En grønnsakrett med kjærlighet er bedre enn oksestek med hat

Analyse i RLE.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.12.07
Tema
Verdier

"En grønnsakrett med kjærlighet er bedre enn oksestek med hat"

 

Det som ligger i ordtaket/ordspråket er jo det at det er bedre å få en billig gave med kjærlighet enn å få en dyr gave med hat.

 

Ordspråket forteller at kjærlighet er bedre enn hat og at det er ikke verdt å få noe av en som hater deg. Kanskje ligger det en plan bak det hele?

 

Eksempel:

Sunniva satt på trappa og gråt da noen jenter gikk for bi. De gikk og lo seg i hjel. Hun var skolens mobbeoffer, men en dag ble Sunniva bedt ut av en av de mest uskylige guttene i den mobbegjengen. Sunniva kunne ikke si nei, for hun hadde lenge vært forelsket i han. Men hun kunne ikke innse det, for hun hadde lenge blitt mobbet av den guttens gjeng. Hun kunne ikke tro at en så snill gutt kunne være med i en mobbegjeng, og i går forsvarte han Sunniva med å banke opp vennene sine fordi de sparket og slo Sunniva. Hun gledet seg veldig til å møte han, de skulle gå på kino. Klokken nærmet seg sju og han hadde enda ikke kommet. Sunniva bestemte seg for å gå ut å vente på han, fordi hun ikke hadde sakt noe til foreldrene sine om at hun skulle gå ut med han.

 

Da Sunniva kom ut satt han i bilen og ventet på henne. Kristoffer som han het, ga Sunniva en gave og kysset henne på kinnet. Da hun åpnet gaven fikk hun et sjokk, hun kunne ikke tro det. Sunniva hadde fått en gullsmykke som hun ønsket seg i flere år, men foreldrene hadde ikke råd til å gi henne det. Kristoffer spanderte popkorn og brus til Sunniva og han var veldig snill mot henne. Under hele filmen holdt han rundt henne og lot som om han brydde seg om henne. Men da de skulle dra hjem, hørte Sunniva at han snakket i telefon med noen venner. Hun hørte nøyaktig hele samtalen, og før han la på fant Sunniva på å rømme før det skulle skje henne noe som hun ville angre på. Det var allerede for sent, vennene til Kristoffer sto foran Sunniva. De gikk mot henne og truet henne med kniv, men før dem rakk å gjøre noe kom Kristoffer og stoppet de. Han slo Sunniva med et balltre i hodet og bokset henne i magen og slo. Før Sunniva våknet hadde de rømt, og hun lå i en buske langt borte. Sunniva viste ikke hvordan hun skulle komme seg hjem, telefonen hennes lå der i små biter. Han hadde ikke tatt gullsmykket hennes, men hun ville likevel ikke ha den nå. Hva skal hun med et smykke som hun har fått av en som så har banket henne? Er det verdt å få en dyr gave av en som hater deg? Hadde du vært glad for å ha fått en dyr gave av en sånn person?

 

- Hva tror dere at Sunniva tenkte etter denne episoden?

 

- Ville hun fortsatt beholdt det smykke fordi hun hadde ønsket seg den så lenge?

 

- Spiller ikke kjærlighet noen roller når man får en gave av en person?

 

- Skal man ta den imot selv om den er fra en som ikke vil se deg engang, fordi den hater deg så mye?

 

Jeg tror ikke Sunniva har beholdt det smykke, fordi det ikke er noe som hun har fått av en som er glad i henne. Man beholder ting som minner av andre folk, men ikke av folk som viser hat istedenfor kjærlighet.

 

Det er mye som ligger bak det Ordtaket, men det viktigste er at det er bedre å motta noe billig med kjærlighet enn å motta noe dyrt med hat.

 

Man må tenke seg nøye gjennom en slik situasjon, som Sunniva fikk oppleve. Når en mobber har mobbet deg i flere år, og plutselig stopper han andre fra å mobbe deg. Tror du det er virkelig? Hvorfor skal han komme på å gjøre noe sånt etter å ha mobbet i flere år? Tror du at han gjør det for å vise den snille siden av seg? Eller ligger det noe bak det? Kanskje er det planlagt, slik som eksemplet viser?

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst