slik du oppfatter han.

Elling blir sett på som en veldig nysgjerrig og fantasifull mann. Han tar seg svært nær av ting som skjer rundt han og han er ekstremt bundet til moren sin. Han snur ofte på ting til det negative og har stor påvirkning av det som skjer rundt han. Vennekretsen er minimal, eller med andre ord den eksisterer ikke. Kroppen hans er 34 år, mens hjernen er 15 år. Elling virker som en god mann, som har lært mye av moren sin opp gjennom årene, men det som er helt sikkert er at han mangler det sosiale genet. Det som er helt naturlig som å komme seg ut og tilbringe tid med andre er fremmed for Elling. Han blir nok oppfattet litt nerdete og tilbakestående med første øyekast. Han er litt retor og lever ikke akkurat i ”nuet”. Samtidig kan man lære mye av Elling, for ingen har større omsorg for sine nærmeste enn han. Jeg ser på Elling som en svært komplisert person med mange egne meninger. Elling er en einstøing| uten like.

 

Oppgave 3

Drøft hvilken virkning valget av synsvinkel har på hvordan vi oppfatter Elling.

Siden forfatteren har valgt å bruke jeg-forteller i romanen kommer vi nærmere innpå Elling. Hver gang Elling gjør noe vi vil se på som dumt gir han oss alltid et langt referat på hvorfor han mener han gjør det som er korrekt. Dette gjør at vi får bedre forståelse på hvorfor Elling ofte velger de gale valgene. Dette gjør samtidig at vi får vite Ellings aller dypeste tanker. Enkelte ting kunne Elling holdt for seg selv, som for eksempel seksuallivet hans og fantasiene sine. Han snur ofte på ting til det negative og har stor påvirkning av det som skjer rundt han.

 

Oppgave 4

Grei ut om forholdet mellom Elling og Kjell-Bjarne og hvordan dette utvikler seg gjennom romanen.

I begynnelsen av romanen skjønner ikke Elling e gang hvor han er eller hva han gjør der. Dette medfører at han er skarp og uhøflig ovenfor Kjell Bjarne som prøver å ta i mot han. Kjell Bjarne er jo samme type som Elling, bare at Elling ikke helt ser det selv. Han ser seg selv høyere enn Kjell Bjarne og ser litt ned på han. Kjell Bjarne er kanskje ikke den skarpeste kniven i skuffen, men gjør et innherdelig forsøk på å komme innpå Elling. Jeg tror de to trenger hverandre som venner, for de har jo kun hverandre. Etter hver episode så kommer de litt mer innpå hverandre, fordi de havner oppe i de samme situasjonene. Det som jeg synes er vendepunktet i romanen er når Elling svarer ”anonymt” eller i Lindas navn, for dette gjør han kun for å glede Kjell Bjarne. På samme måte som Kjell Bjarne jobbet så ufattelig mye med Ellings julegave. Men siden boken handler om Elling og Ellings samlivsbrudd så må det være et vendepunkt at Elling gjør noe for å glede en annen uten å forvente å få noe tilbake. For hele poenget er jo at Kjell Bjarne ikke skal vite at det er han som har skrevet det. Så alt i alt syns jeg forholdet mellom dem utvikler seg til det positivet over tid.

 

Oppgave 5

Selv om Elling kanskje er ulik de fleste lesere vil mange også kjenne seg igjen på ulike måter. Pek på ulike sider som kan skape en slik gjenkjenning.

Her er en del folk i Norge og i andre land som faktisk lever slik Elling gjør. De har ikke noe sosialt liv og har kanskje kun en mor eller en far eller begge deler med seg. Det gjør at enkelte kan kjenne seg igjen i ensomheten Elling utlyser.

 

Omtrent alle har en gang lidd et tap, enten det er av en venn, en i familie eller kjæledyret ditt. Enkelte ganger går det såpass langt at folk får samlivsbrudd. Jeg, meg selv, har mistet noen jeg var fryktelig glad i og vet hvordan det er. Det at du ikke vil spise eller ikke føler deg i form og ikke vil gjøre noe. Alle som har vært gjennom noe av dette må kunne kjenne seg igjen i Elling på en eller annen måte. Helt til slutt har folk måtte ty til psykolog for å klare å sortere livet sitt.

 

Elling har en enorm omsorg til sin mor og etter og lest denne boken føler jeg at jeg kanskje burde gjøre mer for min mor. Han har et nært knyttet bånd til det eneste han har her på denne jord og det er beundringsverdig hvor godt vare han tar på henne.

 

Oppgave 6

Bøkene om Elling er en av de største kritiker- og leser suksessene i nyere norsk kultur. Hvorfor det tror du?

Det må fordi forfatteren har skrevet en fantastisk bra bok som virkelig er tatt fra dette århundre. Han bruker dagligdagse situasjoner som gjør at det er gøy for oss å lese om Elling. Han får inn humor og spenning i boken. Nå har ikke jeg lest de andre bøkene om Elling, så jeg må ta dette ut i fra mitt stå punkt om Fugledansen. Filmen Elling ble i 2002 nominert til Oscar, så det sier utrolig mye om hvor god filmen var, å siden filmen er basert på bøkene sier det sin del. Elling vant i tillegg Golden Awards det året så best film.

Kritikken tror jeg kan komme av at noen faktisk er slik som Elling og kanskje føler seg litt truffet. I tillegg kan vi vel si at boken er litt pervers så den kan ha fått my kritikk på sin ærlighet.

 

”I "Fugledansen" har Ambjørnsen klart å finne skjæringspunktet mellom latter og gråt, mellom den store munterhet og den dype sorg. Ambjørnsen enda en gang skrevet en intelligent og trist bok, som samtidig er veldig morsom. ”

 

Jeg syns dette utdraget fra http://www.daria.no/skole sier mye om hvorfor Fugledansen har blitt en såpass stor leser suksess.

 

Oppgave 7

Grei ut om dei viktigste forskjellene mellom romanen Fugledansen og filmen Mors Elling.

En av de største forskjellene mellom boken og filmen er måten tankene til Elling blir fremstilt på. Du har ingen mulighet til å komme så nær ham som i boken, fordi der er det som om du er inne i hodet hans. Du får vite alt han tenker og hvordan han snur på ting. Dette er vanskelig å få fram på filmen. Det som er med film er jo at alt blir vist så i boken kan vi bare forestille oss hvordan Elling ser ut, mens i filmen får vi se alt. Der er noen scener som er med på filmen som ikke finnes i boken. Som for eksempel horene i La Palma. I boken foregikk hele Spania turen i Benidorm og ikke i La Palma som på filmen. Men alt i alt så syns jeg alltid en bok er bedre enn en film, pga. skildringer og fantasiene du selv kan lage deg.

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst