Edvard Munchs "Det syke barn"

Bildetolkning av "Det syke barn” av Edvard Munch.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.11.24

<bilde>

 

1. Bildet heter ”Det syke barn” og ble malt av Edvard Munch.

 

2. Munch malte bildet mellom 1885 og 1886.

 

3. Dette bildet er et oljemaleri og tilhører Ekspressionisme stilen.

 

4. Etter min mening viser bildet en blanding av lyse og mørke farger. Tanten som lider av sorg er helt svart, mens søsteren i sengen er malt med lysere farger. Bakgrunnen varier sterkt mellom lyse og mørke grønnfarger.

 

5. Handlingen viser søsteren til Edvard Munch, Sofie  som ligger i sengen. Søsteren lider av tuberkolose. Vi vet ikke om hun er død på dette maleriet, men hun ser døende ut. På en stol ved siden av sengen sitter tanten til Munch. Hun bøyer hodet i sorg og fortvilelse. Maleriet består bare av disse to personene, men vi ser litt av et nattbord og veggen i bakgrunnen.

 

6. Selv om Munch med dette bildet utrykker sorg og fortvilelse over at et nært familiemedlem dør, utstråler bildet noe fredlig. Det viser et nært forhold mellom søsteren og maleren.

 

Det er en slags harmoni i bildet selv om  det gir et trist intrykk ved at tanten bøyer hodet i sorg.

 

Jeg vet at Munch var veldig opptatt av sykdom fordi han var mye syk selv. Gjennom dette maleriet får jeg nesten inntrykk av at Munch har avfunnet seg med søsterens skjebne. Kanskje malte han bildet som hjelp til å bearbeide sin sorg over tapet av søsteren.

 

Gjennom å male denne situasjonen blir han også konfrontert med sin egen skjebne. Han brukte to år på å male dette bildet og må jo da ha tenkt på døden hver gang han malte det. Det må ha vært veldig krevende og belastende for hans egen psyke.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst